ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στην ανασυγκρότηση της Μαγνησίας

αφιέρωμα-στην-ανασυγκρότηση-της-μαγν-38909

Αφιερωμένες στην «Οικονομική ανασυγκρότηση του Νομού Μαγνησίας, 1945-1967» είναι η επιστημονική ημερίδα και η έκθεση που διοργανώνονται την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 18.00, στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και τα ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Μαγνησίας.

Στόχος της δράσης είναι να μελετηθεί η ανάπτυξη του εν λόγω νομού την περίοδο της οικονομικής ανασυγκρότησης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, όπως επιχειρήθηκε μέσω ειδικών προγραμμάτων, και της δράσης κρατικών φορέων που επιδίωκαν τη συνολική επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας.

Η Μαγνησία αποτελεί ευνοϊκό παράδειγμα για τη μελέτη της ανασυγκρότησης της χώρας σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς προπολεμικά υπήρξε σημαντικός παραγωγικός τόπος στον γεωργικό, βιομηχανικό και τουριστικό τομέα.

Εξετάζεται η προσπάθεια για ανασυγκρότηση του αγροτικού κόσμου μέσω της διανομής επισιτιστικής βοήθειας και της έγκρισης δανείων ανασυγκρότησης προς γεωργικούς συνεταιρισμούς και γεωργικές βιομηχανίες. Η ανασυγκρότηση της βιομηχανίας του νομού μελετάται μέσω δομών, όπως η λειτουργία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Βόλου και η δημιουργία της Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου από την επιφορτισμένη με την ανάπτυξη της βιομηχανίας της χώρας κρατική τράπεζα, αλλά και μέσα από ενδεικτικά παραδείγματα μονάδων βασικών κλάδων της παραγωγής. Πιστωτικοί φορείς και ιδιώτες εργάστηκαν για να επουλωθούν οι «πληγές» που προκλήθηκαν στο τουριστικό απόθεμα της περιοχής, τόσο εξαιτίας του πολέμου όσο και των σεισμών που έπληξαν τον νομό τη μεταπολεμική περίοδο.

Η δράση, που φιλοδοξεί να συμβάλει επίσης στη μελέτη της τοπικής ιστορίας, συνδυάζεται με περιοδική έκθεση αρχειακού υλικού στον χώρο της Καμίνου Hoffman του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Οκτωβρίου. Η έκθεση τεκμηριώνει ιστορικά τους στόχους της με πηγές από το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, τα ΓΑΚ – Αρχεία Νομού Μαγνησίας, το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο «Λ. & Ν. Σακελλαρίου» – Κέντρο Τεκμηρίωσης & Επικοινωνίας Δήμου Καρδίτσας, το Ιστορικό Αρχείο Μύλων Λούλη και από ιδιωτικές συλλογές. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την εγγραφή των συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Το τηλέφωνο επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες είναι 210 3418011, Δευτέρα έως Παρασκευή, 9.00 – 17.00.

Το πρόγραμμα

Οι εισηγητές της ημερίδας και τα θέματα που θα αναπτύξουν σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας: 18:15. Κωνσταντίνα Μπότσιου, «Από τον πόλεμο στην ειρήνη: επιβίωση και ανάπτυξη μέσα από τα προγράμματα ανασυγκρότησης». 18:30. Νικόλαος Τζαφλέρης, «Μεταπολεμική αγροτική ανασυγκρότηση στον νομό Μαγνησίας: Δάνεια ΑΤΕ, συνεταιρισμοί και γεωργικές βιομηχανίες».

18:45. Αντώνης Πολυδώρου, «Η αποκατάσταση των «εκτοπισμένων» αγροτών από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος: η περίπτωση του νομού Μαγνησίας».

19:15. Γιάννης Στογιαννίδης, «Μεταπολεμικά σχέδια για την ανασυγκρότηση της βολιώτικης βιομηχανίας».

19:30. Θανάσης Μπέτας, «Η ΕΤΒΑ και η καπνοβιομηχανία Ματσάγγου. Απόπειρες ανασυγκρότησης μιας επιχείρησης στη δεκαετία του 1960».

19:45. Μαρία Δημητρίου, «Η συμβολή του εργοστασίου Γκλαβάνη στην οικονομική ιστορία της Θεσσαλίας».

20:00. Δρ Άγγελος Φ. Βλάχος, «Η τουριστική ανάπτυξη και το Σχέδιο Μάρσαλ: η περίπτωση της Μαγνησίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου