ΤΟΠΙΚΑ

«Αν μετρηθούν φουράνια, φεύγουμε…»

αν-μετρηθούν-φουράνια-φεύγουμε-49100

Ζήτημα λίγων ημερών είναι η προμήθεια και η εγκατάσταση στην υψικάμινο της ΑΓΕΤ ειδικής πιστοποιημένης συσκευής, μέσω της οποίας θα γίνεται συνεχής καταγραφή των ρύπων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα. Οι καταμετρήσεις αφορούν φουράνια και διοξίνες, θα στέλνονται στο πιστοποιημένο εργαστήρι του Δημόκριτου, και τα αποτελέσματα των αναλύσεων θα κοινοποιούνται στους εργαζόμενους και τις αρμόδιες αρχές. «Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα δείξουν φουράνια και διοξίνες, οι εργαζόμενοι θα είμαστε οι πρώτοι που θα εμποδίσουμε τη συνέχιση της καύσης RDF. Δεν θα περιμένουμε συλλογικότητες και επιτροπές να μπλοκάρουν την εκφόρτωση των προς συναποτέφρωση φορτίων στο λιμάνι της εταιρείας», διεμήνυσε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην τοπική τσιμεντοβιομηχανία, Βασίλης Χαλαστάρας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Τα παραπάνω έγιναν γνωστά στον απόηχο της προχθεσινής σύσκεψης που συγκάλεσε η διοίκηση της εταιρείας για την ενημέρωση του προσωπικού του τοπικού εργοστασίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν περίπου 200 εργαζόμενοι, μόνιμοι, συνεργάτες και εργαζόμενοι σε εργολάβους. Από πλευράς διοίκησης συμμετείχαν ο διευθυντής του εργοστασίου Μιχ. Βλάχος, ο διευθυντής παραγωγής Γ. Κατερέλος, ο προϊστάμενος του χημείου Χαρ. Κουρής, η γενική διευθύντρια περιβάλλοντος Ελένη Μπέλτση και ο πρώην διευθυντής του τοπικού εργοστασίου και σημερινός γενικός διευθυντής βιομηχανικών εγκαταστάσεων Νικ. Μπόζος.

Στη σύσκεψη που προκάλεσε το ίδιο το σωματείο, προκειμένου να ενημερωθεί για την καύση του RDF, με φόντο το… πολεμικό κλίμα εναντίον της ΑΓΕΤ η οποία εφαρμόζει πιλοτικά και στον Βόλο τη συναποτέφρωση, έγινε πλήρης ενημέρωση: για τη λειτουργία του εργοστασίου, τις δυνατότητες που έχει, το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα αλλά και για την καύση RDF που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη αποκλειστικά από τσιμεντοβιομηχανίες.

Όπως τονίστηκε, η καύση RDF εφαρμόζεται στις τσιμεντοβιομηχανίες, καθώς στις εγκαταστάσεις τους, και με βάση τον εξοπλισμό που διαθέτουν, έχουν τις προδιαγραφές για την τέλεια καύση του RDF προκειμένου να μην εκλύονται στην ατμόσφαιρα φουράνια και διοξίνες. Υποστηρίχθηκε μάλιστα ότι στις τσιμεντοβιομηχανίες δεν υπάρχουν ούτε καν κατάλοιπα, από τη στιγμή που η τέφρα χρησιμοποιείται στο τσιμέντο.

Ειδικά για το εργοστάσιο του Βόλου, τα διευθυντικά στελέχη υποστήριξαν ότι η καύση RDF μπορεί να υποστηριχθεί στις τοπικές εγκαταστάσεις και από τον ήδη διαθέσιμο μηχανολογικό εξοπλισμό. Εγινε επίκληση μάλιστα στην εμπειρία του ομίλου Lafarge, που εδώ και χρόνια εφαρμόζει την καύση RDF σύμφωνα με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές.

Στη σύσκεψη, το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΕΤ έθεσε πιεστικά το ζήτημα της εγκατάστασης της ειδικής συσκευής, η οποία θα κάνει συνεχείς καταμετρήσεις φουρανίων και διοξινών για να στέλνονται προς ανάλυση στον ΔΗΜΟΚΡΙΤΟ.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της εταιρείας, είναι θέμα ημερών η προμήθεια και η εγκατάσταση της συσκευής.

Παράλληλα πρόκειται να εμπλουτιστεί με τη δυνατότητα καταγραφής επιπλέον ρύπων και το on line σύστημα καταμέτρησης ρύπων που ήδη λειτουργεί και δίνει απευθείας μετρήσεις στις οποίες έχουν πρόσβαση οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Καταγραφή ρύπων σε δύο μέτωπα

Η λειτουργία της ειδικής συσκευής στην υψικάμινο της ΑΓΕΤ αναμένεται να δώσει απαντήσεις με αποδείξεις, στις ανησυχίες όσων υποστηρίζουν ότι από την καύση παράγονται φουράνια και διοξίνες, ουσίες τις οποίες συσχετίζουν με αυξημένες καρκινογενέσεις στον Βόλο.

Η μάχη για την καταγραφή των ρύπων στην ατμόσφαιρα του Βόλου με πραγματικά στοιχεία κόντρα σε «κραυγές», θα δοθεί και σε ένα ακόμη επίπεδο: το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως έγινε γνωστό στο πλαίσιο των «Ημερών Πνευμονολογίας» του ετήσιου συνεδρίου της Πνευμονολογικής Κλινικής στη Λάρισα, θα αναπτύξει -μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος- δίκτυο σταθμών καταμέτρησης των ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα.

Το δίκτυο θα αναπτυχθεί με την εγκατάσταση 15 μικρών συσκευών σε ισάριθμα λεωφορεία, οι οποίες θα καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο και ανά σημείο τις συγκεντρώσεις των ρύπων στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Παράλληλα θα υπάρχουν και σταθερά σημεία μέτρησης. Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος θα επιχειρηθεί να συνδεθούν τυχόν αυξημένες συγκεντρώσεις ρύπων στις ατμόσφαιρα με ενδεχόμενες αυξημένες εισαγωγές στο νοσοκομείο ή επιδείνωση ασθενειών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου