ΤΟΠΙΚΑ

Κίνδυνος λειψυδρίας μετά τις πλημμύρες

κίνδυνος-λειψυδρίας-μετά-τις-πλημμύρ-32985

Ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου πνίγηκε τον Φεβρουάριο, και τον Απρίλιο βλέπει τις πηγές να «στερεύουν»

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου γινόταν πανελλήνιο θέμα για τον όγκο της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα επί μέρες ολόκληρες. Μετά από τις κατακλυσμιαίες πολυήμερες βροχοπτώσεις, στην περιοχή δεν έχει πέσει ούτε σταγόνα. «Εχει δύο μήνες να βρέξει. Οι πηγές αρχίζουν να στερεύουν», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Κοντογιώργος, που δεν αποκλείει το καλοκαίρι να είναι δύσκολο από πλευράς επάρκειας νερού, παρόλο που τον Φεβρουάριο το νερό έβγαινε μέσα από τις πλαγιές του βουνού.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντογιώργο, μετά τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα, ο δήμος κινδυνεύει να μείνει χωρίς νερό. «Οι πηγές πέφτουν επικίνδυνα και ίσως να βρεθούμε αντιμέτωποι με λειψυδρία. Το σενάριο δεν είναι διόλου εξωπραγματικό. Πέρυσι τέτοια εποχή οι πηγές έδιναν ένα κυβικό μέτρο νερού το λεπτό, και φέτος αυτή την εποχή δίνουν μισό», ανέφερε ο αντιδήμαρχος.

Η κατάσταση των πηγών όμως δεν είναι η μόνη πρόσκληση. Μετά τα πλημμυρικά και εκτεταμένα κατολισθητικά φαινόμενα έχει καταστραφεί όλο το δίκτυο ύδρευσης του δήμου. Επί μέρες τα χωριά είχαν μείνει τον Φεβρουάριο χωρίς νερό. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων είχαν γίνει πρόχειρες αποκαταστάσεις με λάστιχα. Με αυτά τα λάστιχα συνεχίζεται έως και σήμερα η υδροδότηση. «Θα πρέπει να γίνουν οριστικές αποκαταστάσεις. Με πρόχειρες λύσεις δεν βγαίνει… καλοκαίρι. Υπάρχει κίνδυνος να μη φθάνει το νερό», ανέφερε ο κ. Κοντογιώργος, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει μελέτες για την οριστική αποκατάσταση. «Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να περιορίσουμε τα προβλήματα. Εκτιμώ ότι Μάιο και Ιούνιο θα δουλεύουν συνεργεία για τις μόνιμες αποκαταστάσεις», είπε.

Μάχη ξεκινά και σε επίπεδο άρδευσης. Ορίστηκαν 14 υδρονομείς, ωστόσο το στοίχημα είναι η αποκατάσταση των ζημιών στο αρδευτικό δίκτυο και ο καθαρισμός των αυλάκων. «Εχουμε ήδη ζητήσει αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων από τους προέδρους των κοινοτήτων, για να προχωρήσουμε σε
αποκαταστάσεις ενόψει της αρδευτικής περιόδου που ξεκινά την 1η Ιουνίου. Λόγω της ανομβρίας, στη Ζαγορά όπου έχουν μπει νέες καλλιέργειες, ενδέχεται να ξεκινήσει και μέσα στο Μάιο», εκτίμησε.

Λίγες οι μέρες, πολλά τα μέτωπα

Το πρόβλημα με το νερό δεν είναι το μοναδικό. «Οι μέρες είναι λίγες, τα μέτωπα πολλά, οι διαδικασίες χρονοβόρες», σχολίασε ο κ. Κοντογιώργος.

Οι δρόμοι είναι βατοί, όμως χρειάζεται να γίνουν αποστραγγιστικά έργα, έργα αντιστήριξης και ασφαλτοστρώσεις. Ο δήμος θα επιχειρήσει μέσα στον Μάιο να προχωρήσει σε ασφαλτοστρώσεις μέσα στα χωριά για να γίνει καλύτερη η κατάσταση. Παραμένουν όμως μεμονωμένα προβλήματα, με ένα-δύο σπίτια να είναι αποκλεισμένα μην έχοντας πρόσβαση από Ανάληψη προς Χορευτό και προς τον Μυλοπόταμο. Συντάσσονται μελέτες για τις οριστικές αποκαταστάσεις. Εντός των ημερών ανατίθενται οι εργασίες και για τις μόνιμες αποκαταστάσεις στην αγροτική οδοποιία, η οποία επίσης είχε διαλυθεί.

Τέλος Μαΐου έτοιμος ο Αϊ-Γιάννης

Με αντίπαλο τον χρόνο μαίνεται η μάχη και στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Ιωάννη μετά την κατάρρευση του δρόμου. Όπως είναι γνωστό, ο δρόμος είχε καταρρεύσει στις αρχές Ιουνίου μετά τη σφοδρή θαλασσοταραχή που «κατάπιε» μέρος του παραλιακού τμήματος κόβοντας το χωριό στα δύο.

Τα συνεργεία του εργολάβου εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση του δρόμου, ο οποίος εκτιμάται ότι θα είναι προσβάσιμος έως τέλος Μαΐου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου