ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία για μαθητές με καρκίνο

ψυχρολουσία-για-μαθητές-με-καρκίνο-38755

Αργά χθες το βράδυ, το υπουργείο έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με προς ψήφιση διάταξη νόμου

Ψυχρολουσία για τουλάχιστον δύο τελειόφοιτους μαθητές γενικών λυκείων της Μαγνησίας που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες. Ενάμιση μήνα πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων ενημερώθηκαν ότι δεν δικαιούνται πλέον την ένταξή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη διαδικασία που ακολουθείται για τα παιδιά με σοβαρές παθήσεις, τα οποία καταλαμβάνουν το 5% των θέσεων στις πανεπιστημιακές σχολές. «Πόσο πιο ανάλγητο μπορεί να γίνει το κράτος;», ξεσπά η υπεύθυνη της «Φλόγας» Μαγνησίας, Ντίνα Τριανταφύλλου, μεταφέροντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την ταραχή των υποψηφίων, οι οποίοι την ώρα που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους, στερούνται τη δυνατότητα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι με νεοπλασματικές ασθένειες δεν χάνουν μόνο τη δυνατότητα να μπουν σε ΑΕΙ – ΤΕΙ με το 5% των θέσεων κάθε σχολής. Στον χρόνο που γίνεται αυτό, οι υποψήφιοι δεν έχουν καν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις. Κι αυτό γιατί δεν είχαν υπολογίσει στην αλλαγή του νόμου και δεν φρόντισαν να κάνουν αιτήσεις για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αυτές. Πρόκειται για συνολικά 200 υποψηφίους σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο στη Μαγνησία.

Με τον νόμο 4452 που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2017, τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Παιδείας τροποποίησαν τη διαδικασία γνωμάτευσης των σοβαρών παθήσεων, που έδινε τη δυνατότητα στα παιδιά που πάσχουν από αυτές να ενταχθούν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, καταλαμβάνοντας το 5% των θέσεων κάθε σχολής.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι περιπτώσεις ογκολογικών ασθενών κρίνονται από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ενστάσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ωστόσο ούτε ο νόμος ούτε και η εγκύκλιος εφαρμογής του που εκδόθηκε τον Νοέμβριο 2017 καθορίζουν επακριβώς τα κριτήρια επιλογής, καθώς αναφέρεται αορίστως ότι «η επιλογή θα γίνεται με εξατομικευμένη κρίση της επιτροπής ενστάσεων».

Η τροποποίηση της διαδικασίας εφαρμόζεται φέτος για πρώτη φορά, και αφορά μόνο τις περιπτώσεις πασχόντων από νεοπλασματικές νόσους (λευχαιμίες, λεμφώματα, συμπαγείς όγκους) και ασθενείς με AIDS. Μέχρι την περσινή χρονιά οι νέοι αυτών των κατηγοριών λάμβαναν το πιστοποιητικό πάθησης από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές που συστήνει το Υπουργείο Υγείας σε ορισμένα νοσοκομεία της χώρας, προσκομίζοντας μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά νοσηλείας. Να σημειωθεί ότι για τις υπόλοιπες 64 σοβαρές παθήσεις που περιλαμβάνονται στον κατάλογο όσων παιδιών δικαιούνται το συγκεκριμένο ευεργέτημα, δεν επήλθε καμία αλλαγή στη διαδικασία απονομής του πιστοποιητικού πάθησης.

Aντιδρά η «Φλόγα»

Ηδη οι υποψήφιοι της Μαγνησίας έχουν ταραχθεί καθώς νιώθουν να χάνουν μία πολύτιμη ευκαιρία. Η αναστάτωσή τους έφθασε μέχρι τον Σύλλογο Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Η Φλόγα». «Δεν το χωράει το μυαλό μας. Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει για τα παιδιά που ακόμη και η ίδια τους η ζωή είναι επισφαλής. Πρόκειται για ανάλγητες συμπεριφορές. Πόσο πιο απάνθρωπο μπορεί να γίνει το κράτος;», ξέσπασε η υπεύθυνη της «Φλόγας» Μαγνησίας, Ντίνα Τριανταφύλλου.

Όπως αναφέρει η κ. Τριανταφύλλου το δικαίωμα των παιδιών που πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες να εισέρχονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με τον βαθμό του απολυτηρίου τους, είχε αναγνωριστεί στη δεκαετία τους ’90. «Είχαμε δώσει αίμα με τους αγώνες μας», σχολιάζει η κ. Τριανταφύλλου, υποστηρίζοντας ότι το κράτος εμφανίζεται ανάλγητο απέναντι στα παιδιά με καρκίνο.

Επανέρχεται η διαδικασία

Αργά το βράδυ πάντως, με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας έγινε γνωστό ότι έχει συνταχθεί διάταξη νόμου «η οποία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, που επαναφέρει τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα για τη χρήση της ευεργετικής διάταξης του 5% για την εισαγωγή των υποψηφίων που έπασχαν από νεοπλασματική ασθένεια στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου