ΤΟΠΙΚΑ

Διδακτικές επισκέψεις του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας

διδακτικές-επισκέψεις-του-2ου-επαλ-ν-ιω-54006

Διδακτική επίσκεψη στο ναυπηγείο του Γρηγόρη Καρταπάνη στα Πευκάκια Βόλου πραγματοποίησαν οι μαθητές της Α΄ τάξης του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας μαζί με συνοδούς καθηγητές τους κ.κ. Κόκκινου Θεοφανία, Μπαντώλα Στέφανο, Παρίση Δημήτριο, Φουντούλη Αλεξάνδρα. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ναυτικής Τέχνης, για την καλύτερη βιωματική μάθηση των μαθητών, αξιοποιώντας την αμεσότητα των φυσικών συνθηκών του μαθήματος.

Στον χώρο του ναυπηγείου, τους μαθητές υποδέχθηκαν ο κ. Γρηγόρης Καρταπάνης και ο γιος του Παντελής, ο οποίος υπήρξε μαθητής του σχολείου στον Ναυτικό Τομέα και τώρα εργάζεται με τον πατέρα του.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο βγαίνει ένα σκάφος από τη θάλασσα, τον καθαρισμό των υφάλων ενός πλοίου και τη συντήρησή του. Είδαν την ιδιόμορφη καρίνα που έχουν τα ιστιοφόρα, η οποία χρησιμεύει στο να μην τουμπάρουν όταν αυτά σηκώνουνε τα πανιά τους, τους διαφόρους τύπους προπέλας που χρησιμοποιούν τα σκάφη για την κίνησή τους, τους τύπους πηδαλίων που χρησιμοποιούν για τη διακυβέρνηση του σκάφους.

Παρακολούθησαν τον τρόπο εργασίας επισκευής και συντήρησης των σκαφών, καθώς και τη μεταφορά ενός σκάφους στον κατάλληλο χώρο για την έναρξη της επισκευής του.

Επιπλέον ο κ. Καρταπάνης έδειξε τον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των ξύλινων σκαφών, που γινότανε χρησιμοποιώντας τα «χνάρια», δηλαδή τον τρόπο που κατασκευαζόταν ο σκελετός ενός καραβιού, και ακολούθως οι τεχνίτες τοποθετούσαν περιμετρικά τα ξύλα για να «χτίσουνε» το σκάφος.

Δεύτερος σταθμός ήταν το κεντρικό λιμάνι του Βόλου. Οι μαθητές επισκέφτηκαν τα ρυμουλκά, και αναφέρθηκε η χρησιμότητά τους μέσα στο λιμάνι.

Ακολούθως έκαναν στάση στο Ε/Ο ΕΧΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ και οι μαθητές είδαν τον τρόπο πρόσδεσής του, το είδος του πλοίου που είναι τύπου «καταμαράν», δηλαδή με δύο καρίνες, τον τρόπο φόρτωσης δύο πλοίων τα οποία φόρτωναν στην απέναντι προβλήτα. Οι μαθητές πήραν απαντήσεις στις απορίες τους σχετικά με την ονοματολογία των διαφόρων μερών ενός πλοίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου