ΤΟΠΙΚΑ

Δημιούργησαν ηλεκτρονικό βιβλίο για την κλιματική αλλαγή

δημιούργησαν-ηλεκτρονικό-βιβλίο-για-35122

Μαθητές και καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης, εταίρου στο εθνικό έργο eTwinning «Το κλίμα αλλάζει, ο πλανήτης μας αλλάζει, εμείς;», υποδέχθηκε την περασμένη Τρίτη το Γυμνάσιο Ν. Αγχιάλου.

Οι METEO BLOGGERS, όπως ονομάζεται η περιβαλλοντική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης, ασχολήθηκαν με το κομμάτι των μετρήσεων-ενδείξεων της κλιματικής αλλαγής, για να δουν -όπως τόνισαν- πώς οι επιστήμονες μετρούν και αποδεικνύουν την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής. Το πρώτο βήμα τους ήταν η διερεύνηση μεγεθών σχετικών με τα καιρικά φαινόμενα, ακολούθησε η διερεύνηση των παραμέτρων που προκαλούν τα καιρικά φαινόμενα και το τρίτο βήμα ήταν η προσομοίωση των καιρικών φαινομένων.

Οι eTwinners του Γυμνασίου Νέας Αγχιάλου παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση τα μετεωρολογικά πειράματα των εταίρων τους και στη συνέχεια παρουσίασαν κι εκείνοι τη δουλειά τους για την κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν το ηλεκτρονικό βιβλίο που έφτιαξαν και μιλά για την κλιματική αλλαγή μέσα από έργα τέχνης, μέσα από φωτογραφίες και έργα από ανακυκλώσιμα υλικά. Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζεται επίσης μια διδακτική παρέμβαση για τη σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το περιβάλλον που υλοποιήθηκε στην τάξη με τη χρήση ενός πίνακα ζωγραφικής και μιας φωτογραφίας, ενώ παράλληλα, εμπεριέχονται στίχοι των μαθητών για την κλιματική αλλαγή που μελοποιήθηκαν κι έγιναν video, δημιουργίες τους από ανακυκλώσιμα υλικά, ζωγραφιές, σταυρόλεξα και κρυπτόλεξα για την κλιματική αλλαγή.

Τη δουλειά τους και τα δυο σχολεία -όπως και τα υπόλοιπα σχολεία που συμμετέχουν στη σύμπραξη- πρόκειται να την παρουσιάσουν σε ειδική εκδήλωση σήμερα, Παρασκευή 27 Απριλίου, στα Χανιά στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Τα σχολεία που συμμετέχουν στο έργο «Το κλίμα αλλάζει, ο πλανήτης μας αλλάζει, εμείς;» είναι: τα Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου στα Χανιά, το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, το 2ο Γυμνάσιο Ασπρόπυργου, το 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας, το 7ο Γυμνάσιο Καβάλας, το Νέο σχολείο – Εκπαιδευτικός Ομιλος Αργολίδας, Το Γυμνάσιο Τραγανού Ηλείας και το Γυμνάσιο Νέας Αγχιάλου.

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ενεργοποιήθηκαν και συνειδητοποίησαν τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου, έλαβαν ενεργό ρόλο στην επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων σε παγκόσμια αλλά και σε τοπική κλίμακα. Καλλιέργησαν την κριτική τους σκέψη και το ομαδικό πνεύμα. Κατανόησαν περιβαλλοντικά φαινόμενα και υποσχέθηκαν να αναπτύξουν πρωτοβουλίες δράσης για αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και να μεταδώσουν τη γνώση που απόκτησαν και στην υπόλοιπη κοινωνία.

Υπεύθυνες καθηγήτριες για το έργο είναι οι Τριανταφυλλοπούλου Πελαγία – μαθηματικός, Κοτζαγιώτου Αποστολία – φιλόλογος, διευθύντρια του γυμνασίου και Ρούσση Νικολέττα – μουσικός, υποδιευθύντρια του σχολείου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου