ΤΟΠΙΚΑ

Σε τροχιά εκλογών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

σε-τροχιά-εκλογών-το-πανεπιστήμιο-θεσ-42428

Σε τροχιά εκλογών για την ανάδειξη του νέου πρυτανικού σχήματος βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Στην εκλογική διαδικασία θα ισχύσουν νέα δεδομένα. Η κυριότερη αλλαγή αφορά στην κάθοδο στις κάλπες, που δεν θα γίνεται από υποψηφίους που συγκροτούν ένα ενιαίο πρυτανικό σχήμα αλλά από ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Ηδη ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει ο σημερινός αναπληρωτής πρύτανη Ζήσης Μαμούρης για τη θέση του πρύτανη, ενώ για τις θέσεις των αναπληρωτών πρύτανη αναμένεται να καταθέσουν υποψηφιότητες οι Ιωάννα Λαλιώτου και Βασίλης Κανακούδης.

Στις 31 Αυγούστου 2018 λήγει η θητεία του σημερινού πρυτανικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό προκηρύχθηκαν πρυτανικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν την Τετάρτη 23 Μαΐου, από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

Ηδη μάλιστα «τρέχει» η διαδικασία κατάθεσης αιτήσεων υποψηφιοτήτων η οποία εκπνέει την επόμενη Δευτέρα 30 Απριλίου.

Δικαίωμα υποψηφιότητας για τη θέση του πρύτανη έχουν μέλη ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ για τις θέσεις των αντιπρυτάνεων μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα μέλη ΔΕΠ πρώτης βαθμίδας ή βαθμίδας αναπληρωτή καθηγητή. Ο σημερινός πρύτανης του Π.Θ., Γιώργος Πετράκος, δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος και να εκλεγεί για δεύτερη συνεχόμενη θητεία.

Η κυριότερη αλλαγή που θα ισχύσει στις εκλογές είναι η εξής: ενώ μέχρι σήμερα στις εκλογές κατέρχονταν σχήματα, το Μάιο οι εκλογές θα γίνουν μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Δεν θα υπάρχουν δηλαδή σχήματα με υποψήφιο πρύτανη και την ομάδα του των αναπληρωτών πρύτανη, αλλά μεμονωμένες υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη και λίστα υποψηφίων για τις τέσσερις θέσεις αναπληρωτών πρύτανη.

Σημειώνεται δε ότι όποιος θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του πρύτανη δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος ως αναπληρωτής και το αντίστροφο.

Επίσης, το εκλεκτορικό σώμα έχει δικαίωμα να ψηφίζει μόνο έναν: έναν για πρύτανη και έναν από τη λίστα με τους αναπληρωτές πρύτανη.

Στις εκλογές εκτός από το σύνολο των μελών ΔΕΠ θα λάβει μέρος και το προσωπικό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με ποσόστωση. Πρόκειται για τα μέλη ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και τους διοικητικούς υπαλλήλους, η ψήφος των οποίων θα έχει βαρύτητα 20%. Αυτό σημαίνει ότι ενώ θα μετρά κάθε ψήφος των μελών ΔΕΠ, οι ψήφοι του προσωπικού θα μετρούν κατά 20% στο τελικό αποτέλεσμα.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές δεν έχουν οι φοιτητές. Οι φοιτητές ψήφισαν τελευταία φορά το 2008.

Ηδη η προεκλογική κίνηση έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται σε ήπιους τόνους. Ενδιαφερόμενοι να θέσουν υποψηφιότητα, συμμετέχουν στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων ή ενημερώνουν συναδέλφους τους για τις προθέσεις τους «σφυγμομετρώντας» τις δυνάμεις τους.

Εκλογές σε ΙΑΚΑ και ΠΤΔΕ

Σε ρυθμούς εκλογών όμως βρίσκονται και τα τμήματα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης για την ανάδειξη νέων προέδρων.

Οι εκλογές και για τα δύο τμήματα θα γίνουν: την Τετάρτη 30 Μαΐου για το ΙΑΚΑ από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, και για το ΠΤΔΕ από τη 1:30 το μεσημέρι έως τις 3:30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, ενώ οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές έως και την Παρασκευή 4 Μαΐου στις 2:30 το μεσημέρι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου