ΤΟΠΙΚΑ

Εντυπωσιακή άσκηση της Πυροσβεστικής στην ΕΛΙΝ στην Αγριά [photos]

εντυπωσιακή-άσκηση-της-πυροσβεστική-29432

“Συναγερμός” σήμανε σήμερα το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου για πυρκαγιά σε δεξαμενή καυσίμων στην ΕΛΙΝ στην Αγριά και σε βυτιοφόρο όχημα με ένα εγκλωβισμένο άτομο.

Αυτό προέβλεπε το σενάριο άσκησης που πραγματοποίησε σήμερα στις 10 το πρωί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Θεσσαλίας.

Η άσκηση, που έγινε με απόλυτη επιτυχία, αποτελεί αντικείμενο εκπαίδευσης των εμπλεκομένων Υπηρεσιών και φορέων, στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς που είναι πιθανό να εκδηλωθεί σε δεξαμενές καυσίμων επιχείρησης πετρελαιοειδών, με ταυτόχρονη επέμβαση για απεγκλωβισμό ατόμου.

Κύριο λοιπόν αντικείμενο της άσκησης αποτέλεσε η προσομοίωση ενός τεχνολογικού ατυχήματος (Τ.Α.Μ.Ε.-Β.Α.Μ.Ε.) και η ανάπτυξη της στρατηγικής αντιμετώπισης αυτού και υπάγεται στο άνω όριο της οδηγίας SEVESO IIΙ, λόγω ποσοτήτων αποθήκευσης πετρελαίου και βενζίνης.

Το σενάριο της άσκησης

Κατά τη διάρκεια τακτικής πλήρωσης δεξαμενής πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο μέσω αγωγού, προέκυψε διάρρηξη του αγωγού και διαρροή μεγάλης ποσότητος πετρελαίου κι από την ύπαρξη στατικού ηλεκτρισμού, έναυση πυρκαγιάς σε δεξαμενή.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δημιουργία αποπνικτικής ατμόσφαιρας στην ευρύτερη περιοχή από τους πυκνούς μαύρους καπνούς (τοξικοί ρύποι) και η έκλυση έντονου πυροθερμικού φορτίου. Ο κίνδυνος των εργαζόμενων και των πολιτών είναι άμεσος λόγω των παραπάνω.

Παράλληλα είναι μεγάλος ο κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς σε παρακείμενες δεξαμενές, καθώς και ο κίνδυνος για φαινόμενα Domino, επειδή σε κοντινή απόσταση υπάρχει Γεμιστήριο Υγρών Καυσίμων και παραπλεύρως εγκαταστάσεις της Τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Η πυρκαγιά ακαριαία εξαπλώνεται σε όλη την ποσότητα του διαρρέοντος καυσίμου, με κίνδυνο την υπερθέρμανση των όμορων δεξαμενών και την μείωση της αντοχής των τοιχωμάτων τους.
Παράλληλα εκδηλώνεται πυρκαγιά σε βυτιοφόρο όχημα μεταφοράς υγρών καυσίμων που βρισκόταν στο γεμιστήριο της εγκατάστασης, όπου υπάρχει κι εγκλωβισμένο άτομο. Αμέσως ενεργοποιείται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της εγκατάστασης το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την άμεση ειδοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Επισημαίνει ότι στην άσκηση συμμετείχε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β’ ΒΙ.ΠΕ Βόλου, η ΔΙ.Π.Υ.Ν Λάρισας, η Π. Υ. Καρδίτσας, η 8η Ε.Μ.Α.Κ. και η Πολιτική Προστασία του δήμου Βόλου. Ακόμη, η Διεύθυνση Αστυνομία Μαγνησίας, το Ε.Κ.Α.Β. Βόλου, η ΔΕΔΔΗΕ Βόλου, το ΤΕΕ Μαγνησίας και τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης.

Να σημειωθεί πως στην άσκηση έλαβαν μέρος συνολικά εφτά πυροσβεστικά οχήματα και 50 πυροσβέστες.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Περιφέρειας Θεσσαλίας, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Σκούπρας, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση την άσκησης επεσήμανε: “στο πλαίσιο της συνεχούς εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας έκανε μία άσκηση υγρό πυρ στην επιχείρηση ΕΛΙΝ όπου βρισκόμαστε. Είναι μία επιχείρηση που υπάγεται στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ λόγω της μεγάλης ποσότητας υγρών καυσίμων που μπορεί να έχει και γι’ αυτό κάνουμε την άσκηση, εκπαίδευση του προσωπικού, για συνεργασία με τους διάφορους φορείς και την επιχείρηση, για έλεγχο των μέσων που διαθέτει η επιχείρηση και ταυτόχρονα για ανάπτυξη καλής συνεργασίας με τους υπόλοιπους φορείς”.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος των εγκαταστάσεων στην ΕΛΙΝΙΟΛ στην Αγριά, Δημήτρης Μπέλλος ανέφερε πως η άσκηση προέβλεπε εκδήλωση φωτιάς στη δεξαμενή Νο1. Οπως είπε ο κ. Μπέλλος, “αμεσως σήμανε συναγερμός, ενεργοποιήθηκε η μονάδα της εγκατάστασης και σε χρόνο καλό έφτασαν τα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά και η Αστυνομία και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι. Υπήρχε ένας τραυματισμός την ώρα της φόρτωσης στο βυτιοφόρο όπου απεγκλωβίστηκε από την ομάδα της πυροσβεστικής με επιτυχία”.

“Ασκήσεις τέτοιες γίνονται μία φορά το χρόνο, και σκοπός των ασκήσεων είναι η εξοικείωση του κόσμου με τα μέσα όσο και τους εμπλεκόμενους φορείς”.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, Πύραρχος Χαράλαμπος Πόζογλου επεσήμανε πως “κάθε χρόνο έτσι και φέτος διεξήχθη άσκηση στην επιχείρηση ΕΛΙΝ. Είναι άσκηση σε εγκαταστάσεις μεγάλης επικινδυνότητας. Το σενάριο περιελάμβανε μεταφορά καυσίμων από δεξαμενόπλοιο σε δεξαμενές στο εν λόγω χώρο. Από διαρροή που υπήρχε λόγω του στατικού ηλεκτρισμού προκλήθηκαν πυρκαγιές από τη διαρροή των καυσίμων. Άμεση ήταν η κινητοποίησή μας με οχήματα από Μαγνησία, Καρδίτσα, Λαρίσης. Η φωτιά επεκτάθηκε σε όλη την εγκατάσταση και υπήρχε και άτομο το οποίο ήταν τραυματίες. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο για τα περαιτέρω”.

“Κάθε χρόνο γίνεται εκπαίδευση στο προσωπικό μας φέτος επιλέχθηκε σε αυτή την επιχείρηση λόγω μεγάλη επικινδυνότητα. Ήταν μία άσκηση από την οποία μείναμε ικανοποιημένοι και θα γίνονται πάντοτε τέτοιες ασκήσει για να διορθώνουν λάθη και παραλείψεις”, κατέληξε ο κ. Πόζογλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου