ΤΟΠΙΚΑ

«Από τη μικρή ΔΕΗ οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έφθασαν στη μισή και στην κουτσή ΔΕΗ»

από-τη-μικρή-δεη-οι-συριζανελ-έφθασαν-37157

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε το βράδυ της Τρίτης, 24 Απριλίου 2018, ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος αναφορικά με το ζήτημα της ενεργειακής πολιτικής και της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ.

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Η διαχείριση της ΔΕΗ αλλά και γενικότερα η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ένα ακόμη οργανωμένο σχέδιο εξαπάτησης του εκλογικού σώματος. Προφανώς και δεν έχει καμία αξία να σας θυμίσω τι έλεγε ο σημερινός Πρωθυπουργός και τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, περί εγκληματικής πολιτικής, περί επενδυτών που θα χάσουν τα λεφτά τους, εάν επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα, καθώς και άλλα πολλά.

Δεν είναι άλλωστε η μόνη πτυχή της πολιτικής σας, όπου άλλα υποσχεθήκατε, άλλα σκεφτόσασταν και τελικώς, άλλα κάνετε σήμερα. Αξιοπιστία μηδέν!

Από τη μικρή ΔΕΗ, πηγαίνετε στη μισή ΔΕΗ και εν τ έλει πηγαίνετε στην κουτσή και την κακή ΔΕΗ, απαξιώνοντάς την πλήρως.

Αξίζει να σας θυμίσω ότι επί των ημερών σας μειώθηκε κατά 80% η χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης. Τα ληξιπρόθεσμα, από 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2014, ανήλθαν στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2017. Αυτό είναι αποτέλεσμα διαχειριστικών λαθών. Επιπλέον, πουλήσατε «μπιρ παρά» τον ΑΔΜΗΕ. Την ίδια στιγμή, εκχωρείτε το 50% του πελατολογίου της ΔΕΗ χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα μέχρι το 2020 και τώρα παραχωρείτε το φιλέτο της ΔΕΗ, πουλώντας τρείς μονάδες και μια αδειοδότηση.

Πρόκειται για τρεις μονάδες με το χαμηλότερο μεταβλητό κόστος και με τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. Είναι μονάδες από τις οποίες αφαιρείτε προσωπικό για να το προσθέσετε στην ήδη βεβαρημένη ΔΕΗ. Και βεβαίως οι δανειακές υποχρεώσεις αυτών των μονάδων μεταφέρονται, αναλογικά, στη ΔΕΗ την οποία πραγματικά την έχετε γονατίσει. Δεν πουλάτε απλά το φιλέτο. Πουλάτε την καρδιά του φιλέτου, απαλλαγμένη από κάθε βάρος. Αυτό βεβαίως είναι ένα μπόνους προς τους επενδυτές, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία των μεταρρυθμίσεων δεν ορίζεται κατώτατο τίμημα. Με δεδομένο μάλιστα ότι όλη η Ευρώπη οδηγείται σε μια εποχή απεξάρτησης από τον λιγνίτη, το τίμημα αναμένεται να είναι τόσο χαμηλό που θα σας αφήσει έκπληκτους. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει κανένας ενεργειακός σχεδιασμός για τη χώρα.

Όταν η απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι μια υποχρέωση ολόκληρης της Ευρώπης και της Ελλάδος, εσείς δεν μας διευκρινίζετε ούτε με το σημερινό νομοσχέδιο για το τι θα ακολουθήσει μετά, πώς θα είναι ανταγωνιστική η ΔΕΗ και πώς θα υπάρχει ανταγωνιστικό ενεργειακό περιβάλλον παραγωγής και εμπορίας. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές σας μετατρέπουν τη ΔΕΗ σε μια επιχείρηση χωρίς αύριο, όπως και οι γενικότερες πολιτικές σας μετατρέπουν την Ελλάδα σε μια χώρα χωρίς αύριο.

Και εν τέλει εκτός από την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, κύριε Υπουργέ -γιατί οικονομία χωρίς ενεργειακό εφοδιασμό δεν υπάρχει- θα ήθελα να μας πείτε μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζετε, ποιο θα είναι το άμεσο όφελος για τον Έλληνα καταναλωτή, αφού δεν το προσδιορίζετε πουθενά».

Επίσης, ο βουλευτής Μαγνησίας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις υπέρογκες χρεώσεις όσων χρησιμοποιούν τους ηλεκτρικούς θερμοσυσσωρευτές ως μέσο θέρμανσης. Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε τα εξής: «Μπορεί, σήμερα, οι τιμές ρεύματος στα διάφορα τιμολόγια να παραμένουν στα ίδια επίπεδα, αλλά το μέσο ελληνικό νοικοκυριό μετά από οχτώ χρόνια κρίσης γονατίζει όλο και περισσότερο. Υπάρχει μία κατηγορία μικρομεσαίων καταναλωτών που χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια ως μέσο θέρμανσης, είτε γιατί δεν είναι κοντά σε δίκτυα φυσικού αερίου, είτε ακόμη γιατί βρίσκονται σε περιοχές που αδυνατούν να προμηθευτούν συμβατικά καύσιμα. Ωστόσο, οι τιμές των ΥΚΩ εκτινάσσουν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος στα ύψη. Αυτοί οι άνθρωποι, λοιπόν, ενώ έχουν τους θερμοσυσσωρευτές ως μοναδική εναλλακτική θέρμανσης, καλούνται να πληρώσουν στα τιμολόγια του πρώτου τριμήνου του 2018, λογαριασμούς 1.400 ευρώ και 1.500 ευρώ με μηνιαίο έσοδο 900 ευρώ. Πραγματικά είναι απορίας άξιο, πως ενώ υπάρχουν τόσες προβλέψεις για διάφορα τιμολόγια στη ΔΕΗ, γιατί δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη και για αυτή την κατηγορία πολιτών».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε ότι οι μεταρρυθμίσεις, που είχε εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική, έφερναν χρήματα στα ταμεία της ΔΕΗ. Αντιθέτως, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και οι μεταρρυθμίσεις που προάγει δεν φέρνουν απολύτως τίποτα!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου