ΤΟΠΙΚΑ

Ελαφρώς αυξημένη η φορολογία εισοδήματος

ελαφρώς-αυξημένη-η-φορολογία-εισοδήμ-52990

Ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με πέρυσι και χωρίς καμία ελάφρυνση θα είναι η φορολογία εισοδήματος για την οικονομική χρήση του 2017.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών, Γιώργος Κορομηλάς, ο οποίος μίλησε χθες σε ημερίδα του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Μαγνησίας στο ΤΕΕ, για τις εργασίες τέλους χρήσης και τις φορολογικές δηλώσεις έτους 2018, είπε ότι φέτος δεν αλλάζει τίποτα.

«Όπως ήταν το εκκαθαριστικό πέρυσι θα βγει και φέτος, μάλιστα λίγο πιο αυξημένο για όσους την περασμένη χρονιά είχαν υποβάλει ιατρικές δαπάνες, καθώς καταργήθηκε η μείωση φόρου.

Η μείωση φόρου που έφτανε στο 10% αν οι ιατρικές και φαρμακευτικές δαπάνες υπερέβαιναν το 5% του εισοδήματος, δεν ισχύει και οι δαπάνες αυτές συναθροίζονται με τις λοιπές δαπάνες για τη στήριξη του αφορολόγητου, μόνο σε όσους έχουν εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις καθώς και εισοδήματα από αγροτικά επαγγέλματα», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να έχει κανείς ελαφρύνσεις φόρου, ανέφερε ότι δεν προβλέπεται από πουθενά, καθώς όλες οι φοροαπαλλαγές που υπήρχαν καταργήθηκαν σταδιακά από το 2012 και μετά.

Επισημαίνει ότι η φορολογία εισοδήματος είναι στο 29% για τις επιχειρήσεις και στο 39,65% για όσες επιχειρήσεις έχουν διπλογραφικά βιβλία. Για τα φυσικά πρόσωπα είναι κλιμακωτή και ξεκινάει από 22% για όσους έχουν εισοδήματα μέχρι 20.000 ευρώ και μπορεί να φτάνει στο 45% για όσους έχουν εισόδημα άνω του ποσού των 40.000 ευρώ.

Οι μόνες αλλαγές που υπάρχουν φέτος είναι η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου Ε3, που όπως είπε ο κ. Κορομηλάς είναι στο πλαίσιο πληροφοριών που ζητάει η φορολογική διοίκηση κατά κύριο λόγο για την επιχειρηματική δραστηριότητα και τους αυτοαπασχολούμενους.

Οι αλλαγές αυτές απευθύνονται σε λογιστές και φοροτεχνικούς. Εξάλλου αυτός ήταν και ο στόχος της χθεσινής ημερίδας του Συλλόγου Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, να ενημερωθούν δηλαδή οι επαγγελματίες του κλάδου.

Η ημερίδα, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Παππάς, εντασσόταν στο πλαίσιο ενός κύκλου ενημερωτικών εκδηλώσεων, ώστε οι λογιστές-φοροτεχνικοί να είναι ενημερωμένοι γύρω από όλες τις εξελίξεις.

Στις 16 Απριλίου θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα τον γενικό κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων, και στις 4 Μαΐου αντίστοιχη εκδήλωση για τη φορολογία και το ασφαλιστικό των αγροτών.

Η είσοδος στις διοργανώσεις θα είναι δωρεάν για όλα τα μέλη του Συλλόγου, ενώ πληροφορίες για τη συμμετοχή οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν στο τηλέφωνο 2421038290.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου