ΤΟΠΙΚΑ

Μέριμνα για την φιλοξενία των προσφύγων από τους φορείς

μέριμνα-για-την-φιλοξενία-των-προσφύγ-49034

Επίσκεψη στις εγκαταστάσεις φιλοξενίας Προσφύγων «Μόζα» στο Βόλο πραγματοποίησε χθες Κυριακή ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος μαζί με το Διοικητή του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου Μάνθο Δραμητινό και κλιμάκιο νοσοκομειακών γιατρών αποτελούμενο από τους Μιχάλη Μεϊκόπουλο και Ηλία Καραμέτο.

Το προηγούμενο διάστημα από τις πρώτες αφίξεις προσφύγων που έγιναν στην εβδομάδα, είχε ζητηθεί ενημέρωση από τον υπεύθυνο της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, για προβλήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ελλείψεις. Ήδη το Νοσοκομείο έχει ανταποκριθεί με προμήθεια φαρμακευτικού υλικού για την καλή λειτουργία του ιατρείου.

Ο Βουλευτής, ο Διοικητής και το κλιμάκιο των γιατρών που τους συνόδευσε καλωσόρισαν τους πρόσφυγες και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Υποσχέθηκαν δε, ότι για άλλη μια φορά η πολιτεία, το νοσοκομείο και η κοινωνία της Μαγνησίας θα σταθούν δίπλα τους.

Στο πλευρό των προσφύγων τα σωματεία

Στο μεταξύ, δίπλα στους πρόσφυγες βρέθηκαν χθες και εκπρόσωποι σωματείων, επιτροπών αγώνα και φορέων(Συνδικάτο Μετάλλου Μ. Παπαρήγας, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών, Επιτροπής Αγώνα Εκπαιδευτικών, ΔΑΣ – ΟΤΑ, Διοικητικοί Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ΕΕΔΥΕ, κ.ά.).

Τα σωματεία καταγγέλλουν ότι οι πρόσφυγες έπεσαν θύματα της απάνθρωπης συμπεριφοράς της κυβέρνησης, γιατί προκειμένου να μετακινηθούν στον Βόλο τους υποσχέθηκαν ότι θα μείνουν σε σπίτια.

«Τώρα στον «Μόζα παραμένουν σε άθλια κατάσταση 74 πρόσφυγες (38 ενήλικοι και 36 παιδιά, από τα οποία 25 είναι έως 12 χρονών και 2 βρέφη)», σημειώνουν, ενώ υποστηρίζουν ότι «οι εγκαταστάσεις στο κέντρο φιλοξενίας ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

Ενώ, εδώ και καιρό, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να φιλοξενηθούν πρόσφυγες στο Βόλο, δε φρόντισε να καθαριστούν οι εγκαταστάσεις, να γίνει απολύμανση, να ελαιοχρωματιστούν, να επισκευαστούν οι ζημιές, να αλλαχτούν τα βρώμικα στρώματα και να υπάρχουν τα απαραίτητα είδη ιματισμού. Οι πρόσφυγες διαμαρτυρήθηκαν ακόμη και ύπαρξη κοριών! Αναγκάζονται να διαμένουν σε δωμάτια περίπου 15 τ.μ., χωρίς τον απαραίτητο εξαερισμό, χωρίς παράθυρο, σε υψηλές θερμοκρασίες, 5 – 6 – ακόμη και 7 άτομα, ολόκληρες οικογένειες!»

Τα σωματεία τονίζουν ότι πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την υγιεινή των χώρων φιλοξενίας, ενώ πρέπει να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα είδη σωματικής υγιεινής και καθαριότητας καθώς και είδη ιματισμού, τραπέζια και καρέκλες, να επισκευαστούν οι ντουλάπες και άλλα φθαρμένα έπιπλα.

«Τις ευθύνες οφείλει να αναλάβει και η τοπική διοίκηση, ενώ προτεραιότητα πρέπει να δοθεί και στην εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαίτερα των εφήβων, που ήταν το πρώτο θέμα που ζήτησαν να λυθεί» αναφέρουν και καλούν τα σωματεία και τους φορείς της πόλης να δείξουν αλληλεγγύη και παράλληλα να πάρουν μέρος και στην κινητοποίηση που διοργανώνεται ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο αύριο Τρίτη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Νέα παρέμβαση σήμερα από τον Δήμο Βόλου

Τρόφιμα, φάρμακα και χρηστικά είδη πρόκειται να προσφέρει σήμερα Δευτέρα στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στις πρώην εγκαταστάσεις του «Μόζα» η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Βόλου.

Η αντιδήμαρχος Νατάσσα Μορφογιάννη θα ενισχύσει τους πρόσφυγες με βρεφικά γάλατα, pampers, κούνιες, αλλά και είδη οικιακού εξοπλισμού και φάρμακα.

Ανάμεσα στους 74 φιλοξενούμενους πρόσφυγες βρίσκονται πολλά παιδιά, καθώς οι πρόσφυγες που δεχτήκαν να παραμείνουν στις εγκαταστάσεις και να μην αποχωρήσουν όπως έκαναν προχθές οι 23 φεύγοντας για Αθήνα, είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οικογένειες Κούρδων.

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκέντρωσε από το κοινωνικό παντοπωλείο και το ΚΕΠ Υγείας όλα τα τρόφιμα και τα είδη που ζητήθηκαν από τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ήδη βολευτεί στις εγκαταστάσεις και σύμφωνα με πληροφορίες είναι ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία.

Στη μέριμνα και φροντίδα τους βρίσκεται ο Στρατός, ο οποίος έχει στο πλάι του την αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου Βόλου, τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων και άλλους φορείς του Νομού.

Η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως και οι εθελοντές ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή για να προσφέρουν κατάλληλη φιλοξενία στους πρόσφυγές.

Δυστυχώς, η ενημέρωση στους τοπικούς φορείς για την άφιξη των προσφύγων έγινε την ίδια μέρα με την έλευσή τους, γεγονός που δεν άφησε χρονικά περιθώρια για κατάλληλη προετοιμασία.

«Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πρόσφυγες. Δυστυχώς, όμως, ενημερωθήκαμε για τους πρόσφυγες όταν είχαν ήδη φτάσει στον Βόλο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Μορφογιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου