ΤΟΠΙΚΑ

Αμεσα 12 προσφυγόπουλα στις σχολικές αίθουσες στον Βόλο

αμεσα-12-προσφυγόπουλα-στις-σχολικές-αί-42444

Διαδικασίες για την άμεση ένταξη των μικρών προσφυγόπουλων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, ανάλογα με την ηλικία και τη βαθμίδα εκπαίδευσής τους, ξεκίνησαν σε επίπεδο Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μετά τη νέα άφιξη προσφύγων στις πρώην εκθεσιακές εγκαταστάσεις του Μόζα όπου φιλοξενούνται συνολικά 141 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες από τη Συρία.

Χθες στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη προετοιμασίας για την υποδοχή των προσφυγόπουλων που μπορούν να μετεγγραφούν στα σχολεία, αλλά και για την ένταξη των υπολοίπων από το νέο σχολικό έτος στο σύστημα εκπαίδευσης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας κ.κ. Γ. Πολύζος και Σ. Σαβελίδης αντίστοιχα, ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου, Γ. Χάρλας, η συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων κ. Βασιλειάδου, ο υπεύθυνος Γραφείου Συντονισμού και παρακολούθησης εκπαίδευσης προσφύγων Θεσσαλονίκης, κ. Καλόγερος, και στελέχη της εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, στον Μόζα φιλοξενούνται 141 πρόσφυγες, εκ των οποίων οι 71 είναι παιδιά, από βρεφική ηλικία έως 18 ετών. Τα 41 παιδιά βρίσκονται σε σχολική ηλικία και συγκεκριμένα, τα 20 είναι ηλικίας δημοτικού, τα 10 ηλικίας νηπιαγωγείου, 5 γυμνασίου και 6 λυκείου. Υπάρχουν επίσης επιπλέον 8 παιδιά, που από το νέο σχολικό έτος μπορούν να ενταχθούν σε νηπιαγωγεία.

Κάποια από τα παιδιά έχουν ήδη φοιτήσει σε ελληνικά σχολεία και αναμένεται εντολή μετεγγραφής τους σε σχολεία του νομού, εφόσον λυθεί το πρόβλημα της μετακίνησης, όπως σημείωσε ο κ. Πολύζος. Σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας πρόκειται για δύο μαθητές που εξετάζεται σε ποιο σχολείο θα φοιτήσουν, και σε επίπεδο δευτεροβάθμιας για δέκα μαθητές που πιθανότατα θα απορροφηθούν από το Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου.

Όπως σημείωσε ο κ. Πολύζος, αναμένονται εντολές για τον χειρισμό του προσφυγικού πληθυσμού μαθητών από το νέο σχολικό έτος, και ειδικότερα αν θα απορροφηθούν σε δομές στην απογευματινή ζώνη ή αν θα ενταχθούν στην πρωινή ζώνη μαθημάτων μαζί με τους υπόλοιπους μαθητές.

Ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη στον Μόζα, όπου διαπιστώθηκε η ανάγκη για σχολικά είδη, αθλητικό εξοπλισμό, βρεφικό γάλα πρώτης και δεύτερης ηλικίας, είδη καθαριότητας και αντισηψίας, και εξοπλισμό ψυχαγωγίας. Οι διευθυντές εκπαίδευσης θα ενημερώσουν για τις ανάγκες τους διευθυντές των σχολείων, τους συλλόγους διδασκόντων και τους συλλόγους γονέων, ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα είδη.

644 μετανάστες στην Πρωτοβάθμια

Πάντως ήδη τα δημοτικά σχολεία του νομού μπορούν να χαρακτηριστούν πολυπολιτισμικά. Στους 644 ανέρχονται οι μαθητές- παιδιά μεταναστών που φοιτούν στα σχολεία της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, κ. Πολύζος, η συντριπτική πλειονότητα, και συγκεκριμένα 587, είναι Αλβανοί, 13 Βούλγαροι, 12 Ρουμάνοι, 9 Σύριοι, 9 Πακιστανοί, 6 Αλγερινοί, 4 Μαροκινοί, 3 Ρώσοι και 1 Κινέζος.

Είδη πρώτης ανάγκης

Στο μεταξύ, από την αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας του Δήμου Βόλου, οι πρόσφυγες έχουν εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα για τα παιδιά τους: κρέμες, γάλατα, πιπίλες, μπιμπερό και πάμπερς. Επίσης με πρωτοβουλία της αντιδημάρχου Νατάσσας Μορφογιάννη, εταιρεία από την Αθήνα κάνει δωρεά παιδικά ρούχα για τα παιδιά του Μόζα, ενώ η εταιρεία ΕΥΡΗΚΑ τούς έχει προμηθεύσει με μεγάλη ποσότητα απορρυπαντικού για τα ρούχα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου