ΤΟΠΙΚΑ

Γραμμή βοήθειας για τις αυτοκτονίες

γραμμή-βοήθειας-για-τις-αυτοκτονίες-49189

Συνέντευξη του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιου στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το μείζον θέμα

Πρωτοβουλία για τη λειτουργία ανοιχτής γραμμής βοήθειας, με στόχο την αποτροπή διάπραξης αυτοκτονιών, σχεδιάζει να λάβει η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, η οποία παρακολουθεί με ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση το φαινόμενο που βρίσκεται σε έξαρση, και επιθυμεί να παρέμβει ώστε να περιοριστούν οι απώλειες της κρίσης και να υπάρξει διαχείριση της απελπισίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα η μακάβρια λίστα στον Βόλο και τη Μαγνησία περιλαμβάνει έξι θύματα, με τις αυτοκτονίες να βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε όλες τις Διευθύνσεις Αστυνομίας παντού στην Ελλάδα. Οι φορείς παρακολουθούν μουδιασμένοι την εξέλιξη του φαινομένου. Το κράτος φαίνεται αδύναμο να ανταποκριθεί σε τόσες ανάγκες. Η Μητρόπολή μας σκέφτεται να αναπτύξει δράση και σε αυτόν τον τομέα.

«Είχαμε μιλήσει έγκαιρα όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα. Είχαμε πει ότι οι Έλληνες, με το φιλότιμο που έχουν και με την ευθιξία που τους διακρίνει, απέναντι στην οικογένεια θα βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση. Ελπίζαμε και ευχόμασταν να μην έφταναν ποτέ στην απελπισία. Δυστυχώς όμως τα γεγονότα μάς κάνουν να είμαστε πολύ σκεπτικοί για το τι και πώς πρέπει να συμβεί από εδώ και πέρα», λέει σε συνέντευξή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος.

Βεβαίως, η Εκκλησία οικονομεί τα πράγματα και έχει δεχθεί ότι πρόκειται περί ασθενείας. Γι’ αυτό τελεί και τις εξόδιες ακολουθίες. «Όμως, σε πρακτικό επίπεδο συζητούμε με τα στελέχη της Μητρόπολης και ίσως κάνουμε μία προσπάθεια να φέρουμε και άλλους φορείς κοντά μας, να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης και την απελπισία των ανθρώπων», λέει ο Μητροπολίτης.

Η Μητρόπολη Δημητριάδος έχει την πεποίθηση ότι χρειάζεται συνεργασία μεταξύ των φορέων. Θεωρεί βέβαιο ότι πρέπει να στηρίξει -τουλάχιστον ποιμαντικά- την πίστη των ανθρώπων στον Θεό και την ελπίδα.

«Ο πιστός άνθρωπος δεν απελπίζεται ποτέ, ακόμη και στην πιο δύσκολη κατάσταση της ζωής του. Για την ώρα προσευχόμαστε ο Θεός να βοηθήσει να μειωθούν τα περιστατικά και θα δούμε περαιτέρω τι μπορούμε να κάνουμε. Βέβαια το φαινόμενο είναι πανελλαδικό και δεν έχει να κάνει μόνο με τον τόπο μας», τονίζει ο Μητροπολίτης.

Όμως, η Μητρόπολη δεν σταματάει εδώ και σκέφτεται να αναπτύξει και σε πιο πρακτικό επίπεδο δράση. Αποκαλύπτοντας τα σχέδια, ο κ.κ. Ιγνάτιος λέει ότι «θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μία ανοιχτή γραμμή βοήθειας επί 24ωρης βάσης, προκειμένου όταν κανείς αντιμετωπίζει μία κατάσταση δυσκολίας να απευθύνεται εκεί. Αλλά αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν και πολλοί άνθρωποι -και μάλιστα επιστήμονες- που θα μπορούν να βοηθήσουν και να συνδράμουν εκείνη τη στιγμή. Πολλές φορές τα συμπτώματα αφορούν την ψυχή του ανθρώπου», επισημαίνει.

Οι πνευματικοί ζουν από κοντά τα προβλήματα που βιώνει ο πολίτης. «Οι εξομολόγοι αντιμετωπίζουν πολλά θέματα. Προσπαθούμε να τους στηρίξουμε και πραγματοποιούμε πολλά σεμινάρια προκειμένου να ενημερώνονται από ειδικούς για τη διαχείριση καταστάσεων. Η κρίση έχει δημιουργήσει πολλά θέματα και ενδοοικογενειακές κρίσεις, κι αυτό το ζούμε και πάλι σε μεγάλο βαθμό και στο ποιμαντικό μας έργο. Το άγχος διαχείρισης καταστάσεων εγκλωβίζει πολλές οικογένειες σε αδιέξοδο», επισημαίνει ο ίδιος.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος ετοιμάζεται να ανοίξει τη συζήτηση για την αναζήτηση λύσεως, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα πριν από το καλοκαίρι. «Έχουμε ήδη σχεδιάσει συνάντηση φορέων για ιατρικά θέματα σε συνεργασία και με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, το ΓΝΒ, όλες τις εθελοντικές οργανώσεις, ώστε να σταθούμε κοντά σε ασθενείς που δεν έχουν δυνατότητα για κατ’ οίκον νοσηλεία. Αυτό θα γίνει αυτό τον μήνα. Θα ανταλλάξουμε απόψεις με τους φορείς και θα θέσουμε και αυτό το θέμα», αποκάλυψε ο κ.κ. Ιγνάτιος.

Επισημαίνεται, ότι οι πνευματικοί της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού βρίσκονται πάντοτε στη διάθεση του κάθε ανθρώπου, ακόμη και για συμβουλή και όχι μόνο εξομολόγηση. Το πνευματικό κέντρο της Μητρόπολης παρέχει στήριξη και από ψυχολόγο με δωρεάν υπηρεσίες.

«Τουλάχιστον στη Μαγνησία έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ασφάλειας στα χρόνια της κρίσης. Όλοι οι φορείς συνεργαστήκαμε. Φτιάξαμε το Κοινωνικό Φαρμακείο που λειτουργεί ως πρότυπο πανελλαδικά, το Κοινωνικό Ιατρείο. Λύσαμε το πρόβλημα της σίτισης και ο Δήμος Βόλου το θέμα της στέγασης. Το Νοσοκομείο κάνει ό,τι μπορεί, το Γηροκομείο αντιμετωπίζει επίσης πολλές περιπτώσεις. Υπάρχει σημαντική παρέμβαση και για τα παιδιά με την Κιβωτό του Κόσμου, πλούσια δράση για τους φυλακισμένους. Έχουμε προχωρήσει αρκετά στην κοινωνική προσφορά. Δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε το κράτος, αλλά σίγουρα το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις ανάγκες», καταλήγει ο ίδιος.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σε έξαρση τα περιστατικά των αυτοκτονιών

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν οι αυτοκτονίες από την αρχή του 2018 μέχρι και σήμερα, σε σχέση με τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα για τα έτη 2017 και 2016.

Από την αρχή του χρόνου οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέγραψαν έξι αυτοκτονίες, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα συνέβησαν πέντε και το 2016, πάλι για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, τέσσερις.

Όλοι οι αρμόδιοι φορείς εύχονται η αύξηση να είναι συγκυριακή και το 2018 να μη συνεχιστεί όπως ξεκίνησε. Αν δεν αλλάξει η εικόνα, τότε η χρονιά θα καταγράψει ρεκόρ στα ανάλογα συμβάντα για την τελευταία τριετία. Η χρονιά με τις περισσότερες αυτοκτονίες των τελευταίων ετών ήταν αυτή του 2016, που η μακάβρια λίστα μετρούσε 12 θύματα από απονενοημένα διαβήματα.

Τα στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας σοκάρουν, όπως και των κατά τόπους Αστυνομικών Διευθύνσεων.

Το 2018 έκοψαν αιφνίδια το νήμα της ζωής τους πέντε άνδρες και μία γυναίκα. Ο ένας αυτόχειρας ήταν ηλικίας 22 ετών, ο δεύτερος ηλικίας 30 ετών και οι υπόλοιποι τέσσερις ηλικίας 41 ετών και άνω. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί καμία απόπειρα αυτοκτονίας. Οι αυτόχειρες προχώρησαν στο απονενοημένο διάβημα όπως ακριβώς το είχαν σχεδιάσει, χωρίς δρόμο επιστροφής.

Ολόκληρο το 2017 συνέβησαν οκτώ απόπειρες αυτοκτονίας και έντεκα αυτοκτονίες, ενώ το 2016 εφτά απόπειρες αυτοκτονίας και δώδεκα αυτοκτονίες. Τα περισσότερα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας άνω των 41 ετών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου