ΤΟΠΙΚΑ

Φωτογραφία του παλιού Βόλου στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου

φωτογραφία-του-παλιού-βόλου-στη-βιβλι-29946

Ανάγεται στο 1890, περίπου, και αποτυπώνει την εικόνα του λιμανιού της εποχής εκείνης

Στιγμιότυπα του μακρινού παρελθόντος από τον Βόλο, τη Θεσσαλία και την Ελλάδα, κοσμούν τις συλλογές της βιβλιοθήκης του Κογκρέσου στην Αμερική, καθιστώντας ευρύτερα γνωστή την ιστορική διαδρομή της περιοχής στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η φωτογραφία του παλιού Βόλου, ειδικότερα, ανάγεται περίπου στο 1890 και αποτυπώνει την εικόνα του λιμανιού, πολλές δεκαετίες πριν τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών. Οι φωτογραφίες που απεικονίζουν τη Θεσσαλία στην αντίστοιχη χρονική περίοδο προέρχονται από τα Μετέωρα, τον Πηνειό και την κοιλάδα των Τεμπών, ενώ την πλούσια και σπάνια συλλογή κοσμούν επίσης φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου τα τελευταία χρόνια ψηφιοποιεί και αφήνει «ελεύθερα» στο κοινό πλήθος ιστορικών αρχείων και φωτογραφιών. Μια από τις συλλογές της που έχει ψηφιοποιηθεί είναι και αυτή των εκτυπώσεων που έχουν παραχθεί με τη μέθοδο του Photochrom.

Το Photochrom είναι μια διαδικασία για την παραγωγή χρωματισμένων εικόνων από ασπρό
μαυρα φωτογραφικά αρνητικά, μέσω της άμεσης φωτογραφικής μεταφοράς αρνητικού σε πινακίδες τύπου λιθογραφίας. Η διαδικασία είναι μια φωτογραφική παραλλαγή χρωμολιθογραφίας.

Η συλλογή εκτυπώσεων Photochrom της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου έχει σχεδόν 6.000 φωτογραφίες από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και 500 από τη Βόρεια Αμερική, και είναι κυρίως από το 1890 έως το 1910. Οι εκτυπώσεις αυτές δημιουργήθηκαν από την Photoglob Company στη Ζυρίχη της Ελβετίας και την Detroit Publishing Company στο Μίσιγκαν. Οι έγχρωμες αυτές εικόνες μοιάζουν με φωτογραφίες, αλλά στην πραγματικότητα είναι φωτολιθογραφίες με μελάνι.

Σε αυτή τη συλλογή της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου συμπεριλαμβάνονται 53 μοναδικές φωτογραφίες από την Ελλάδα, οι οποίες υπολογίζεται ότι χρονολογούνται από το 1890 έως το 1910.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου