ΤΟΠΙΚΑ

Αγριόχορτα σκεπάζουν τους πεσσούς στις Αλυκές

αγριόχορτα-σκεπάζουν-τους-πεσσούς-στ-43459

Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η είσοδος προς τον Βόλο από την Αθηνών, στο ύψος των Αλυκών, άλλαζε όψη: η μεταφορά του ανατολικού πεσσού και η φωταγώγηση της συστοιχίας για την ανάδειξή τους σηματοδοτούσαν την έναρξη της αξιοποίησης του μνημείου πόλη. Εξι μήνες μετά, αγριόχορτα με ύψος πάνω από δύο μέτρα κινδυνεύουν να καλύψουν και τους ίδιους τους πεσσούς… Η Αρχαιολογία όχι μόνο δεν έχει φροντίσει για τον καθαρισμό του χώρου, αλλά δεν επιτρέπει ούτε στον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νέων Παγασών να παρέμβει στην αρχαιολογική περιοχή που φυλάσσεται από φύλακα!

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέων Παγασών, Κων. Βιδανόπουλο, πριν από δύο μήνες ο ίδιος ενημέρωσε την Αρχαιολογική υπηρεσία για την κατάσταση στον αρχαιολογικό χώρο των πεσσών. Είχε ζητήσει μάλιστα άδεια για να μισθώσει συνεργείο για την κοπή των άγριων χόρτων. «Μου είπαν ότι θα πρέπει να απευθύνω εγγράφως με αίτημα στην υπηρεσία και εφόσον εγκριθεί, η υπηρεσία να επιβλέψει τις εργασίες. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό», σημείωσε.

Όπως καταγγέλλει, όταν στις αρχές του περασμένου φθινοπώρου συνεργείο του τμήματος ηλεκτροφωτισμού επιχείρησε να μπει στον χώρο για να βάλει φώτα τύπου led στους πεσσούς, ο φύλακας ειδοποίησε την αστυνομία. «Δεν επιτρέπεται η είσοδος στον χώρο που είναι αρχαιολογικός. Όμως και η Αρχαιολογική υπηρεσία δεν κάνει τίποτα για τον χώρο της. Τα χόρτα έχουν φθάσει τα δύο μέτρα, έχουν κρύψει τον φωτισμό και κοντεύουν να… σκεπάσουν και τους ίδιους τους πεσσούς. Η περιοχή έχει γεμίσει φίδια από τα χόρτα που πνίγουν τον χώρο», συμπλήρωσε ο κ. Βιδανόπουλος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχει στείλει πλέον… τελεσίγραφο στην Αρχαιολογία προκειμένου έως τέλος της ερχόμενης εβδομάδας να φροντίσει για τον καθαρισμό του χώρου από τα άγρια χόρτα. «Σε διαφορετική περίπτωση θα νοικιάσω συνεργείο κι ας έρθουν να με συλλάβουν», πρόσθεσε.

Μυκηναϊκός τάφος

Η περιοχή όπου βρίσκονται οι πεσσοί στις Ν. Παγασές, δεν είναι η μοναδική περίπτωση μνημείου για το οποίο η Αρχαιολογία δεν δείχνει ενδιαφέρον και επιπλέον δεν αφήνει τους κατοίκους που ενδιαφέρονται να φροντίσουν τον χώρο.

Με αφορμή πρόσφατο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Γιάννης Κουρτίνας, αναφέρεται στην εγκατάλειψη του μνημείου του μυκηναϊκού τάφου που βρίσκεται στο προαύλιο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων.

Όπως είχε καταγραφτεί και στο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ το πηγάδι είναι πλημμυρισμένο και γεμάτο σκουπίδια. Όταν όμως προ δεκαετίας το εκκλησιαστικό συμβούλιο και κάτοικοι της περιοχής επιχείρησαν να περιφράξουν τον χώρο με στέγαστρο, αφενός για να μην πετούν ασυνείδητοι σκουπίδια και αφετέρου για να μη γεμίσει με όμβρια νερά, η Αρχαιολογία σταμάτησε τις εργασίες. Απέμεινε μόνο ο μεταλλικός σκελετός. Εκτοτε κάθε άνοιξη, όταν ανεβαίνει ο υπόγειος υδροφορέας, το πηγάδι πλημμυρίζει και το μνημείο κολυμπά σε νερά και σκουπίδια.

Ο μυκηναϊκός τάφος που ανακαλύφθηκε το 1905 σε τίποτα δεν θυμίζει μνημείο. Και παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του κ. Κουρτίνα, δεν έχει δρομολογηθεί κανένα έργο προστασίας. «Εμείς αυτό που ζητούμε είναι να μας δοθεί άδεια από την Αρχαιολογία να μπορέσουμε να περιφράξουμε τον χώρο με πλέξι γκλας και επιπλέον να τοποθετήσουμε μία αντλία στο παραπήγαδο για να μην «πνίγεται» το μνημείο. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο κι εμείς οι κάτοικοι θα φροντίζουμε για την προστασία του χώρου. Πρόκειται για ένα σπουδαίο μνημείο που σήμερα όμως συνιστά εστία μόλυνσης. Θα μπορούσε να προστατευτεί, να αναδειχθεί και να γίνει επισκέψιμο. Σε συνδυασμό δε με το κάστρο των Παλαιών, το Αρχαιολογικό μουσείο και τον θολωτό τάφο στον Περιφερειακό θα μπορούσε να αποτελέσει μία πολιτιστική διαδρομή μέσα στην πόλη», τόνισε ο κ. Κουρτίνας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου