ΤΟΠΙΚΑ

Χαριστική βολή για τους ασφαλισμένους με τον «κόφτη» στις δωρεάν επισκέψεις

χαριστική-βολή-για-τους-ασφαλισμένου-47715

Τη χαριστική βολή σε ασφαλισμένους και γιατρούς… στον Βόλο δίνει το Υπουργείο Υγείας. Ενώ Αχιλλοπούλειο, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ παραμένουν «αποδεκατισμένα» από νευραλγικές ειδικότητες, το Υπουργείο Υγείας επιβάλλει «κόφτη» στις δωρεάν επισκέψεις στους ειδικούς γιατρούς που παραμένουν συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Δεκάδες άνθρωποι κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός υπηρεσιών υγείας ενώ η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον δυσλειτουργίες σε δεκάδες ιατρεία σημαντικών ειδικοτήτων, που αντιμετωπίζουν ήδη σοβαρό θέμα επιβίωσης.

Έτσι, με βάση την επίμαχη υπουργική απόφαση που τέθηκε ήδη σε ισχύ τρεις μέρες μετά την υπογραφή Ξανθού, οι μεν ασφαλισμένοι θα αποκλείονται από την παροχή υπηρεσιών υγείας, αν προηγουμένως δεν έχουν εξασφαλίσει παραπεμπτικό από τις δημόσιες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων δεν υφίσταται.

Οι δε γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν πρόκειται να αποζημιώνονται εφεξής για την επίσκεψη, αν δεν υπάρχει το συγκεκριμένο παραπεμπτικό. Για να συνεχίσουν να υπάρχουν…, θα πρέπει είτε να συντηρούν με ιδίους πόρους τα ιατρεία τους είτε με τα έσοδα που θα έχουν από όσους ασφαλισμένους, που έχουν τη δυνατότητα ακόμη να πληρώνουν από την τσέπη τους.

Εκτός υπηρεσιών υγείας

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αφορά σε επισκέψεις σε συμβεβλημένους ειδικούς ιατρούς, όπως καρδιολόγους, γυναικολόγους, πνευμονολόγους, ορθοπεδικούς, νεφρολόγους, νευρολόγους, ΩΡΛ, αγγειοχειρούργους, ουρολόγους, ογκολόγους, οφθαλμιάτρους, ρευματολόγους, ψυχιάτρους, γαστρεντερολόγους, δερματολόγους, ενδοκρινολόγους κλπ.

Για τις επισκέψεις στις παραπάνω ειδικότητες, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προσκομίσουν έγκριση παραπομπής από οικογενειακό ιατρό των δημόσιων δομών, δηλαδή ΠΕΔΥ, ΤΟΜΥ, Κέντρα Υγείας.

Στην περίπτωση του Βόλου, και ευρύτερα στη Μαγνησία, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί. Αφενός λειτουργούν μόνο δύο ΤΟΜΥ, μία στη Νέα Ιωνία και μία στην Αγριά, που είναι αδύνατον να καλύψουν τους ασφαλισμένους όλου του νομού. Αφετέρου, για ειδικότητες όπως νευρολόγοι, αγγειοχειρουργοί, ουρολόγοι, ρευματολόγοι, δερματολόγοι, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να έχουν παραπεμπτικό από καμία δημόσια δομή, ούτε από το Αχιλλοπούλειο, ούτε από τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στα «κόκκινα», ούτε από το ΠΕΔΥ.

Ειδικότερα, και στο ΠΕΔΥ και στο Νοσοκομείο, τα τμήματα που λειτουργούν είναι: Παθολογικό Χειρουργικό, Ακτινολογικό, Γυναικολογικό, Καρδιολογικό, Κυτταρολογικό, Μικροβιολογικό και Βιοχημικό, Ορθοπεδικό, Οδοντιατρεία, Πνευμονολογικό, Παιδιατρικό και Ω.Ρ.Λ.

Για τις υπόλοιπες ειδικότητες οι ασφαλισμένοι πλέον θα πρέπει να πληρώσουν για την επίσκεψη στον ελεύθερο επαγγελματία, και ας είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, κατ’ εφαρμογή της υπουργικής απόφασης.

Το νέο σύστημα παραπομπών προκαλεί πλήθος αντιδράσεων στους ιατρικούς κύκλους. Σύμφωνα με τους γιατρούς, η διαδικασία αυτή καθιστά τον ασφαλισμένο όμηρο του συστήματος και του θέτει εμπόδια πρόσβασης και στο πρωτοβάθμιο σύστημα εξυπηρέτησής του.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκφράσει και με δημόσια ανακοίνωση την έντονη δυσαρέσκεια του για την ΥΑ.

Σε ένα πρώτο σχόλιο στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο πρόεδρος του ΙΣΜ κ. Ευθύμης Τσάμης, υπογράμμισε πως «ουσιαστικά καταργείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ασθενή να επιλέξει τον γιατρό του» και ότι αυτό θα έχε ως αποτέλεσμα τη «δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας».

Εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά του «για το γεγονός ότι ουδεμία συζήτηση και διαπραγμάτευση για το θέμα -επίσημη ή ανεπίσημη- πραγματοποιήθηκε μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου», και ζητά την απόσυρση του μέτρου και την άμεση έναρξη διαλόγου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου