ΤΟΠΙΚΑ

Κλαδική σύμβαση διεκδικούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

κλαδική-σύμβαση-διεκδικούν-οι-νοσοκο-47699

Σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με το Υπουργείο Υγείας, για την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας, βρίσκεται η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Παράλληλα με τις διμερείς επαφές, η ΟΕΝΓΕ επιχειρεί να κινητοποιήσει τον κλάδο, ώστε να καταθέσει απόψεις πάνω στα κυρίαρχα ζητήματα. Για τον λόγο αυτό απέστειλε σχετική επιστολή, με την οποία ενημερώνει για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, τις εκτιμήσεις της για την εξέλιξή τους και το προτεινόμενο διεκδικητικό πλαίσιο.

Η επιστολή έχει ήδη προωθηθεί στην Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, με την ΟΕΝΓΕ να ζητά να συγκληθεί γενική συνέλευση προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις και να συζητηθεί το θέμα της κλαδικής σύμβασης, μαζί με την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων, μισθολόγιο, διευθέτηση του χρόνου εργασίας και άλλα ζητήματα, που είναι τα κυρίαρχα για τον κλάδο των νοσοκομειακών γιατρών.

Όσον αφορά το μισθολόγιο, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα του 2009, πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, μαζί με επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

Θα θέσουν επίσης θέμα για 5ήμερο-6ωρο-30ωρο με μία ενεργή εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα, όπως επίσης κάλυψη του συνόλου των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμες προσλήψεις.

Η ΟΕΝΓΕ ζητά επίσης να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στη χορήγηση εκπαιδευτικών ειδικών αδειών καθώς και θέσπιση ουσιαστικών κινήτρων (οικονομικών και θεσμικών) για τη στελέχωση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Να σημειωθεί, ότι η συζήτηση για νέα κλαδική σύμβαση γίνεται μετά από δύο χρόνια, που το θέμα έμπαινε επιτακτικά εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών.

Το Υπουργείο Υγείας αποδέχθηκε το αίτημα για την έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με την υπογραφή κλαδικής συμφωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου