ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 192% στις συλλήψεις για μέθη στον Βόλο

αύξηση-192-στις-συλλήψεις-για-μέθη-στον-β-25439

Καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, πιάνουν τιμόνι και ό,τι θέλει ας γίνει… Αύξηση 192% καταγράφουν το πρώτο τετράμηνο του 2018 οι συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης. Οι αστυνομικοί της Τροχαίας Βόλου και των κατά τόπους αστυνομικών τμημάτων πέρασαν χειροπέδες σε 35 άτομα, ενώ οι συλλήψεις οδηγών για μέθη στο αντίστοιχο διάστημα του 2017 ήταν 12 και το 2016 ήταν 14.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οδηγοί «σπάνε» τα αλκοολόμετρα της Τροχαίας, που μπορούν να μετρήσουν ποσότητα αλκοόλ στο αίμα μέχρι 2,75 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα. Ανάμεσα στους οδηγούς που κατέγραψαν ρεκόρ μέθης, και συνελήφθησαν υπήρξε την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη και ένας ποδηλάτης, που υπό την επήρεια οινοπνεύματος έκανε σούζες και οδηγούσε επικίνδυνα στο κέντρο της πόλης.

Η Τροχαία Βόλου έχει δικαίωμα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας να βεβαιώνει παραβάσεις μέθης και σε οδηγούς ποδηλάτων, εάν εκείνοι οδηγούν επικίνδυνα και προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Στο Αυτόφωρο ακούγονται απίστευτες δικαιολογίες. Κατηγορούμενοι επικαλούνται επείγουσες ανάγκες για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Προβλήματα υγείας των παιδιών τους, οικογενειακά προβλήματα, ακόμη και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όχι μόνο λόγω κρίσης αλλά και λόγω χωρισμού αναφέρουν οι κατηγορούμενοι. Όλοι ανεξαιρέτως εμφανίζονται μετανιωμένοι και δηλώνουν ότι δεν θα το ξανακάνουν.

Στους αστυνομικούς της Τροχαίας Βόλου, όταν έρχεται η ώρα να βεβαιωθούν τα διοικητικά πρόστιμα οι μεθυσμένοι οδηγοί «λυγίζουν» και «ξεσπούν». Μιλούν αναλυτικά για τα προβλήματά τους. Σημειώνεται ότι όλοι –ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία- συμμορφώνονται με τα σήματα των αστυνομικών της Τροχαίας και υπακούουν στις υποδείξεις τους.

Κάθε χρόνο οι παραβάσεις για μέθη είναι εκατοντάδες. Το πρώτο τετράμηνο του 2018 ενδεικτικά ήταν 265, ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2017 ήταν 264 και το πρώτο τετράμηνο του 2016 ήταν 221. Εντούτοις, υπάρχει αισθητή διαφορά στον αριθμό των συλλήψεων για μέθη, οι οποίες σε σχέση με άλλες χρονιές είναι αισθητά αυξημένες. Οι συλλήψεις για μέθη γίνονται εφόσον οι οδηγοί έχουν καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί στο αίμα σε πάνω από 0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα.

Πολλοί οδηγοί οδηγούνται στο αυτόφωρο μετά από την πρόκληση τροχαίων υλικών ζημιών. Λόγω των τροχαίων υποβάλλονται σε έλεγχο μέθης και ύστερα οδηγούνται στο Αυτόφωρο. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποιος τραυματισμός, τουλάχιστον όχι σοβαρός.

Οι οδηγοί δικάζονται εντός χρονικού πλαισίου αυτοφώρου ή οι υποθέσεις τους ορίζονται σε ρητή δικάσιμο. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων για υπότροπους οδηγούς είναι αυστηρές, όπως προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας. Σε υπότροπο οδηγό υπήρξε απόφαση Αυτοφώρου που δεν αναγνώριζε μετατροπή της ποινής, ούτε αναστολή τριετίας σε ποινή φυλάκισης 38 μηνών, ούτε έδινε τη δυνατότητα η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Όταν ο οδηγός ενός οχήματος πιάνεται επ’ αυτοφώρω να οδηγεί έχοντας καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ που αντιστοιχεί στο αίμα με πάνω από 0,61 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα, τότε ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία.

Ο εκάστοτε διοικητής της Τροχαίας καταμηνύει τον οδηγό για πλημμέλημα και ακολουθείται αυτόφωρη διαδικασία.

Παράλληλα, με τις ποινές φυλάκισης των δικαστηρίων επιβάλλονται και χρηματικές ποινές μέχρι 1.200 ευρώ, οι οποίες με τις προσαυξήσεις διπλασιάζονται, ενώ αφαιρούνται και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οδηγών για χρονικά διαστήματα που ποικίλουν ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Τα διοικητικά πρόστιμα της Τροχαίας για κατανάλωση αλκοόλ μέχρι 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα είναι 200 ευρώ, και για ποσότητα αλκοόλ μέχρι 0,60 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα είναι 700 ευρώ, ενώ αφαιρούνται (στην τελευταία περίπτωση) και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οδηγών για 90 μέρες.

Επισημαίνεται ότι τα επιτρεπτά όρια κατανάλωσης αλκοόλ από οδηγούς οχημάτων είναι 0,25 για τους παλιούς οδηγούς, εκείνους δηλαδή που οδηγούν πάνω δύο χρόνια, και 0,10 για τους νέους οδηγούς και τους επαγγελματίες οδηγούς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου