ΤΟΠΙΚΑ

Δωρεάν internet σε περισσότερα σημεία στον Βόλο

δωρεάν-internet-σε-περισσότερα-σημεία-στον-βό-24242

Αίτηση σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χρηματοδότησή του με 15.000 ευρώ καταθέτει ο δήμος

Δωρεάν internet σε περισσότερα σημεία -πλην του κέντρου- της πόλης εξασφαλίζει ο Δήμος Βόλου. Σε πάρκα, πλατείες, ενδεχομένως και σε στάσεις λεωφορείων αναμένεται να επεκταθεί το πρόγραμμα δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω προγράμματος WiFi for Europe, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την «Κοινωνία του Gigabit 2025».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, στο οποίο θα καταθέσει αίτηση στις 15 Μαΐου ο Δήμος Βόλου, ανέρχεται στο ποσό των 120 εκατ. ευρώ, και μέσα από αυτό αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 6.000 8.000 δίκτυα σε όλη την Ευρώπη.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι δήμοι της χώρας. Η χρηματοδότηση των δικαιούχων γίνεται με τη χορήγηση δελτίου, το οποίο εξαργυρώνεται από την Ε.Ε. μετά την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, κάθε δήμος δικαιούται να λάβει μόνο ένα δελτίο WiFi4EU αξίας 15.000 ευρώ που καλύπτει το κόστος εξοπλισμού και εγκατάστασης. Ο επιλεγμένος δήμος είναι υπεύθυνος για την πληρωμή της συνδεσιμότητας, της συντήρησης και της λειτουργίας του εξοπλισμού για τουλάχιστον τρία έτη, καθώς και για τα έξοδα που συνδέονται με τη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Το θέμα που εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, προκάλεσε έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ του δημάρχου Βόλου Αχ. Μπέου και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Κώστα Γαργάλα, όταν ο δεύτερος έψεξε τη δημοτική αρχή ότι δεν φρόντισε να διαπραγματευτεί για την παροχή δωρεάν διαδικτύου στους δημότες από τις εταιρείες που εγκατέστησαν στην πόλη το δίκτυο οπτικών ινών ως ανταπόδοση στην πόλη.

«Μην παραπληροφορείς. Οι εταιρείες πήραν έγκριση και επιδοτήθηκαν από το υπουργείο για να σκάψουν όπου θέλουν και να εγκαταστήσουν όχι μόνο καμπίνες αλλά σπίτια ολόκληρα. Φθάνει πια, πολιτικέ απατεώνα. Αν δεν τα ξέρεις, να φροντίσεις να ενημερώνεσαι», αντέδρασε σε έντονο ύφος ο κ. Μπέος.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου