ΤΟΠΙΚΑ

Η επόμενη ημέρα στη ΔΕΥΑΜΒ: Με μηδέν ευρώ διαθέσιμα

η-επόμενη-ημέρα-στη-δευαμβ-με-μηδέν-ευρ-37698

Δυνατότητα λειτουργίας για λίγες μόλις ημέρες έχει η ΔΕΥΑΜΒ μετά τη δέσμευση των λογαριασμών της από την ΕΡΓΗΛ, που θέλει να εισπράξει ποσό 9,2 εκατ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου επί της προσωρινής διαταγής που ζήτησε η ΔΕΥΑΜΒ κατά της απόφασης του απογράφου και της επιταγής προς εκτέλεση, ενώ άμεσα πρόκειται να κινηθούν και επιπλέον νομικές ενέργειες κατά του κατασχετηρίου εις χείρας τρίτων που έστειλε προχθές η ΕΡΓΗΛ σε οκτώ τράπεζες με τις οποίες συνεργάζεται η ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από χθες η ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορεί να κινήσει ούτε ευρώ στους λογαριασμούς της που είναι δεσμευμένοι. Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να φαίνονται τα πρώτα προβλήματα. Η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα έχει τη δυνατότητα αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα των δεσμευμένων λογαριασμών να πληρώσει στο τέλος του μήνα τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων. Δεν θα μπορεί να πληρώσει ούτε τους προμηθευτές της αλλά και τους εργολάβους για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ολοι οι λογαριασμοί στο σύνολο των οκτώ τραπεζών είναι ονοματισμένοι για έργα κοινής ωφέλειας, για συντηρήσεις, έργα ΕΣΠΑ, μισθοδοσίες κ.ο.κ. Πρόκειται για περισσότερους από 50 λογαριασμούς που δεν περιέχουν αποθεματικά, αλλά χρήματα για λειτουργικά έξοδα, που και πάλι όμως δεν μπορούν να κινηθούν.

Η ΕΡΓΗΛ αναμένεται μέσα σε οκτώ ημέρες από την επίδοση του κατασχετηρίου να ενημερωθεί από τις τράπεζες για τους λογαριασμούς και τα χρήματα που περιέχει ο καθένας προκειμένου να τα… εισπράξει.

Προς το παρόν τα έργα εξελίσσονται κανονικά, όπως και η λειτουργία της επιχείρησης. Είναι όμως αμφίβολο έως πότε, εάν δεν λυθεί το θέμα των λογαριασμών. Αν σταματήσουν να πληρώνονται οι προμηθευτές, σημαίνει ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν θα έχει υλικά. Αν δεν πληρωθούν οι εργολάβοι σταματούν έργα. Ακόμη κι αν οι λογαριασμοί της μισθοδοσίας ξεμπλοκάρουν, μόνο το προσωπικό της ΔΕΥΑΜΒ δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο σύνολο του έργου για την ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στον καλλικρατικό Δήμο Βόλου.

Ολο το νομικό επιτελείο που χειρίζεται την υπόθεση βρίσκεται εν αναμονή της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βόλου επί της αίτησης αναστολής που έχει καταθέσει η ΔΕΥΑΜΒ. Το πιθανότερο είναι να εκδοθεί σήμερα. Αμεσα θα προχωρήσει και σε επιπλέον νομικές κινήσεις για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης.

Πόλεμος σε όλα τα επίπεδα

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο «πόλεμος» με την ΕΡΓΗΛ θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, έως τέλος της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να κατατεθεί μήνυση για απάτη σε βάρος της ΕΡΓΗΛ, με βάση όλα τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει για την υπόθεση.

Σημειώνεται ότι τη μήνυση είχε ουσιαστικά προαναγγείλει ο κ. Μπέος από την αίθουσα του Εφετείου Λάρισας, όπου εκδικάστηκε η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ εναντίον της ΕΡΓΗΛ για την επιστροφή των 6,5 εκατ. ευρώ που εισέπραξε η εργολήπτρια εταιρεία για έργο που δεν έκανε.

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου

Με αφορμή την υπόθεση που αφορά την ίδια τη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ και το συμφέρον της πόλης, από το Εργατικό Κέντρο Βόλου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Καμιά νομική διαφορά και κανένα «Δίκαιο», που επιχειρείται να επιλυθεί ή να αποδοθεί, καθιστώντας μια ολόκληρη πόλη και τους εργαζομένους μιας Δημοτικής Επιχείρησης Κοινής Ωφελείας (όπως η ΔΕΥΑΜΒ) «ομήρους» των (οποιωνδήποτε) οικονομικών συμφερόντων, δεν μπορεί να έχει ηθικό ή δικαστικό έρεισμα!

Πόσο μάλλον όταν αδίστακτα αποτολμάται η «σφράγιση» των οικονομικών «κρουνών» μιας ζωτικής για την πόλη Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, με στόχο τη «μετάγγιση» ζείδωρων πόρων από τα ταμεία της, με την …επίκληση της διεκδίκησης οφειλομένων.

Το ΕΚΒ, δίχως να μπαίνει στην ουσία της διαδικαστικής κόντρας ΔΕΥΑΜΒ-ΕΡΓΗΛ, θεωρεί απαράδεκτη και καταδικάζει την κίνηση της κατασκευαστικής εταιρείας να επιβάλει στην εμφανιζόμενη ως οφειλέτρια ΔΕΥΑΜΒ ταμειακή «στρόφιγγα», με αποτέλεσμα την «αποστράγγιση» των διαθεσίμων της για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων και για την εκτέλεση βασικών έργων για το δίκτυό της στην πόλη.

Με κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό, το ρεύμα, η υγεία, δεν μπορεί να παίζει κανείς. Και αυτό είναι χρέος και της Δικαιοσύνης να μην το επιτρέψει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου