Στον αέρα το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας

Τελευταία ενημέρωση: 2018-04-24, 21:45:24
Στον αέρα το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον κίνδυνο να βρεθεί στον αέρα το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, λόγω της ασύμφορης συμμετοχής των νέων παραγωγών.  

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας, «Επιβεβλημένη κρίνεται  η ανακατανομή των βοσκοτόπων, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος της ακύρωσης του προγράμματος «Βιολογική Κτηνοτροφία (Μέτρο 11: Βιολογικές Καλλιέργειες)».

Συγκεκριμένα, με τη δεύτερη προκήρυξη του προγράμματος δίνεται προτεραιότητα σε παλιούς βιοκτηνοτρόφους, ενώ συγχρόνως προβλέπεται με ξεχωριστό προϋπολογισμό, η συμμετοχή των νέων. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα κινδυνεύει να βρεθεί στον «αέρα», καθώς κρίνεται ασύμφορη η συμμετοχή των νέων παραγωγών, αφού ένα τεράστιο ποσοστό αυτών δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που ορίζονται βάσει της ΚΥΑ του 2015 (Αριθμ. 873/55993, 20/5/2015-άρθρο 5, παράγραφος 2).

Σύμφωνα με τη δεύτερη προκήρυξη, οι συντελεστές που έχουν προβλεφθεί για τις 9 χωρικές ενότητες οδηγούν σε άνιση κατανομή των επιδοτήσεων, καθώς για τον ίδιο αριθμό ζώων, με τις ίδιες ανάγκες και απαιτήσεις, παραγωγοί που βρίσκονται σε διαφορετικές περιφέρειες της χώρας θα ενισχυθούν με διαφορετικά ποσά.

Επίσης, παράγοντες όπως το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, το κόστος των μελετητών και το κόστος των φορέων πιστοποίησης επιδρούν αρνητικά, καθιστώντας το πρόγραμμα της βιολογικής κτηνοτροφίας επιζήμιο και τελικά απαγορευτικό για τους περισσότερους νέους βιοκτηνοτρόφους».

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας, με την ερώτησή του, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να αναθεωρήσει τους συντελεστές επιδοτήσεων και να προβεί τάχιστα σε νέα κατανομή των βοσκοτόπων, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος της βιολογικής κτηνοτροφίας. 

Σχόλια
.
Ερωτήματα και απόψεις χωρίς ενδιαφέρον. Ποτέ κανείς τους δεν ασχολήθηκε με το θέμα των δασικών χαρτών με το οποίο θίγονται χιλιάδες στέμματα ιδιοκτησιών. Έχουν "υπογράψει¨ όλοι τους για το ξεπούλημα της χώρας και πλέον δε μιλάει κανείς για τόσο σοβαρά ζητήματα. Εκλογές έρχονται.. Θα πάρει ο καθένας αυτό που του αξίζει.
ΗΛΙΑΣ ΠΟΛΥΖΟΣ - 2018-04-25 02:25:16
Αποστολή σχολίου
1
+
8
=