ΤΟΠΙΚΑ

Το Δημοτικό Σχολείο Αγιος Ιωσήφ σε οδοιπορικό στον χρόνο και στον χώρο

το-δημοτικό-σχολείο-αγιος-ιωσήφ-σε-οδο-55354

Ενα ακόμη κομμάτι στο παζλ των αναμνήσεών τους πρόσθεσαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» Βόλου, μετά την τριήμερη διδακτική τους επίσκεψη στην Πάτρα, στην αρχαία Ολυμπία και στο Μεσολόγγι, στις 29, 30 και 31 Μαρτίου.

Τα παιδιά, με τη συνοδεία των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κ. Ζήτρα και κ. Ελευθερούλη, πραγματοποίησαν ένα οδοιπορικό στον χρόνο και στον χώρο, στο πλαίσιο των προγραμμάτων των δύο Σχολικών Δραστηριοτήτων: «Αποστολή στον Άρη» πρόγραμμα Stories of tomorrow – Οι ιστορίες του μέλλοντος ή απλά STORIES (ένα έργο έρευνας και ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περιλαμβάνει 15 εταίρους από 10 χώρες, έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Horizon 2020 σε συνεργασία με τον επιβλέποντα κ. Μακρή), και «Φιλελληνισμός» (που εκπονείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Teachers4Europe/Erasmus+).

Η διδακτική επίσκεψη συνδύασε την επιστήμη με τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις ξεναγήσεις που παρακολούθησαν τα παιδιά.

Στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας παρακολούθησαν το Εργαστήρι Πειραμάτων για παιδιά του Τμήματος Φυσικής, με υπεύθυνη την κ. Γεωργά. Κάνοντας πειράματα εφάρμοσαν τους «νόμους της Φυσικής» που ήδη γνωρίζουν από τα μαθήματα, αλλά και έμαθαν νέα στοιχεία. Συμμετείχαν στη διαδραστική ξενάγηση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών με θέμα «Ενέργεια» που στήθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου, με υπεύθυνη την κ. Γκούτη, όπου διαπίστωσαν το πόσο σημαντικό είναι να διαχειριζόμαστε σωστά την ενέργεια. Στο Μουσείο «Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας – Μουσείο Αρχιμήδη» στην αρχαία Ολυμπία, «έπαιξαν» με τις μηχανές του Αρχιμήδη και κατανόησαν τις δυνατότητες της Μηχανικής, ενώ επισκέφθηκαν το Μουσείο της Γέφυρας Χαρίλαου Τρικούπη, ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της τεχνολογίας.

Από την άλλη πλευρά, τα ανθρώπινα ιδεώδη, η αλληλεγγύη, η συνεργασία των λαών, όπως τα υπερασπίζεται ο Φιλελληνισμός, αναδύθηκαν στην επίσκεψη-ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Ολυμπίας, στη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τα εντυπωσιακά κτίσματα, το στάδιο, τα εκθέματα, και την επίσκεψη στην Ιερά πόλη του Μεσολογγίου το Σάββατο του Λαζάρου, ημέρα ιστορικής σημασίας, καθώς ήταν παραμονή των Βαΐων, παραμονή της επετείου των ιστορικών γεγονότων της Εξόδου. Στην πόλη που γράφτηκε μία από τις ενδοξότερες σελίδες της ιστορίας της Ελλάδας, καθώς η θυσία του Μεσολογγίου αποτέλεσε την αφορμή για την έκρηξη του Φιλελληνισμού, τα παιδιά ξεναγήθηκαν στην Πύλη της Εξόδου, στα τείχη της πόλης που θυμίζουν τη θυσία των Μεσολογγιτών, στον Κήπο των Ηρώων (όπου είδαν -ανάμεσα και σε άλλα- τον Τύμβο, τα μνημεία του Μάρκου Μπότσαρη, του Λόρδου Βύρωνα, το άγαλμα των Φιλελλήνων και των Γάλλων Αγωνιστών), στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης και στο Μουσείο του Τρικούπη σε συνεργασία με την κ. Λαναρά…

Όλοι οι συμμετέχοντες στη διδακτική επίσκεψη, εκπαιδευτικοί και μαθητές, επέστρεψαν με εμπειρίες από τους χώρους επίσκεψης, διαφορετικές αλλά όχι αντικρουόμενες: από τη μία η επιστήμη που δίνει την ώθηση για την πρόοδο της ανθρωπότητας, και από την άλλη η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των Ελλήνων και των Φιλελλήνων με σκοπό τον αγώνα για την Ελευθερία και την αξιοπρέπεια, που αποτελεί ακριβώς την εγγύηση για την ανάπτυξη του Πολιτισμού.

Θερμές ευχαριστίες στην περιφερειακή διευθύντρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Αναστασοπούλου, στον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Πολύζο, στη σχολική σύμβουλο 1ης Περιφέρειας Π.Ε. κ. Παντέρα, στην υπεύθυνη επισκέψεων – εκδρομών Διεύθυνσης Π.Ε. Μαγνησίας κ. Καραΐσκου, και στον κ. Π. Δήμου, ambassador των Teachers 4 Europe στη Μαγνησία για τις έγκαιρες ενέργειές τους για την έγκριση της διοργάνωσης της εκδρομής και την άριστη συνεργασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου