ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα για την Ελληνίδα αγρότισσα θα παρουσιαστεί στη Ζαγορά

ερευνα-για-την-ελληνίδα-αγρότισσα-θα-π-52935

Τα αποτελέσματα της πρώτης πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας για την Ελληνίδα αγρότισσα, θα παρουσιαστούν επίσημα για πρώτη φορά στη Ζαγορά από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και τον Α.Σ. Ζαγοράς – ΖΑΓΟΡΙΝ, παράλληλα με έκθεση συνεταιριστικών προϊόντων του νομού Μαγνησίας.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου, που είναι ευρέως γνωστός από το εμπορικό σήμα «ΖΑGORIN», διοργανώνουν αύριο, Παρασκευή 13 Απριλίου, στις 12:00 το μεσημέρι, στο δημοτικό σχολείο Ζαγοράς, εκδήλωση για την πρώτη επίσημη παρουσίαση αποτελεσμάτων.

Αναλυτικότερα, κατά τα έτη 2017-2018, η Γενική Γραμματεία Ισότητας εκπόνησε επιστημονική μελέτη με θέμα «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο». Την έρευνα υλοποίησε ως επιστημονικά υπεύθυνη η κ. Μαρία Γκασούκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η οποία είχε την ευθύνη του σχεδιασμού και της συγγραφής της μελέτης, με τη συμβολή της Ξανθίππης Φουλίδη, μεταδιδακτορικής ερευνήτριας Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συνέβαλε μια δωδεκαμελής ερευνητική ομάδα, επιστημόνισσες/επιστήμονες – συνεργάτριες/συνεργάτες και πλήθος εθελοντριών/εθελοντών. Η περιοχή της Ζαγοράς, αποτέλεσε σημείο έρευνας για την ερευνήτρια και την υπόλοιπη ομάδα, λόγω της ιστορικότητας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο συνεταιρισμό της Ελλάδας που συμπλήρωσε 100 χρόνια διαρκούς λειτουργίας το 2016, και έτσι η επίσημη έναρξη της έρευνας πραγματοποιήθηκε στη Ζαγορά τον Αύγουστο.

Ο Συνεταιρισμός συνέπραξε με την επιστημονικά υπεύθυνη και ανέλαβε τη δημιουργία μιας «Ομάδας Εστίασης» συνεταιρισμένων αγροτισσών. Για την εστίαση σε «ομάδα στόχο» σημαντική ήταν και η συμβολή δραστήριων μελών του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς. Στη Ζαγορά πραγματοποιήθηκε με τις γυναίκες ο πρώτος έλεγχος ποιότητας των ερωτηματολογίων και των συνεντεύξεων που θα προωθούνταν ανά την Ελλάδα. Στην «Ομάδα Εστίασης» συμμετείχαν γυναίκες όλων των ηλικιακών βαθμίδων, με σημείο σημαντικό, για την ερευνήτρια, το γεγονός ότι παραβρέθηκε μητέρα με την 1 έτους κόρη της και γιαγιά με την ανήλικη εγγονή της, δείγμα του πολύπλευρου ρόλου των αγροτισσών.

Αποτέλεσμα της ευρύτερης οργάνωσης σε συλλογικότητες που εκφράζει τον Συνεταιρισμό, ήταν η πρόταση για συμμετοχή όλων των συλλογικών φορέων της περιοχής, προεξέχοντος του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, ως συνεργαζόμενων στη διοργάνωση, που έγινε αποδεκτή από τους ίδιους αλλά και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί έκθεση προϊόντων από τους συνεταιρισμούς της Μαγνησίας, έπειτα από πρόταση του Συνεταιρισμού που αποδέχθηκε η Γενική Γραμματεία Ισότητας. Ο στόχος της έκθεσης είναι διπλός. Η γυναίκα αγρότισσα, ταυτίζεται με την αγροτική παραγωγή διαχρονικά και πρόθεση είναι να αναδειχθεί μέσω της έκθεσης αυτός ο συμβολισμός. Επιπλέον η έκθεση, με τη συμμετοχή αρκετών γυναικείων συνεταιρισμών του νομού, και με τη συμμετοχή εκατοντάδων γυναικών στα μεικτά συνεταιριστικά σχήματα της περιοχής που θα παρίστανται, αποτελεί μια ευκαιρία από κοινού ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, σε μια χρονική στιγμή που στο Πήλιο παραβρίσκονται και αρκετοί επισκέπτες λόγω των διακοπών του Πάσχα. Ο Συνεταιρισμός πρότεινε στις συμμετέχουσες οργανώσεις με ομοειδή προϊόντα, να μην εκθέσουν τα ίδια, αλλά διαφορετικά, ώστε το κοινό αποτέλεσμα να συμβολίσει τη συνέργεια και να μην δημιουργήσει ανταγωνιστικές τάσεις.

Στην έκθεση ο Συνεταιρισμός Ζαγοράς προσκάλεσε να συμμετάσχουν όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις που διαθέτουν συσκευασμένα προϊόντα αλλά και Κοιν.Σ.Επ. της Μαγνησίας που σχετίζονται άμεσα με την αγροτική παραγωγή, είτε πρωτογενώς είτε δευτερογενώς. Την πρόσκληση για την έκθεση αποδέχθηκαν μέχρι στιγμής και θα παραβρεθούν, ο Αγροτικός Παραγωγικός Συνεταιρισμός Νέας Αγχιάλου «η Δήμητρα» με τα ομώνυμα προϊόντα οίνου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου και Βορείων Σποράδων με ελαιοκομικά προϊόντα, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Βόλου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νοτίου Πηλίου «Σηπιάς» με συσκευασίες ελαίου, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, η Ομάδα Γυναικών του Α.Σ. Ανηλίου «Ανηλιώτικα τα Αλλιώτικα», ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πορταριάς, ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Πτελεού «Η Φτελιά», ο Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Ιωλκού «Το Ρόδι», ο Αγροτουριστικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Σκοπέλου «Η Γλωσσιώτισσα», ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Γυναικών Βυζίτσας, η Κοιν. Σ. Επ. «Ευ Συν» και η Κοιν. Σ.Επ. «Φυλώ» με προϊόντα καθαρισμού από λάδι ελιάς. Στον χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν και τα Π.Ο.Π. μήλα ΖAGORIN, αλλά και το Πετιμέζι ZAGORINαπό Φιρίκια Π.Ο.Π Πηλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου