ΤΟΠΙΚΑ

1ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Συνέδριο: «Ο Παπαδιαμάντης διαλέγεται με τους μαθητές»

1ο-μαθητικό-λογοτεχνικό-συνέδριο-ο-πα-29010

Το 1ο Μαθητικό Λογοτεχνικό Συνέδριο πραγματοποιείται σήμερα, Πέμπτη 3 και αύριο Παρασκευή 4 Μαΐου στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας. Θέμα του συνεδρίου είναι: «Ο Παπαδιαμάντης διαλέγεται με τους μαθητές», και σε αυτό συμμετέχουν με έργα τους μαθητές από 20 γυμνάσια και λύκεια της Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το συνέδριο ξεκινά σήμερα στις 5 το απόγευμα με ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, και θα συνεχιστεί αύριο Παρασκευή, από τις 9 το πρωί, με τις παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών.

Το συνέδριο διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας σε συνεργασία με τους σχολικούς συλλόγους και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Μαγνησίας, με τον Δήμο Σκιάθου και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το πρωί στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, στόχος είναι το συνέδριο να καταστεί θεσμός.

«Ο Παπαδιαμάντης σήμερα, λιτός και ταυτόχρονα εξαιρετικά διεισδυτικός, τόσο στον βίο όσο και στο έργο του, παραμένει επίκαιρος και διαχρονικός όσο ποτέ, γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με κοινωνικά μηνύματα τη μαθητιώσα νεολαία μας, αλλά και την τοπική κοινωνία, ανοίγοντας ταυτόχρονα έναν αναγνωστικό δίαυλο με το έργο του. Σκοποί του συνεδρίου είναι η βιωματική προσέγγιση από τους μαθητές του συντοπίτη πεζογράφου, η επικαιροποίηση των κοινωνικών μηνυμάτων του, η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, και να εμπλέξει δημιουργικά τους μαθητές σε καινοτόμες, επιστημονικού χαρακτήρα δράσεις, συμβάλλοντας στην εξοικείωση των μαθητών σε θέματα κριτικής ανάλυσης και σύνθεσης αλλά και να αφυπνίσει τη δημιουργικότητά τους», τόνισε η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, Σοφία Κανταράκη.

«Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό συνέδριο που δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να προσεγγίσουν βιωματικά τον συγγραφέα. Ο λόγος που επιλέχθηκε ο Παπαδιαμάντης είναι γιατί είναι ο δικός μας λογοτέχνης. Μέσα από το συνέδριο καταδεικνύεται ότι το σχολείο δεν είναι μόνο μάθημα, αλλά καλλιεργεί τη σχέση με τη γλώσσα και τη λογοτεχνία», είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας, Βίκυ Μαντζώρου.

Οι μαθητές

Ενθουσιασμένοι συμμετέχουν στο εγχείρημα οι μαθητές που παρουσίασαν χθες το θέμα των εργασιών τους. Οι μαθητές Μυρτώ Τάσσου και Βασιλική Πεζάτου από το Γυμνάσιο Σκιάθου και ο Απ. Κατσούρας και η Μιχαέλα Γλυμπάτσα από το Γενικό Λύκειο Σκιάθου μίλησαν μέσω skype για την εργασία τους που αφορά στη σχέση του Παπαδιαμάντη με την ποίηση και δήλωσαν ότι βίωσαν μία όμορφη εμπειρία.

Η Μαρία Γεροβασίλη από το 4ο ΓΕΛ Βόλου αναφέρθηκε στις μεταφράσεις του Παπαδιαμάντη, τονίζοντας ότι ένας άνθρωπος σε κατάσταση ένδειας κατάφερε να μάθει ξένες γλώσσες και να μεταφράζει κείμενα.

Η Αγγελική Σοφικίτου από το 2ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας μίλησε για την προσέγγιση του Παπαδιαμάντη μέσω της τέχνης και την προσέγγιση ζητημάτων όπως η προίκα, η θέση της γυναίκας, η γλώσσα του Παπαδιαμάντη.

Η Ζωγραφιά Κουτσελίνη από το Γυμνάσιο Ζαγοράς αναφέρθηκε στο γύρισμα ταινίας για τον Παπαδιαμάντη στη Σκιάθο. «Ηταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Ηρθαμε πιο κοντά με τον Παπαδιαμάντη και τον τόπο όπου έζησε», είπε.

Ο Νικόλας Παπαγεωργίου από τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Προμηθέας αναφέρθηκε στη δραματοποίηση του έργου του Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος», από τη θεατρική ομάδα του σχολείου και υπό τη Χριστίνα Μορφονιού, μία παράσταση που θα ανέβει και στο πλαίσιο των σχολικών εκδηλώσεων με τη λήξη του σχολικού έτους.

Η Μαρία Αγάλου από το Γυμνάσιο Ιωλκού αναφέρθηκε στην εργασία των μαθητών που επικεντρώνεται στην αγάπη του Παπαδιαμάντη για τη λαϊκή παράδοση.

Ο Ρωμανός Λουδοβίκος από το 3ο ΓΕΛ Βόλου αναφέρθηκε στη δραματοποίηση έργου του Παπαδιαμάντη από τους μαθητές, που μέσα από την εργασία τους μπόρεσαν να προσεγγίσουν το παλιό και το σημερινό σχολείο.

Η Κάλλη Καμμένου από το 8ο ΓΕΛ Βόλου αναφέρθηκε στο τμήμα του έργου του Παπαδιαμάντη που περιγράφει τα άτομα που βρίσκονται σε ένδεια, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό πρόβλημα που υπήρχε στο παρελθόν, υπάρχει στο παρόν και θα υπάρχει ίσως στο μέλλον.

Ο Λεωνίδας Χριστοδουλίδης, καθηγητής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, μίλησε για τη δραματοποίηση του έργου του Παπαδιαμάντη «Η νοσταλγός», μέσα από το οποίο μελετήθηκαν τα θύματα και οι θύτες της εποχής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου