ΤΟΠΙΚΑ

Ξανάρχονται πρόσφυγες στον «Μόζα»

ξανάρχονται-πρόσφυγες-στον-μόζα-54921

Πέντε μήνες μετά την αποχώρηση των τελευταίων προσφύγων, τον περασμένο Νοέμβριο, οι πρώην εκθεσιακές εγκαταστάσεις της εταιρείας Μόζας Α.Ε. στο 4οχλμ της εθνικής οδού Βόλου- Λάρισας, αναμένεται να αποτελέσουν και πάλι το «σπίτι» δεκάδων προσφύγων.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις επόμενες ημέρες στον Βόλο θα καταφθάσουν περίπου 200 πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους Σύριοι, τους οποίους θα κληθεί να φιλοξενήσει προσωρινά η πόλη.

Όπως είναι γνωστό, οι εγκαταστάσεις του Μόζα είχαν αποτελέσει για περίπου ενάμιση χρόνο το προσωρινό «σπίτι» δεκάδων προσφύγων, κυρίως Συρίων, που έφθασαν στη χώρα αναζητώντας «απάγκιο», μακριά από τους ήχους του πολέμου, και την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή.

Το κέντρο άρχισενα λειτουργεί στις αρχές Απριλίου 2016, όταν ήρθε η πρώτη «φουρνιά» με 203 πρόσφυγες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τη Συρία. Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών σε συνεργασία και με τονΔήμο Βόλου που ανέλαβε να βρει τονχώρο, φρόντισαν για τη διαμόρφωσή του, προκειμένου οι πρόσφυγες να ζήσουνσε ανθρώπινες συνθήκες.

Από τον περασμένο Νοέμβριοτο κέντρο εκκενώθηκε. Αλλοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο Κουτσόχερο και άλλοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Εστία» της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και διαμένουν σε διαμερίσματα. Πρόκειται κυρίως για οικογένειες και άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που θα επιχειρήσουν ένα νέο ξεκίνημα στην πόλη.

Η λειτουργία του κέντρου ανεστάλη προσωρινά, ωστόσο φυλασσόταν.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ξανά κινητικότητα με στόχο τη φιλοξενία των νέων προσφύγων που αναμένεται να καταλύσουν προσωρινά στις εγκαταστάσεις του Μόζα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε ακριβώς θα αφιχθούν οι νέοι πρόσφυγες, ωστόσο οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Βόλου είναι επίποδός για να συμβάλλουν σχετικά με τη διατροφή των προσφύγωνκαι στην παροχή των απαραίτητων ειδών προσωπικής υγιεινής και καθαριότητας.

Άλλες παρεμβάσεις στον χώρο δεν θα χρειαστούν, καθώς το κέντρο είναι έτοιμο από την προηγούμενη φορά για την υποδοχή προσφύγων.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου