ΤΟΠΙΚΑ

Θεαματική αύξηση στις αγωγές για αποζημιώσεις τροχαίων

θεαματική-αύξηση-στις-αγωγές-για-αποζ-40134

Αύξηση ύψους 77% καταγράφουν σύμφωνα με στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου οι αγωγές αποζημίωσης για ποσά έως 20.000 ευρώ για τροχαία ατυχήματα το πρώτο τρίμηνο του 2018 συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

Οδηγοί οχημάτων που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα -υλικών κατά κύριο λόγο ζημιών –φαίνεται ότι σύρονται ολοένα και πιο συχνά στα Δικαστήρια.

Εντούτοις, σύμφωνα με γνώστες του αντικειμένου, το γεγονός αυτό δεν συνδέεται με αντίστοιχη αύξηση τροχαίων ατυχημάτων αλλά με την πολιτική που ακολουθούν οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασφαλιστικές εταιρείες στρέφονται ολοένα και πιο τακτικά κατά των ασφαλισμένων τους.

Όταν διαπιστώνεται ότι δεν τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που αναγράφονται στα ασφαλιστήρια συμβόλαια και οι ασφαλιστικές εταιρείες υποχρεώνονται να καταβάλλουν αποζημιώσεις τότε οι εταιρείες στρέφονται κατά των ασφαλισμένων τους και τους υποχρεώνουν σε καταβολή των αποζημιώσεων.

Οι αγωγές αποζημίωσης ανήλθαν στις 69 το πρώτο τρίμηνο του 2018 από 39 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2017, καταγράφοντας θεαματική αύξηση.

Ο μεγάλος όγκος των υποθέσεων έχει σαν αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι νέες αγωγές να προσδιορίζονται για συζήτηση το Νοέμβριο του 2018.

Οι συζητήσεις των αγωγών γίνονται στο Ειρηνοδικείο Βόλου με τη Διαδικασία των Περιουσιακών Διαφορών. Στην ίδια διαδικασία συζητούνται και άλλες αιτήσεις με διαφορετικό περιεχόμενο όπως οι εξώσεις.

Το Δικαστήριο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα κάθε Δευτέρα. Οι αποφάσεις δεν κοινοποιούνται άμεσα και ανακοινώνονται κατά μέσο όρο μετά από τρείς μήνες από τη συζήτηση των υποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγοί των οχημάτων που απευθύνονται στη Δικαιοσύνη είχαν όλοι ασφαλισμένα αυτοκίνητα. Ωστόσο, μεγάλο αγκάθι για την πληρωμή των ζημιών που υπέστησαν συνιστά και η συνυπαιτιότητα που υπάρχει πολλές φορές στα τροχαία ατυχήματα.

Στη συνυπαιτιότητα πατούν οι ασφαλιστικές εταιρείες και αρνούνται να καταβάλλουν τις αποζημιώσεις.

Όλη αυτή η ταλαιπωρία στα Δικαστήρια αφορά στα τροχαία ατυχήματα που κατά κύριο λόγο περνούν στα ψιλά γράμματα του αστυνομικού δελτίου.

Τροχαία υλικών ζημιών συμβαίνουν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Οι αγωγές χρέους

Αντίθετα με τις αγωγές για αποζημιώσεις τροχαίων οι αγωγές χρέους για ποσά έως 20.000 ευρώ καταγράφουν μείωση. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ειρηνοδικείο Βόλου οι αγωγές ανήλθαν το α’ τρίμηνο του 2018 σε δέκα τέσσερις, ενώ το α’ τρίμηνο του 2017 ήταν δέκα εννέα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου