ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητές του Βόλου σάρωσαν τα βραβεία στην Αθήνα

μαθητές-του-βόλου-σάρωσαν-τα-βραβεία-σ-40523

Σάρωσαν τα βραβεία οι μαθητές του Βόλου στις εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility του Ecocity. Τέσσερις φορές ανέβηκε στο βάθρο των νικητών το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το οποίο επιστρέφει στον Βόλο με μια αγκαλιά βραβεία, μεταξύ των οποίων και το 1ο βραβείο εργασίας στην εκστρατεία Free Mobility. Αν και πρωτοεμφανιζόμενο στην εκστρατεία Ecomobility, το 8ο Γυμνάσιο Βόλου διακρίθηκε επίσης, λαμβάνοντας το 3ο βραβείο εικαστικής δημιουργίας, ενώ κατετάγη στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 καλύτερες από τις 30 συνολικά ομάδες σχολείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εντονο χρώμα από τον Βόλο είχε η προχθεσινή τελετή απονομής των βραβείων των εκστρατειών Ecomobility και Free Mobility, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση των εκστρατειών που φέτος έγιναν για 15η συνεχόμενη χρονιά με στόχο την προώθηση της ιδέας για πόλεις με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, πιο οικολογικές και πιο ανθρώπινες. Συμμετείχαν 30 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος με διπλή συμμετοχή με το 8ο Γυμνάσιο Βόλου και το ΕΕΕΕΚ Βόλου που σάρωσαν τα βραβεία της εκστρατείας.

Στην εκστρατεία Free Mobility (Ελεύθερες Μετακινήσεις) το ΕΕΕΕΚ Βόλου έκλεψε την… παράσταση, αποσπώντας τέσσερα συνολικά βραβεία. Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου έκαναν έρευνα σε συνολικά 24 καταστήματα εστίασης στον Βόλο, καφετέριες, εστιατόρια, τσιπουράδικα, σε τρία ξενοδοχεία και στα τέσσερα μουσεία για να διαπιστώσουν αν είναι προσβάσιμα. Όπως κατέγραψαν, τα μισά σχεδόν καταστήματα εστίασης δεν διαθέτουν καν ράμπες, από παντού απουσιάζουν κατάλογοι με γραφή Braille για τυφλούς ενώ το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει ένα κωφάλαλο άτομο. Μόνο πέντε ξενοδοχεία είναι πιστοποιημένα για άτομα με αναπηρίες, και πάλι όμως έχουν αστοχίες, ενώ στο χώρο των μουσείων μόνο το «Αθανασάκειο» είναι πλήρως προσβάσιμο.

Δημιούργησαν ενημερωτικό φυλλάδιο για θέματα αναπηρίας, το οποίο διένειμαν σε χώρους εστίασης, καφετέριες και ξενοδοχεία.

Η εργασία τους πήρε το 1ο Βραβείο Εργασίας, που στέλνει την ομάδα των καθηγητών στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για τέσσερις ημέρες, και την ομάδα των μαθητών σε κατασκήνωση.

Η ίδια ομάδα έλαβε επίσης το 3ο βραβείο μουσικής για το τραγούδι που έγραψαν, το 2ο βραβείο εικαστικών και το 3ο βραβείο θεατρικού. Το βραβείο θεατρικού αφορά σε δύο δρώμενα που παρουσίασαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εργασίας τους με βάση τα αποτελέσματα της έρευνάς τους: δραματοποίησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες σε ένα εστιατόριο μη προσβάσιμο αλλά και πώς θα ήταν η ζωή τους στο ίδιο εστιατόριο αν γίνονταν όλες οι παρεμβάσεις για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

Στην εκστρατεία Ecomobility (Οικολογικές Μετακινήσεις) οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου, αν και συμμετείχαν για πρώτη φορά στον διαγωνισμό, κατάφεραν να διακριθούν. Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου κατέγραψαν τα προβλήματα της συνοικίας της Ν. Δημητριάδας όπου είναι η έδρα του σχολείου τους. Όπως διαπίστωσαν, νέοι έως 40 ετών επιλέγουν σε ποσοστό 80% ως μέσο μετακίνησης το αυτοκίνητο. Αν υπήρχαν ποδηλατόδρομοι το 80% των νέων δήλωσαν ότι θα επέλεγαν να μετακινηθούν με το ποδήλατο, ενώ οι μεγαλύτεροι δήλωσαν ότι θα επέλεγαν το αστικό ΚΤΕΛ αν υπήρχαν πιο έγκαιρα και περισσότερα δρομολόγια. Πρότειναν μάλιστα τη χάραξη ποδηλατοδρόμων στις οδούς Ορμινίου και Απόλλωνος αλλά και στις παρόχθιες του Αναύρου.

Για την εργασία τους, τους απονεμήθηκε το 3ο βραβείο εικαστικής δημιουργίας, ενώ η ομάδα τους κατατάχθηκε στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 καλύτερες από τις 30 συνολικά ομάδες σχολείων που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό.

Ενθουσιασμένοι οι μαθητές

Η διάκριση των μαθητών τόσο του ΕΕΕΕΚ Βόλου όσο και του 8ου Γυμνασίου Βόλου ενθουσίασε τις δύο ομάδες, που έστησαν… πάρτι πανηγυρισμών στην Αθήνα.

Στην εκστρατεία Free Mobility συμμετείχαν οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου με διευθύντρια τη Φωτεινή Γρηγορίου: Δημήτριος Ασπλάνης, Αχιλλέας Βλάχος, Ευανθία-Δήμητρα Γεωργαλά, Βασίλης Μαντζαφλάρας, Γεώργιος Μαυρέλης, Κωνσταντίνα Μιράλη, Βασίλειος Πιστόλ και Νικόλαος Ποντίδας και οι εκπαιδευτικοί Ειρήνη Λάμπρου, Μαρία Μαυροφριδάκη και Μαρία Παπαδοπούλου. Διευθύντρια είναι η Φωτεινή Γρηγορίου.

Στην εκστρατεία Ecomobility συμμετείχαν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου με διευθυντή τον Ανδρέα Συκιώτη: Γεωργία Αγγελή, Σταμάτιος Αγγελής, Δημήτριος Ανδρεούδης, Ευάγγελος Αθανασιάδης, Δημήτριος Καραγιάννης, Αλέξανδρος Καπίτσας, Φίλιππος Τέλχα και Ευστάθιος Τσιαντάρας.

Το τραγούδι του ΕΕΕΕΚ Βόλου που κέρδισε βραβείο μουσικής

Με αφορμή την εκστρατεία τους, οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ έγραψαν και το δικό τους τραγούδι για την προσβασιμότητα στον τουρισμό, το οποίο απέσπασε το 3ο βραβείο μουσικής:

Σπουδαία είναι η πόλη μας με πλούσια ιστορία

Πολλά αξιοθέατα και υπέροχα μουσεία

Σε μερικά η πρόσβαση είναι περιορισμένη

Πρέπει να αγωνιστούμε τώρα όλοι ενωμένοι

Πράξη για να κάνουμε την κάθε μας ιδέα

Η παρουσία όλων μας κρίνεται αναγκαία.

Ρεφρέν: Πρόσβαση, πρόσβαση το λέμε διαρκώς

Δικαίωμα για όλους μας είναι ο τουρισμός

Ολοι οι πολίτες να συμβάλλουμε σε αυτό

Με υπομονή και θέληση, είναι εφικτό

Ένα ξενοδοχείο για να είναι εγγυημένο

Θα πρέπει το προσωπικό να είναι εκπαιδευμένο

Τα κτίρια να εξοπλιστούν με όλα τα αναγκαία

Για να ‘χουν ίση πρόσβαση πολίτες που είναι ΑμεΑ

Ο τουρισμός της πόλης μας για να έχει επιτυχία

Να κάνουμε προσβάσιμη την κάθε παραλία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου