ΤΟΠΙΚΑ

Το πρόγραμμα περιφοράς των Επιταφίων στον Βόλο

το-πρόγραμμα-περιφοράς-των-επιταφίων-57754

Κορυφώνεται σήμερα Μεγάλη Παρασκευή το Θείο Δράμα ενώ συρρέουν πλήθη πιστών στους ναούς της Μητρόπολης Δημητριάδος, προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελετή της Αποκαθήλωσης. Παράλληλα πλήθος πιστών θα λάβει μέρος απόψε στην κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 9.30μ.μ. με σημείο συνάντησης το τμήμα της παραλίας του Βόλου που βρίσκεται μπροστά από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο, στη 1.30μ.μ. Η περιφορά του Επιταφίου στο παλαιό Κοιμητήριο της Νέας Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί στις 6μ.μ.

Νωρίτερα, στις 3μ.μ. θα τελεστεί η Αποκαθήλωση στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, από τον κ. Ιγνάτιο.

Στις 7.30μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Τα εγκώμια θα ψάλλει βυζαντινός χορός, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Ευσταθίου Γραμμένου.

Στις 9.30μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η έξοδος και η λιτάνευση του Επιταφίου προς την παραλία του Βόλου, όπου θα συναντηθούν οι επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και Μεταμορφώσεως Βόλου. Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος θα μιλήσει με επίκαιρο θέμα.

Περιφορά των επιταφίων

Η περιφορά του Επιταφίου του Ιερού Ναού του Κοιμητηρίου των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου – Νέας Ιωνίας (Κούκου), θα γίνει δια μέσου των οδών του Κοιμητηρίου στη 1.30μ.μ. με πομπή αποτελούμενη από άνδρες του Στρατού και της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Η Ακολουθία της Μ. Παρασκευής στον Ιερό Ναό του Δημοτικού Νεκροταφείου, στη Ν. Ιωνία, θα αρχίσει την 4.30μ.μ., η δε περιφορά του Επιταφίου δια μέσου των οδών του Νεκροταφείου θα αρχίσει στις 6μ.μ, με πομπή αποτελούμενη από άνδρες του Στρατού και της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου.

Την πομπή που θα πλαισιώσει τον Επιτάφιο του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου απαρτίζουν άνδρες του Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Ναυτικού και της Αστυνομικής Διεύθυνσης (που θα φέρουν τον Ακάνθινο Στέφανο, τη Λόγχη, τους Ηλους και το Σπόγκο, τον Τίμιο Σταυρό με 2 λάβαρα μεγάλα εκατέρωθεν), 16 εξάδες μαθητών και μαθητριών, 5 εξάδες Προσκόπων, 5 εξάδες Οδηγών, 40 μαθητές Δημοτικών Σχολείων κρατώντας λάβαρα και λιβανωτά, στρατιωτικά τμήματα, η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, ιεροψάλτες, μυροφόρες, κλήρος, επίσημοι.

Η λιτάνευση

Ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου θα διέλθει τις οδούς: Ερμού – Σπ. Σπυρίδη – Δημητριάδος – Κ. Καρτάλη – Αργοναυτών, ενώ η επιστροφή στον Μητροπολιτικό ναό θα γίνει δια μέσου των οδών Αργοναυτών – Αγίου Νικολάου.

Ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως θα ακολουθήσει την πορεία: Οδός Μεταμορφώσεως – Γ. Καρτάλη – Ιωλκού – Αργοναυτών. Η επιστροφή θα γίνει δια μέσου των οδών Αργοναυτών – Κ. Καρτάλη – Αλεξάνδρας.

Ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αναλήψεως θα διέλθει τις οδούς Γκλαβάνη – Αργοναυτών και η επιστροφή θα γίνει από τις οδούς Αργοναυτών – Κουμουνδούρου.

Ο Επιτάφιος του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου θα διέλθει από την οδό Αργοναυτών και η επιστροφή στον ναό θα γίνει και πάλι από την παραλία.

Στα Αστέρια Αγριάς

Η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης του Κυρίου θα πραγματοποιηθεί, εξάλλου, στον Οικισμό Δ.Ε.ΑΣΤΕΡΙΑ στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Αθανασίου στον λόφο του «Γολγοθά», όπου είναι στημένοι τρεις τεράστιοι Σταυροί, εκ των οποίων ο μεσαίος φέρνει το Σώμα του Εσταυρωμένου Χριστού. Σήμερα Μεγάλη Παρασκευή στις 4.30 το απόγευμα, θα τελεστεί ο Εσπερινός και η τελετή Αναπαράστασης της Αποκαθήλωσης. Σκοπός της Διοικητικής – Διαχειριστικής Επιτροπής του ναού, είναι ν’ αποτελέσει θεσμό η αναπαράσταση στον λόφο του Γολγοθά για την ευρύτερη περιοχή, προσελκύοντας τους κατοίκους όλου του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου