ΤΟΠΙΚΑ

Εκδήλωση -αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Μαρξ

εκδήλωση-αφιέρωμα-για-τα-200-χρόνια-από-τ-30924

Εκδήλωση διοργανώνεται από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο του π. Γαλλικού Ινστιτούτου (Γ. Καρτάλη72), στον Βόλο και ομιλητές θα είναι ο Σάββας Μιχαήλ, Συγγραφέας και Γιάννης Μηλιός, Καθηγητής του ΕΜΠ. Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει συντονίζει ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Σύντομα βιογραφικά

Ο Σάββας Μιχαήλ (Σαμπετάι Μπεν. Μάτσας) γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έχει ενεργό δράση στο χώρο της μαρξιστικής αριστεράς από τα χρόνια της χούντας. Πέρα από τα άρθρα του σε εφημερίδες και περιοδικά στην Ελλάδα και διεθνώς, εκδόθηκαν και τα βιβλία του: “Περεστρόικα και οικονομία” (Αλλαγή, α΄ έκδοση 1987, β’ έκδοση 1988), “Επανάσταση κι αντεπανάσταση στην Κίνα” (Πελεκάνος, 1989), “Σολωμός και Χέγκελ” (Λέων, 1991), “Παλινόθρωση ή Επανάσταση;” (Λέων, 1992), “Πλους και κατάπλους του Μεγάλου Ανατολικού” (Άγρα, 1996), “Μορφές του Μεσσιανικού” (Άγρα, 1999), “Ο Τρότσκυ ως φιλόσοφος” (Λέων, 2001), “Μορφές της Περιπλάνησης” (Άγρα, 2004), “Homo Poeticus” (Άγρα, 2006) “Γκόλεμ ή Περί υποκειμένου και άλλων φαντασμάτων” (Άγρα, 2010). Έχει μεταφράσει για τις Εκδόσεις Άγρα βιβλία των Tariq Ali, Edward Said, Alain Badiou, Marx-Engels, Noam Chomsky.

Ο Γιάννης Μηλιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952 και είναι Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ. Είναι Διδάκτωρ Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών (Dr. rer. pol.) Πανεπιστημίου Osnabrück Δ. Γερμανίας (1988) και Διδάκτωρ Μηχανικός, Ε. Μ. Πολυτεχνείο (1985).

Πρόσφατα βιβλία του: A Political Economy of Contemporary Capitalism and its Crisis. Demystifying Finance, Dimitris Sotiropoulos, John Milios, Spyros Lapatsioras, London-New York: Routledge.

* Ιμπεριαλισμός, Χρηματοπιστωτικές Αγορές, Κρίση, Γιάννης Μηλιός και Δ. Π. Σωτηρόπουλος, εκδ. Νήσος, 2011.

* Rethinking Imperialism . A Study of Capitalist Rule, by John Milios and Dimitris P. Sotiropoulos, Palgrave-McMillan 2009.

Ο Γιάννης Μηλιός είναι Διευθυντής της τριμηνιαίας επιθεώρησης οικονομικής και πολιτικής θεωρίας Θέσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου