ΤΟΠΙΚΑ

Διπλή συμμετοχή στο Ecocity

διπλή-συμμετοχή-στο-ecocity-46125

Στην Αθήνα ετοιμάζονται να ταξιδέψουν οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου και του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, προκειμένου να λάβουν μέρος στην τελετή απονομής των βραβείων των εκστρατειών Ecomobility και Free Mobility. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 21 Απριλίου, στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Η εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση των εκστρατειών που φέτος γίνονται για 15η συνεχόμενη χρονιά, με στόχο την προώθηση της ιδέας για πόλεις με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, πιο οικολογικές και πιο ανθρώπινες. Θα πάρουν μέρος 30 πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Βόλος με διπλή συμμετοχή από σχολικές μονάδες, το 8ο Γυμνάσιο Βόλου και το ΕΕΕΕΚ Βόλου που διεκδικούν βραβεία της εκστρατείας.

Το πρώτο βραβείο που θα απονεμηθεί θα είναι για τον δήμο που έκανε την καλύτερη συνδιοργάνωση και την πιο ποιοτική συνεργασία στη διάρκεια των εκστρατειών.

Στη συνέχεια θα γίνει η απονομή των βραβείων για τις δημιουργικές εργασίες, σε ομάδες μαθητών από τα Γυμνάσια και τα Σχολεία Ειδικής Αγωγής, που παρουσίασαν τις πιο όμορφες δημιουργίες σε Δραματοποίηση, Τραγούδι, Ηλεκτρονική Έκφραση και Εικαστική Έκφραση.

Η τελετή θα κορυφωθεί με την ανακοίνωση των καλύτερων εργασιών για προτάσεις Οικολογικής και Ανεμπόδιστης Μετακίνηση στις πόλεις μας, και θα ανακοινωθεί η νικήτρια ομάδα που θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλες τον Ιούνιο.

Επίσης, στη διάρκεια της τελετής θα τιμηθούν όλα τα επιστημονικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που συστρατεύτηκαν τη φετινή περίοδο, καθώς και οι χορηγοί και υποστηρικτές των Εκστρατειών.

Η Εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility διοργανώνονται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι προτάσεις του Βόλου

Ο Βόλος συμμετέχει με διπλή πρόταση στις εκστρατείες. Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στην πόλη, παρουσία μελών του Ecocity.

Οι μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου κατέγραψαν τα προβλήματα της συνοικίας της Ν. Δημητριάδας όπου είναι η έδρα του σχολείου τους. Όπως διαπίστωσαν, νέοι έως 40 ετών επιλέγουν σε ποσοστό 80% ως μέσο μετακίνησης το αυτοκίνητο. Αν υπήρχαν ποδηλατόδρομοι το 80% των νέων δήλωσε ότι θα επέλεγαν να μετακινηθούν με το ποδήλατο ενώ οι μεγαλύτεροι δήλωσαν ότι θα επέλεγαν το αστικό ΚΤΕΛ αν υπήρχαν πιο έγκαιρα και περισσότερα δρομολόγια.

Πρότειναν μάλιστα τη χάραξη ποδηλατοδρόμων στις οδούς Ορμινίου και Απόλλωνος αλλά και στις παρόχθιες του Αναύρου.

Από την πλευρά τους οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου έκαναν έρευνα σε συνολικά 24 καταστήματα εστίασης στον Βόλο, καφετέριες, εστιατόρια, τσιπουράδικα, σε τρία ξενοδοχεία και στα τέσσερα μουσεία, για να διαπιστώσουν αν είναι προσβάσιμα. Όπως κατέγραψαν, τα μισά σχεδόν καταστήματα εστίασης δεν διαθέτουν καν ράμπες, από παντού απουσιάζουν κατάλογοι με γραφή Braille για τυφλούς, ενώ το προσωπικό δεν είναι εκπαιδευμένο για να μπορέσει να εξυπηρετήσει ένα κωφάλαλο άτομο. Μόνο πέντε ξενοδοχεία είναι πιστοποιημένα για άτομα με αναπηρίες, και πάλι όμως έχουν αστοχίες, ενώ στον χώρο των μουσείων μόνο το «Αθανασάκειο» είναι πλήρως προσβάσιμο.

Δημιούργησαν ενημερωτικό φυλλάδιο για θέματα αναπηρίας, το οποίο διένειμαν σε χώρους εστίασης, καφετέριες και ξενοδοχεία.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου