ΤΟΠΙΚΑ

Τελευταίο «αντίο» στην Κατερίνα Μπαζιάκα

τελευταίο-αντίο-στην-κατερίνα-μπαζ-50640

Θλίψη προκάλεσε στην τοπική κοινωνία το άγγελμα του θανάτου της Κατερίνας Μπαζιάκα, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο τμήμα πολεοδομικού σχεδιασμού της πολεοδομίας Δήμου Βόλου και παράλληλα διακρίθηκε για το ζωγραφικό της ταλέντο, πραγματοποιώντας σειρά επιτυχημένων εκθέσεων.

«Ο καμβάς της ζωής μου πήρε χρώματα γραμμές και σχήματα από τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα, στη Λαμία και έπειτα στη Βοιωτία, σε ένα βιομηχανικό χωριό (Ασπρα Σπίτα). Εκεί τέλειωσα το γυμνάσιο και όπως όλοι οι επαρχιώτες βρέθηκα στην Αθήνα να φροντίσω για τις σπουδές μου. Η πρώτη επίσκεψη μου όταν έφτασα στην Αθήνα ήταν η Εθνική Πινακοθήκη, το Μπενάκειο Μουσείο, η Ακρόπολη και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα μάτια μου η Αθήνα φάνταζε τότε σαν το κέντρο της γης. Γράφτηκα στη σχολή σχεδιαστών και παράλληλα δούλευα σε Μελετητικά Γραφεία. Αγαπούσα το σχέδιο ,όμως ερωτευμένη ήμουν με τη ζωγραφική» έγραφε στο βιογραφικό της.

«Από καθαρή τύχη βρέθηκα να δουλεύω με μια σπουδαία γυναίκα άνθρωπο και Αρχιτέκτονα την κ. Ηβη Αγγελοπούλου, αγαπούσε την καθαρότητα, τη λιτότητα, το φως, μεγαλωμένη και η ίδια σε μια πόλη πλημμυρισμένη στο φως στο γαλάζιο του ουρανό και της θάλασσας την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, κόρη του ζωγράφου Αριστομένη Αγγελόπουλου. Μου έμαθε το μέτρο, την κλίμακα, τα μυστικά στο σχέδιο, στη ζωγραφική, τους κώδικες επικοινωνίας, και έτσι πορεύτηκα ανάμεσα στο σχεδιαστήριο, τη σχολή, τις γκαλερί, στις διαλέξεις», έγραψε παλαιότερα η ίδια.

Η Κατερίνα Μπαζιάκα αγαπούσε το φως, τα χρώματα και τα ταξίδια. Ακολούθησε τον δρόμο του μεταξιού, ταξιδεύοντας, παράλληλα, στη θάλασσα των μεγάλων πολιτισμών και συγκρούσεων. Στις αποσκευές της κουβαλούσε χρώματα, αρώματα, μουσικά ακούσματα, φιγούρες γυναικών και ανδρών, φτιάχνοντας το δικό της παραμύθι.

Eργα της βρίσκονται στη Δημοτική Πινακοθήκη του Βόλου, στην Πολεοδομία του Δήμου Βόλου , στη Δημοτική Πινακοθήκη Ερμούπολης στη Σύρο, στη Δημοτική Πινακοθήκη Τρικάλων. Επίσης σε ιδιωτικές συλλογές σε Βόλο, Λαμία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λιβαδειά, Κοζάνη, Λονδίνο.

Το τελευταίο αντίο της απεύθυναν οι δικοί της άνθρωποι, όσοι είχαν την τύχη να τη γνωρίσουν, κι όσοι συνεργάστηκαν μαζί της, σήμερα Σάββατο 14 Απριλίου το πρωί στον ναό του νέου κοιμητηρίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου