ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν επαρκούν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα»

δεν-επαρκούν-τα-πυροσβεστικά-αεροπλ-34643

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα των πυροσβεστικών αεροπλάνων, επισημαίνοντας, συγχρόνως, την ανάγκη ανανέωσης του στόλου με νέου τύπου αεροσκάφη. Την ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας συνυπογράφουν οι βουλευτές Β. Γιόγιακας Θεσπρωτίας, Γ. Γεωργαντάς Κιλκίς, Χ. Δήμας Κορινθίας και Δ. Κυριαζίδης Δράμας.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «σημαντικά προβλήματα εγείρονται αναφορικά με το ζήτημα της αντιπυρικής προστασίας και της ανεπάρκειας των πυροσβεστικών αεροπλάνων, εν όψει της έναρξης της νέας θερινής περιόδου.

Τα 13 διαθέσιμα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες πυρόσβεσης, λόγω παλαιότητας. Αν και πρόκειται για πολύ καλά συντηρημένα αεροσκάφη, δυστυχώς, η παλαιότητά τους δεν τους επιτρέπει τις πολύωρες και συνεχείς πτήσεις, με αποτέλεσμα σε περιπτώσεις με μεγάλα μέτωπα πυρκαγιάς να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτητικές συνθήκες πυρόσβεσης.

Οι συχνές βλάβες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν διαθέτουν υδραυλικό σύστημα κίνησης στα πηδάλια, καταπονούν τους χειριστές τους, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το δύσκολο έργο τους.

Επίσης, τα ελικόπτερα που νοικιάζουμε από το εξωτερικό δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες όλης της επικράτειας, ενώ σε περιπτώσεις ταυτόχρονης εκδήλωσης πυρκαγιών αδυνατούν να ανταπεξέλθουν».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας με την ερώτησή του ζητά από τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό να μεριμνήσει για την ανανέωση του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών με νέου τύπου αεροσκάφη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου