ΤΟΠΙΚΑ

Θεματική εβδομάδα στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου

θεματική-εβδομάδα-στο-10ο-γυμνάσιο-βόλο-23467

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου – από 31 Απριλίου ως και 4 Μαϊου- πολλές και ποικίλες προγραμματισμένες δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τις ενότητες της Θεματικής Εβδομάδας “Σώμα και Ταυτότητα” (Διατροφή και Ποιότητα Ζωής, Πρόληψη Εθισμού και Εξαρτήσεων, Έμφυλες Ταυτότητες, Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια).

Τη Δευτέρα στα πλαίσια της ενότητας/Έμφυλες ταυτότητες/οι μαθητές του σχολείου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το εγκεκριμένο από το ΙΕΠ πρόγραμμα «Είμαι έφηβος/η. Τι μου συμβαίνει;» και την εποικοδομητική ενημέρωση για τις ψυχοσωματικές αλλαγές της εφηβείας -από εξειδικευμένο προσωπικό του ΠΕΔΥ–.Ευαισθητοποιήθηκαν επίσης σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας από ψυχολόγο του Κέντρου κακοποιημένων γυναικών. Παρακολούθησαν εργαστήρι με θέμα «Τα στερεότυπα του φύλου μέσα από τη διαφήμιση».

Την Τετάρτη αναφορικά με την ενότητα/Διατροφή/οι μαθητές επισκέφτηκαν φούρνο και θερμοκήπιο της περιοχής, ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια παρασκευής τροφίμων της Κιβωτόύ, όπως και στον αρχαιολογικό χώρο του Νεολιθικού Διμηνίου από εθελόντρια αρχαιολόγο. Παρακολούθησαν βίντεο για τις διατροφικές συνήθειες των αρχαίων ελλήνων, για την παχυσαρκία, τη νευρική ανορεξία και πήραν οδηγίες για τις σωστές διατροφικές συνήθειες που πρέπει να συνοδεύουν την καθημερινότητα των υγιών οργανισμών.

Την Πέμπτη ψυχολόγοι του ΚΕΘΕΑ παρουσίασαν και διεκπεραίωσαν «Πρόγραμμα πρόληψης επικίνδυνων συμπεριφορών και εξαρτήσεων με ερωτηματολόγια προσαρμοσμένα σε κάθε περίπτωση.

Την Παρασκευή διδάχθηκαν κατά ομάδες τεχνικές διάσωσης με υλικό και εξοπλισμό που μεταφέρθηκε στο σχολείο από πέντε εθελοντές της ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας. Διδάχτηκαν επίσης πρώτες βοήθειες σε συνθήκες προσομοίωσης από τετραμελές εξειδικευμένο προσωπικό του ΕΚΑΒ. Αντιλήφθηκαν την αξία του εθελοντισμού παρακολουθώντας παρουσίαση για την Ομάδα Ελλήνων Εθελοντών που ενεργοποιήθηκε στις κοιλάδες της φυλής των Καλάσα από τη Διευθύντρια Κ. Δανηιλίδου-μέλους των Ελλήνων Εθελοντών, και τέλος συμμετείχαν σε εργαστήρι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο με ψυχολόγο του Χαμόγελου του Παιδιού και την κοινωνιολόγο του σχολείου.

Για το φετινό θεματικό άξονα: «Κυκλοφοριακή Αγωγή και Οδική Ασφάλεια» το σχολείο αφιέρωσε τρεις ημέρες κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών που αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στη μετακίνησή τους προς το σχολείο. Τα προβλήματα μετακίνησης αντιμετωπίστηκαν φέτος με τη δωρεάν μεταφορά τους από το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου.

Ο καλός σχεδιασμός /προγραμματισμός και η συνεργασία των εκπαιδευτικών του σχολείου, της Διευθύντριας, και των Φορέων προσέφερε στους μαθητές χρήσιμες πληροφορίες, πλούσιες βιωματικές εμπειρίες και γνώσεις ενεργοποιώντας δεξιότητες της προσωπικότητάς τους, συνεισφέροντας στην ψυχοσωματική τους ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Γυμνασίου και η Διευθύντρια, Κ. Δανηιλίδου, ευχαριστούν από καρδιάς όλους τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση μας ερχόμενοι στο σχολείο, προσφέροντας με προθυμία στους μαθητές τις ειδικές τους γνώσεις και συνεισφέροντας στο εκπαιδευτικό μας έργο.

Πώς είδαν τη θεματική εβδομάδα οι μαθητές του σχολείου:

«Το σχολείο πήρε την πρωτοβουλία να μας προσφέρει μια σειρά από αξέχαστες εμπειρίες. Μας δόθηκε η ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με εξειδικευμένη γνώση και ανεκτίμητες πληροφορίες και συμβουλές για το μέλλον μας ως ενήλικες και υπεύθυνοι πολίτες. Ήταν μια εβδομάδα γεμάτη περιπέτειες η οποία μας έκανε να επιθυμούμε να επεκτείνουμε το ταξίδι της γνώσης.»

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου