ΤΟΠΙΚΑ

«Αύξηση ελέγχων και σαφής εικόνα για το RDF, για να σταματήσει η μικροπολιτική»

αύξηση-ελέγχων-και-σαφής-εικόνα-για-τ-36297

Εξαπλασιασμό των ελέγχων για τις διοξίνες και τα φουράνια αποφάσισε με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχάνων ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος συμμετείχε σε συνέδριο του ΣΕΒ με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις», και μίλησε για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων.

Σε στρογγυλό τραπέζι για την κυκλική οικονομία, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποφασίστηκε να τοποθετηθούν στα εργοστάσια συστήματα μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και να λειτουργήσει πλατφόρμα ενημέρωσης όλων των φορέων, ώστε να μην υπάρχει μονομερής διάλογος στην τοπική κοινωνία και να μην υπάρχει και μικροπολιτική.

Όπως είπε, έγινε συνάντηση με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχάνων και αποφασίστηκε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την καύση RDF. «Η κοινωνία δεν γνωρίζει ίσως τα χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης και ανησυχεί. Για να μην υπάρχει καμία ανησυχία ζητήσαμε -και η Ένωση Τσιμεντοβιομηχάνων δέχτηκε -να αυξήσουμε τους ελέγχους και να υπάρχει επαρκής πληροφόρηση για τη μεταρρύθμιση που γίνεται», είπε.

Ειδικά για τη μεταρρύθμιση των εναλλακτικών καυσίμων, ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι: «Κάναμε προσπάθεια για να μην κινδυνεύσει η βιομηχανία οικοδομικών υλικών από τα πρόστιμα διαρροής άνθρακα. Και το πετύχαμε. Ήταν προφανές ότι θα πηγαίναμε στα πρότυπα της Δυτικής Ευρώπης με καλής ποιότητας υλικά. Αρα το δευτερογενές καύσιμο να περνά από έλεγχο και να εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ιδιωτικές ή δημοτικές δομές, που θα έχουν καλή ποιότητα δευτερογενούς καυσίμου, να εξασφαλίζουμε ασφαλή μεταφορά του και προφανώς και ασφαλή χρήση στη βιομηχανία.

Συμφωνήσαμε τον εξαπλασιασμό των ελέγχων διοξινών και φουρανίων στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία και ταυτόχρονα την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Υπάρχει μονομερής συζήτηση στην κοινωνία και θα δημιουργήσουμε όλα τα εργαλεία της πληροφόρησης με πλατφόρμα εθνικού κοινωνικού διαλόγου για τη χρήση δευτερογενών καυσίμων. Θα ζητήσουμε να συμμετέχουν στον εθνικό κοινωνικό διάλογο ΜΚΟ, ιατρικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς για να μην υπάρχουν ψευδοαντιθέσεις που τροφοδοτούνται από μικροπολιτική»,δήλωσε ο ίδιος.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει συγκεκριμένο σχεδιασμό από κοινού με το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και για την πρόσληψη Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ελεγκτών Βιοποικιλότητας και Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

Τέλος ο κ. Φάμελλος εξήγησε ότι «οι έλεγχοι δεν πρέπει να γίνονται μετά από καταγγελία αλλά με περιοδικότητα και σαφή εικόνα», και τόνισε ότι «θα πρέπει να «ενηλικιωθούν» οι διαδικασίες ελέγχου και σε περιφερειακό επίπεδο».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου