ΤΟΠΙΚΑ

Εντός ορίων τα αποτελέσματα για το RDF, για τις δειγματοληψίες έως τον Μάρτιο 2017

εντός-ορίων-τα-αποτελέσματα-για-το-rdf-γι-33681

Στο αρχείο τέθηκε η μήνυση του Αχιλλέα Μπέου κατά της ΑΓΕΤ για την καύση απορριμματογενών ανακτώμενων στερεών καυσίμων (RDF) από την τσιμεντοβιομηχανία, ο οποίος υποστήριζε τότε, μέσω της αναφοράς του στη Δικαιοσύνη, ότι ενδεχομένως δεν τηρούνταν οι περιβαλλοντικοί όροι και δεν διενεργούνταν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε, κατέληξε στο ότι δεν υπήρξε καμία υπέρβαση, ούτε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καύσιμης ύλης ούτε και στα ποσοτικά της χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος είχε υποβάλει μήνυση τον Μάρτιο του 2017, μετά από καταγγελία εργολάβου που είχε αναφέρει ότι σε υπαίθριους χώρους της τσιμεντοβιομηχανίας στοιβάζονται ανεπεξέργαστα υλικά, τα οποία πιθανόν χρησιμοποιούνταν για καύση.

Με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά, η Εισαγγελία Βόλου είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση, και στο πλαίσιό της συμπεριέλαβε σχετικές αναφορές περιβαλλοντικών οργανώσεων και έλεγξε όλα τα αποτελέσματα δειγματοληψιών που διενεργήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας ελέγχθηκαν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από τότε που ξεκίνησε η καύση μέχρι και το 2017, οπότε υποβλήθηκε η μήνυση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δείγματα της καύσιμης ύλης ήταν εντός των ορίων που προβλέπει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, και γι’ αυτό δεν διαπιστώθηκε κάποια παράβαση για ρύπανση του περιβάλλοντος. Η προκαταρκτική εξέταση μπήκε στο αρχείο, με την Εισαγγελία Βόλου να διαπιστώνει ότι υπήρχε τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Επισημαίνεται ότι η επίμαχη μήνυση στρεφόταν παράλληλα και κατά της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας, αλλά και κατά του υπουργού Περιβάλλοντος.

Εξερχόμενος τότε από τα Δικαστήρια Βόλου, ο δήμαρχος Βόλου είχε δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες με το επίμαχο υλικό.

Επισημαίνεται ότι η εν λόγω προκαταρκτική εξέταση δεν συσχετίστηκε με την έρευνα που γίνεται παράλληλα με την προκαταρκτική για παρακώλυση συγκοινωνιών (κατά μελών της Περιβαλλοντικών Πρωτοβουλίας Μαγνησίας με αφορμή το «μπλόκο» σε φορτηγό της ΑΓΕΤ την 1η Απριλίου), για ενδεχόμενη ρύπανση περιβάλλοντος. Τα αποτελέσματα του επίμαχου ελέγχου, που έχουν ζητηθεί επίσης από την Εισαγγελία Βόλου μετά τις συλλήψεις για παρακώλυση συγκοινωνιών, αναμένεται να παραληφθούν και θα εξεταστούν.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου