ΤΟΠΙΚΑ

Βραβεύσεις πολιτών και φορέων από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας -Ολα τα ονόματα

βραβεύσεις-πολιτών-και-φορέων-από-τη-δ-40533

Κτήμα της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο αποτελεί η έκθεση – κόσμημα αστυνομικών κειμηλίων που εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, μετά την τέλεση των εγκαινίων, ο εμπνευστής και δημιουργός της έκθεσης, αστυνομικός διευθυντής, Βασίλης Καραΐσκος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολύτιμη συνδρομή όλων όσοι αγκάλιασαν την προσπάθεια και κινητοποιήθηκαν.

Πρόκειται για αστυνομικούς, πολίτες, φορείς, εταιρείες, πλήθος δωρητών, υποστηρικτών, χορηγών – ανάμεσά τους και η Σοφία Κυριαζή – Δεληγεώργη, σύζυγός του γνωστού ευεργέτη της πόλης Νικόλαου Δεληγεώργη, ιδρυτή του ομώνυμου ιδρύματος «Δεληγεώργη», που στηρίζει μόνιμα το έργο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας.

Η Ελληνική Αστυνομία απένειμε βραβεία. Η κ. Δεληγεώργη παρέλαβε με μεγάλη ικανοποίηση το τιμητικό δίπλωμα, όπως και άλλοι υποστηρικτές της έκθεσης, δυστυχώς όμως όχι όλοι για λόγους οικονομίας χρόνου. Για τους υπόλοιπους θα διοργανωθεί ξεχωριστή εκδήλωση.

«Η βοήθεια καθενός από αυτούς ήταν μοναδική και το αποτέλεσμα χωρίς τον κάθε έναν από αυτούς δεν θα μπορούσε να είναι το ίδιο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραΐσκος.

«Η χάρη του Θεού έφερε στον δρόμο μας ανθρώπους που βοήθησαν. Χάρη σε αυτούς η Έκθεση περιλαμβάνει σήμερα εκθέματα, από τα ελάχιστα σωζόμενα και ίσως μοναδικά που εκτίθενται στη χώρα μας», εξήγησε.

Η σημασία της λειτουργίας μίας μόνιμης έκθεσης αστυνομικών κειμηλίων στη Διεύθυνση Μαγνησίας είναι πολύ μεγάλη. Ο αστυνομικός διευθυντής επικαλέστηκε τον Γάλλο φιλόσοφο Ερνέστο Ρενάν και τόνισε ότι: «Οι αληθινοί άνθρωποι της προόδου, είναι αυτοί που τρέφουν ένα βαθύ σεβασμό στο παρελθόν».

«Είναι αγαθή τύχη να γνωρίζουμε, εμείς, οι αστυνομικοί της Μαγνησίας, ότι ο Νικόλαος Φιλάρετος, ο Αχιλλέας Βελέντζας, ο Ζήσιμος Μπασδέκης, δεν είναι μόνον ονόματα δρόμων της πόλης μας, αλλά υπηρετώντας από το ίδιο μετερίζι με εμάς, αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση αυτού του τόπου, μαζί με χιλιάδες άλλους, που συμμετείχαν και έδωσαν και τη ζωή τους ακόμη στους Εθνικούς Αγώνες, στην Εθνική Αντίσταση, στην καθημερινή μάχη ενάντια στο έγκλημα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους αστυνομικούς της Διεύθυνσής μας, που έπεσαν πιστοί στο καθήκον, τον Ανθυπασπιστή Παναγιώτη Ξαρχουλάκο και τον Αρχιφύλακα Γεώργιο Καραπαναγιώτη», ανέφερε ο κ. Καραΐσκος.

Τα κειμήλια που εκτίθενται στην έκθεση συνιστούν υλικά στοιχεία του παρελθόντος. Την ιδέα του κ. Καραΐσκου αγκάλιασε ομάδα αστυνομικών με την επιμέλεια του αρχιφύλακα Τιμολέοντα Μανώλη, κοινωνικού ανθρωπολόγου, που δούλεψαν αδιάλειπτα στη συγκέντρωση των κειμηλίων με τη βοήθεια πολλών συμπολιτών, επαγγελματιών, εταιρειών και φορέων, εντός και εκτός Μαγνησίας, που ασπάστηκαν το όραμα. Κάποιοι από τους δωρητές δεν βρίσκονται σήμερα στη ζωή για να χαρούν ιδίοις όμμασι το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Για τη δημιουργία της έκθεσης δεν απαιτήθηκε μόνο η απόκτηση των στολών και των άλλων κειμηλίων (που αποτελούσε ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο) αλλά και η ενίσχυση της προσπάθειας από αρμόδιους φορείς.

Απαιτήθηκε να γίνει και διαμόρφωση των χώρων στον β’ όροφο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησία, η κατασκευή προθηκών, η ενίσχυση με μουσειακές κούκλες και να γίνει στήριξη των εκδηλώσεων.

Οι δωρητές

Στο πλευρό της ομάδας που δούλεψε για την έκθεση στάθηκαν οι εξής δωρητές:

-Ελληνικό Εθνικό Τμήμα Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών

-Τοπική Διοίκηση Ν. Μαγνησίας Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών

-Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ Γεώργιος Πλάκας

-Υποστράτηγος (ε.α.) Κωνσταντίνος Τούλιας

-Υποστράτηγος (ε.α.) Λεωνίδας Ρίνης

-Αστυνομικός Διευθυντής (ε.α.) Μιλτιάδης Ζαφείρης

-Αστυνομικός Διευθυντής (ε.α.) Δημήτρης Χατζηευφραιμίδης

-Μοίραρχος (ε.α.) Σεραφείμ Αθανασίου

-Αστυνόμος Β΄ (ε.α.) Σωτήρης Τοψάκης

-Αστυνόμος Β΄ (ε.α.) Θεόδωρος Τσιρίκος

-Υπαστυνόμοι (ε.α): Ιωάννης Παλάσκας, Νικόλαος Ανάγνου, Βασίλης Γάκιας, Γεώργιος Γιαννούλης Γεώργιος Παππάς, Εμμανουήλ Πάτσιος Πάτσιος

-Οι Ανθυπαστυνόμοι (ε.α) Απόστολος Λιούτας, Αθανάσιος Μανώλης, Βασίλης Παπαγιάννης

-Επίατρος Δημήτριος Γιαννόγλου

-Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Κατσιφός

-Αχιλλέας Γκλάβατος

-Ευανθία Ζαζά Αργυροπούλου

-Ελένη Καραΐσκου

-Κωνσταντίνος Καραΐσκου

-Ιωάννης Κωνσταντάκης

-Ελένη Ζαζάνη

-Ελένη Παπαϊωάννου

-Αίγλη Παπαλεξίου

-Ευαγγελία Παρισάκη

-Μαρία Σβέρκου

-Μαρία Συμεωνίδου

-Δημήτρης Τσιάνος

-Μαρία Χαλκιαδάκη

Οι υποστηρικτές

Οι υποστηρικτές του σημαντικού έργου ήταν οι:

-Πολεμικό Μουσείο Αθηνών

-Διεύθυνση Αρχείων Μουσείων και Βιβλιοθηκών ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δ. Βόλου

-Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου

-Ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες

-Σχολή Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ.

-Σχολή Μονίμων Αξιωματικών

-32 Τάγμα Υποστήριξης Πεζοναυτών

-Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων

-Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος

-Ε.Κ.Α.Μ.

-Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Σωμάτων Ασφαλείας

-Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας

-Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών Θεσσαλονίκης

-Υποστράτηγος (ε.α.) Δημήτρης Καλλιατζής

-Υπολοχαγός (ΦΠΖ) Νικόλαος Ρούσσος

-Αρχιμανδρίτης π. Δημήτρης Επιφάνιος

-Αντώνης Αντωνίου, εκπαιδευτικός

-Χρύσα Βεργούλια

-Σοφία Κανταράκη, εκπαιδευτικός

-Παναγιώτα Κούγιαλη

-Αδαμαντία Μουτσινά

-Δημήτρης Παπαδόπουλος

-Ανδρονίκη Πέλλιου

-Οάλιντ Χακίμ

Οι χορηγοί

Χορηγοί τέλος, είναι η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, η εταιρεία Σιούρας ΑΕΒΕ, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Μαγνησίας, η Μεταφορική Αφοί Ντελόπουλοι, η Χριστίνα Αγριγιάννη, η ομόρρυθμη εταιρεία Ζήνδρος Δημήτριος και ΣΙΑ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, οι «Αφοί Ιωάννη Καλογήρου» και η εταιρεία «Καρβούνης… απόλυτη σχέση με το ξύλο».

Ακόμη, τον αγώνα των αστυνομικών ενίσχυσε η εταιρεία «Σιάρας Έπιπλο – Κουζίνα», τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βόλου «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», ο Σπύρος Εγνατιάδης, η Σοφία Κυριαζή – Δεληγεώργη, η ΕΨΑ Α.Ε., η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε., η Ένωση Λειτουργών Κηδειών και Ταριχευτών Ελλάδος, ο κοσμηματοπώλης Κυριαζής Αλεξανδρίνης, η εταιρεία «Χρώμα Πάνος & ΣΙΑ Ο.Ε.», το Αστικό ΚΤΕΛ Βόλου, η ANTOPACK A.E., η ΕΥΡΥΚΑ ΕΛΛΑΣ, ο φωτογράφος Κωνσταντίνος Στέλιαρος, επαγγελματίας Βασίλης Δαμασιώτης (ασφάλειες), το τυπογραφείο Γεωργιάδης, η Μάρθα Σοφοτάσιου και οι Ψηφιακές εκτυπώσεις ARTEC.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου