ΤΟΠΙΚΑ

Δ. Κολυνδρίνη: Θα φέρει ακυβερνησία η απλή αναλογική

δ-κολυνδρίνη-θα-φέρει-ακυβερνησία-η-απ-45327

Αντιτάχθηκε στην υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής, για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερικών συμβούλων από τον πρώτο γύρο των εκλογών, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, η οποία χθες συμμετείχε στο κοινό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων που διεξάγεται στο Αθήνα, με θέμα τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους, την αυτοδιοικητική διακυβέρνηση και την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Η κ. Κολυνδρίνη τοποθετήθηκε πάνω στις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με τις οποίες πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι δημοτικοί/περιφερειακοί σύμβουλοι να εκλέγονται με απλή αναλογική από τον Α’ γύρο των εκλογών, ενώ στο Β’ γύρο θα προκρίνονται οι επικεφαλής των δύο παρατάξεων, που συγκέντρωσαν την πλειοψηφία, εφόσον κανείς από τους δύο δεν συγκέντρωσε το 50%+1 των ψήφων.

Η αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής θα προκαλέσει ακυβερνησία, ενώ θα οδηγήσει επιτήδειους αντάρτες να υφαρπάζουν την ψήφο των πολιτών και να εκβιάζουν έχοντας εξασφαλίσει τις ψήφους μερικών εκατοντάδων πολιτών.

«Οι αντιδήμαρχοι και οι αντιπεριφερειάρχες θα μπορούν να προέρχονται από οποιαδήποτε παράταξη», είπε η ίδια και πρόσθεσε ότι «με αυτά και με τα άλλα, με την απλή αναλογική μάλλον θα επέλθει ακυβερνησία στην τοπική αυτοδιοίκηση, παρά σταθερές και αξιόπιστες αυτοδιοικητικές αρχές».

Η ίδια επισήμανε ότι «η λύση είναι μια και βρίσκεται στη μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων και ρόλων στις Περιφερειακές Ενότητες, διατηρώντας ασφαλώς ο Περιφερειάρχης τον κεντρικό, διακριτό, ουσιαστικό και σε κάθε περίπτωση ηγετικό του ρόλο, με ανάλογη αντιστοίχιση και στα δεδομένα των δήμων!».

Εξάλλου, νωρίτερα η κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι οι αιρετές Περιφέρειες μπορεί να έχουν αυτοτελή λειτουργία, όμως αυτή ήταν πάντα «εγκλωβισμένη» στο πλαίσιο της αποκεντρωμένης διοίκησης, γι’ αυτό άλλωστε και μια από τις δημοφιλέστερες λέξεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η λέξη «γνωμοδοτώ».

«Ακόμα και η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων έχει πολλούς αστερίσκους, σκοντάφτοντας σε πλήθος γραφειοκρατικών και οργανωτικών εμποδίων.

Άρα ορθώς, βασικός άξονας της ΕΝΠΕ είναι ο επανασχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού και η μετάβαση από την Περιφερειακή και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου