ΤΟΠΙΚΑ

Αποκάλυψη κρυφής παραδοχής της ΕΡΓΗΛ

αποκάλυψη-κρυφής-παραδοχής-της-εργηλ-42578

Ιστορικής συμμαχίας μάχη, που αν ευοδωθεί θα ανατρέψει όλη την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, έδωσε χθες στις δικαστικές αίθουσες ο Δήμος Βόλου και η ΔΕΥΑΜΒ. Ενώπιον του Εφετείου Λάρισας εξετάστηκε η αγωγή που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ κατά της ΕΡΓΗΛ διεκδικώντας ποσό 6,5 εκατ. ευρώ για έργο που η εταιρεία δεν εκτέλεσε. Λάβρος κατά της ΕΡΓΗΛ ο μοναδικός μάρτυρας που εξετάστηκε, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος στο πλαίσιο της κατάθεσής του προανήγγειλε την κατάθεση και μήνυσης εναντίον της ΕΡΓΗΛ. Ο ίδιος επιτέθηκε φραστικά εναντίον του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, τόσο εντός όσο και εκτός δικαστικής αίθουσας. Τη Δευτέρα ο δήμος καλεί όλη την πόλη να δώσει δυναμικό παρών στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, όπου θα συζητηθεί το αίτημα προσωρινής διαταγής επί της αναστολής εκτέλεσης του απογράφου και της επιταγής με την οποία η ΕΡΓΗΛ ζητά 9,2 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της ΔΕΥΑΜΒ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του πενταμελούς Εφετείου Λάρισας για την εξέταση της αγωγής που κατέθεσε η ΔΕΥΑΜΒ εναντίον της ΕΡΓΗΛ διήρκεσε μόλις μισή ώρα. Η υπόθεση εισήχθη εξ αναβολής από τις 8 Δεκεμβρίου 2017. Η ΔΕΥΑΜΒ έχει καταθέσει πολυσέλιδη αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ. Ζητά επιστροφή ποσού 6,5 εκατ. ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέν στην ΕΡΓΗΛ (5,5 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 12 εκατ. ευρώ που πήρε η εταιρεία και 1 εκατ. ευρώ από την εγγύηση).

Η ΕΡΓΗΛ είχε αναλάβει την κατασκευή του έργου αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στον Βόλο το 2005. Στο πλαίσιο της εργολαβίας πήρε 12 εκατ. ευρώ. Ωστόσο όπως αποτυπώνεται και στην πραγματογνωμοσύνη που έκανε το ΤΕΕ Μαγνησίας, η ΕΡΓΗΛ έκανε τις μισές από τις εργασίες που προβλεπόταν από τη σύμβαση που υπέγραψε με τη ΔΕΥΑΜΒ. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΥΑΜΒ αξιώνει επιστροφή ποσού ύψους 6,5 εκατ. ευρώ.

Αν δικαιωθεί, ανατρέπεται όλη η υπόθεση ΕΡΓΗΛ που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΔΕΥΑΜΒ, από τη στιγμή που η εργολήπτρια εταιρεία ετοιμάζεται να προχωρήσει σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών της τοπικής επιχείρησης ύδρευσης αποχέτευσης για να εισπράξει επιπλέον ποσό 9 εκατ. ευρώ.

Αποκαλύφθηκαν νέα τρανταχτά στοιχεία

Στον ογκωδέστατο φάκελο που έχει στη διάθεσή του το Εφετείο Λάρισας περιλαμβάνονται, εκτός από την αγωγή, πολυσέλιδες προτάσεις, υπηρεσιακά έγγραφα, η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ και το κυριότερο: τα sbuild. Πρόκειται για σχέδια που κατέθεσε η ίδια η ΕΡΓΗΛ στη ΔΕΥΑΜΒ και στα οποία η ίδια η εταιρεία παραδέχεται ότι εκτέλεσε μικρότερο έργο! Τα σχέδια ανακαλύφθηκαν μόλις πρόσφατα και κατατέθηκαν στον φάκελο της υπόθεσης ενισχύοντας τις θέσεις της ΔΕΥΑΜΒ.

Η ΔΕΥΑΜΒ εκπροσωπήθηκε στο Εφετείο από τον καθηγητή αστικού δικαίου, Κλεάνθη Ρούσσο, τον νομικό σύμβουλο της επιχείρησης, Γιάννη Καραγκιόζο και τη δικηγόρο Λάρισας Μαρία Χρυσαφίδου.

Αχ. Μπέος προς ΕΡΓΗΛ: «Θα πάτε φυλακή»

Κατά την εκδίκαση κατέθεσε ένας και μοναδικός μάρτυρας, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος. Όπως υποστήριξε, όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει μεγάλο… πάρτι στις πλάτες της ΔΕΥΑΜΒ. Ανέφερε ότι η ΕΡΓΗΛ άλλες εργασίες υπέγραψε να κάνει κι άλλες έκανε, ενώ υπογράμμισε ότι καθημερινά έρχονται στο φως νέα στοιχεία γύρω από την υπόθεση που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ΔΕΥΑΜΒ. Σε ερώτηση της έδρας γιατί δεν προχώρησε σε μήνυση κατά της ΕΡΓΗΛ, ο κ. Μπέος απάντησε ότι «τα στοιχεία ήταν θαμμένα κάτω από τη γη». Ο ίδιος πάντως προανήγγειλε ενώπιον του δικαστηρίου ότι πολύ σύντομα θα κατατεθεί με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΔΕΥΑΜΒ και μήνυση κατά της ΕΡΓΗΛ.

«Θα πάτε φυλακή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος γυρνώντας προς το μέρος του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΓΗΛ, κ. Γκιώνη, που βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα.

Φραστικό επεισόδιο στους διαδρόμους

Φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο αργότερα και στους διαδρόμους των Δικαστηρίων Λάρισας.

Αποχωρώντας από τις δικαστικές αίθουσες, ο κ. Μπέος «συναντήθηκε» με τον κ. Γκιώνη. «Δεν ντρέπεσαι λίγο, θες να πάρεις τα λεφτά της πόλης και του κόσμου», είπε ο κ. Μπέος σε έντονο τόνο στον κ. Γκιώνη, με τον δεύτερο να αποχωρεί με σκυμμένο το κεφάλι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Ραντεβού τη Δευτέρα στα Δικαστήρια Βόλου

Εν αναμονή της απόφασης του Εφετείου που δύναται να ανατρέψει όλη την υπόθεση ΕΡΓΗΛ, η ΔΕΥΑΜΒ πρόκειται να δώσει τη Δευτέρα μία ακόμη σημαντική μάχη έναντι της ΕΡΓΗΛ και καλεί όλη την πόλη να δώσει μαζικό παρών στα δικαστήρια.

Πρόκειται για την εξέταση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου της προσωρινής διαταγής επί του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της επιταγής της ΕΡΓΗΛ.

Η ΕΡΓΗΛ, δύο 24ωρα πριν από την εκδίκαση της αγωγής, έστειλε απόγραφο στη ΔΕΥΑΜΒ με το οποίο διεκδικεί 9,2 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της επιχείρησης. Σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν κάνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΥΑΜΒ, η ΕΡΓΗΛ έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΥΑΜΒ, απειλώντας την ίδια τη βιωσιμότητα και λειτουργία της.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη, το σύνολο των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ θα δώσει παρών στα δικαστήρια Βόλου, στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας για να υποστηρίξει την επιχείρηση και το συμφέρον του ίδιου του Βόλου, και το ίδιο καλούνται να κάνουν όλοι οι πολίτες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου