ΤΟΠΙΚΑ

Plan B για τη ΔΕΥΑΜΒ, εάν δεν ευοδωθεί ο δικαστικός αγώνας

plan-b-για-τη-δευαμβ-εάν-δεν-ευοδωθεί-ο-δικα-37948

Την ύπαρξη plan B για τη ΔΕΥΑΜΒ, σε περίπτωση που δεν ευοδωθεί ο δικαστικός αγώνας που δίνει έναντι της ΕΡΓΗΛ, αποκάλυψε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος.

«Εχουμε πει και στο παρελθόν ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια αμαρτωλή εταιρεία. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να λέμε πολλά. Ωστόσο αν συμβεί κάτι -χτύπα ξύλο- είμαστε έτοιμοι. Εχουμε δουλέψει πάνω σε εναλλακτική λύση», δήλωσε από μικροφώνου στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Μπέος.

Το εναλλακτικό σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία για να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης προς όφελος των δημοτών, σε περίπτωση που η ΔΕΥΑΜΒ δεν μπορέσει να προστατεύσει τα ταμεία της και η ΕΡΓΗΛ προχωρήσει τελικώς στην είσπραξη των 9,2 εκατ. ευρώ, κίνηση που οδηγεί σε πτώχευση της επιχείρησης.

Η ύπαρξη plan B έτοιμου να τεθεί σε λειτουργία στην ακραία περίπτωση που πτωχεύσει και διαλυθεί η ΔΕΥΑΜΒ, έγινε γνωστή μετά από ερώτηση που έκανε ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, στο πλαίσιο συζήτησης για τη λύση της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου (ΑΝΕΒΟ). Το θέμα της λύσης της ΑΝΕΒΟ ήρθε προς συζήτηση ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Οπως ανέφερε ο κ. Μπέος, η λύση της ΑΝΕΒΟ κρίθηκε ότι είναι μονόδρομος. «Προσπαθήσαμε να κάνουμε την εταιρεία βιώσιμη. Δυστυχώς συνέχισε να είναι προβληματική. Παίρνουμε τη γενναία απόφαση να κλείσουμε την εταιρεία. Είναι αδύνατο τα χρήματα των δημοτών να πηγαίνουν σε έναν μόνιμο υπάλληλο, ο οποίος θα μεταφερθεί στον Δήμο Βόλου. Βεβαίως το να κλείνει μια εταιρεία σε δύσκολες οικονομικές εποχές, όπου απασχολούνται έστω και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου κάποιοι εργαζόμενοι, δεν είναι εύκολη απόφαση. Πρόκειται όμως για μια γενναία απόφαση που λάβαμε για το συμφέρον της πόλης και των πολιτών. Επιπλέον η εταιρεία είναι παράνομη, σύμφωνα με τον Καλλικράτη, από τη στιγμή που είναι μονομετοχική», δήλωσε ο κ. Μπέος.

Η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου, δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση στη λύση της εταιρείας, εφόσον κρίνεται ότι εξέλιπε ο λόγος σύστασής της, για την υποβοήθηση δηλαδή του Δήμου Βόλου σε αναπτυξιακά ζητήματα.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Βόλου, Μιχάλης Μιτζικός, υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή άργησε να προχωρήσει σε λύση της ΑΝΕΒΟ. «Δεν προσέφερε τίποτα. Θα μπορούσαμε εξ αρχής να είχαμε γλιτώσει τα κόστη λειτουργίας. Το αντίστοιχο θα πρέπει να γίνει και για όσα νομικά πρόσωπα απομένουν. Δεν μπορεί να υπάρχουν παράλληλες δομές με αυτές του δήμου», είπε ο κ. Μιτζικός.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Αποστόλης Νάνος, δήλωσε ενάντια στην ύπαρξη της ΑΝΕΒΟ, δηλώνοντας ότι οι εργαζόμενοι του δήμου μπορούν να καλύψουν τον σκοπό της εταιρείας.

«Η ΑΝΕΒΟ δεν έχει λόγο ύπαρξης από τη στιγμή που το νομικό πλαίσιο είναι τέτοιο που δεν της επιτρέπει να λειτουργεί», είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης.

Εκτός «Πρόταση Ζωής»

Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η αποχώρηση του Δήμου Βόλου από την Πρόταση Ζωής. Η απόφαση να αποχωρήσει από τη θέση του εταίρου του Κέντρου Πρόληψης «Πρόταση Ζωής» λήφθηκε κατά πλειοψηφία. Σύμφωνα με την εισήγηση ο δήμος συμμετέχει σε αντίστοιχους φορείς των οποίων η προσφορά είναι μεγάλη. Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου έχει οφειλές προς την «Πρόταση Ζωής», ύψους 3.000 ευρώ.

Εντάσεις για αγροτική οδοποιία και αναγόμωση πυροσβεστήρων

Εντάσεις σημειώθηκαν για την κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας στη Ν. Αγχίαλο αλλά και για την αναγόμωση των πυροσβεστήρων στα σχολεία.

Για το πρώτο θέμα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Θεολόγος Διαμαντένιας κατήγγειλε ότι η κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας είναι άθλια κι ότι τα μηχανήματα «σηκώνουν τις λεπίδες στα δύσκολα κομμάτια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόσβαση στα κτήματα». Ζήτησε δε να υπάρξει έλεγχος των εργασιών που χρεώνεται ο δήμος, αφήνοντας αιχμές κατά των συνεργείων και υπαλλήλων που επιβλέπουν τις εργασίες, όπως διαβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος, Θάνος Θεοδώρου.

Ζήτημα για την καθυστέρηση στην αναγόμωση των πυροσβεστήρων στα σχολεία έθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της Δύναμης Βόλου, Τέλης Δουλόπουλος. Αφορμή αποτέλεσε αίτημα παράτασης της εργασίας από τον ανάδοχο που δεν πρόλαβε να προχωρήσει στις απαιτούμενες εργασίες σε όλα τα σχολεία λόγω των σχολικών αργιών.

«Τι σημαίνει αργίες; Κάποιος έπρεπε να είναι στο σχολείο για να γίνει η εργασία. Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη αν ένα σχολείο πιάσει φωτιά;», αντέδρασε ο κ. Δουλόπουλος, αρνούμενος να εγκρίνει την παράταση της σύμβασης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου