ΤΟΠΙΚΑ

Σύσκεψη για την εκπαίδευση των 51 προσφυγόπουλων που ήρθαν στον Βόλο

σύσκεψη-για-την-εκπαίδευση-των-51-προσφυ-43600

Στα γραφεία της Α/θμιας Εκπ/σης Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με αντικείμενο την προετοιμασία και τη διερεύνηση τρόπων προετοιμασίας της εκπαίδευσης και της υποβοήθησης του νεανικού πληθυσμού στη διαβίωση, στο Κέντρο υποδοχής προσφύγων στον Βόλο.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης κ.Πολύζος, ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης, κ.Σαβελίδης, ο Δ/ντής του Εσπερινού Γ/σίου Βόλου, κ. Χάρλας, η Συντονίστρια Εκπ/σης Προσφύγων, κ. Βασιλειάδου, ο Υπεύθυνος Γραφείου Συντονισμού και Παρακολούθησης Εκπ/σης Προσφύγων Θεσσαλονίκης, κ.Καλόγερος και στελέχη της Εκπ/σης.

Στη σύσκεψη οι Δ/ντές Εκπ/σης ενημερώθηκαν για το πλήθος των δυνητικών μαθητών προσφύγων, τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες και τις δυνατότητες κάλυψης αυτών των αναγκών.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων ανέρχεται σε 141 άτομα, εκ των οποίων, οι 51 βρίσκονται σε σχολικές ηλικίες και οι 20 μπορεί να ενταχθούν στα νηπιαγωγεία τα επόμενα χρόνια. Οι 40 από αυτούς μπορεί να ενταχθούν στην Α/θμια Εκπ/ση, και οι 11 στη Β/θμια. Μικρός αριθμός νέων έχει ήδη φοιτήσει σε Ελληνικά σχολεία, πράγμα που σημαίνει ότι άμεσα θα πραγματοποιηθούν μετεγγραφές σε σχολεία της περιοχής του Βόλου.

Διερευνώνται ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να ζητηθεί από το ΥΠΠΕΘ η ίδρυση Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και τμημάτων ένταξης στα σχολεία της Μαγνησίας.

Τέλος, θα εξεταστεί η άμεση ένταξη μικρού αριθμού μαθητών, γύρω στους 10, στο Εσπερινό Γ/σιο Βόλου. Πέραν των παραπάνω προσδιορίστηκαν διαδικασίες, ώστε να υπάρξει πλήρης εκπαιδευτική κάλυψη των προσφύγων μαθητών ταυτόχρονα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες μετέβησαν στη δομή του “Μόζα”, όπου συνομίλησαν με πρόσφυγες και προσφυγόπουλα και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής και εκπρόσωπο του Ελληνικού στρατού, οι οποίοι είναι και υπεύθυνοι της Δομής, για τις άμεσες ανάγκες διαβίωσης και κοινωνικής ένταξης των προσφύγων.

Διαπιστώθηκε ότι υφίστανται ανάγκες για σχολικά είδη, αθλητικό εξοπλισμό, βρεφικό γάλα πρώτης και δεύτερης ηλικίας, είδη καθαριότητας και αντισηψίας και εξοπλισμό ψυχαγωγίας.

Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της ανάγκης επικοινωνίας των προσφύγων με νέους της περιοχής, η αναγκαιότητα επαφής τους με αξιοθέατα και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής, καθώς και η ανάγκη για συχνή μεταφορά τους στο κέντρο του Βόλου για λόγους αναψυχής και τροφοδοσίας.

Οι Δ/ντές Εκπ/σης σημείωσαν ότι θα ενημερώσουν ενδελεχώς τους Διευθυντές των Σχολείων, τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων, ώστε να γνωρίσει η τοπική κοινωνία αυτές τις ανάγκες και να πράξει κατάλληλα.

Επιπλέον, σημείωσαν τη διάθεσή τους να προσεγγίσουν και άλλους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, ώστε και εκείνοι με τη σειρά τους να δράσουν ανάλογα.

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, αφού ολοκληρωθεί ο προσδιορισμός των ειδικών εκπαιδευτικών χαρακτηριστικών και αναγκών των νεαρών προσφύγων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου