ΤΟΠΙΚΑ

700 άτομα στράφηκαν στον ΟΚΑΝΑ στον Βόλο

700-άτομα-στράφηκαν-στον-οκανα-στον-βόλο-58508

Σταθερή μείωση παρατηρείται την τελευταία τριετία στα νέα αιτήματα ένταξης εφήβων και ενηλίκων στα προγράμματα του ΟΚΑΝΑ, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που έχουν καταγραφεί από τη δομή του Βόλου, στα δέκα χρόνια λειτουργίας 700 συνολικά άτομα έχουν δεχθεί τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Από το σύνολο των προαναφερθέντων, ορισμένοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και εντάχθηκαν στο κοινωνικό σύνολο, άλλοι παραμένουν στο πρόγραμμα, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις πρώην χρηστών οι οποίοι απεξαρτήθηκαν αλλά δεν ολοκλήρωσαν την κοινωνική επανένταξή τους.

Παραθέτοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τα στοιχεία που κάνουν λόγο για μείωση των νέων αιτημάτων, ο ψυχίατρος Θεοδόσης Γιαμουστάρης, υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ στον Βόλο, ανέφερε ότι το 2015 υποβλήθηκαν 51 αιτήσεις από ισάριθμα άτομα, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το 2016 καταγράφηκαν 42 αιτήματα, το 2017 κατατέθηκαν 39 αιτήματα, ενώ μόλις 7 άτομα υπέβαλαν ισάριθμα αιτήματα, ζητώντας βοήθεια για να απαλλαγούν από την τοξικομανία από την αρχή του 2018, μέχρι και χθες.

«Φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των καινούργιων περιστατικών που ζητούν βοήθεια για να απαλλαγούν από την τοξικομανία, οπότε μπορούμε εμμέσως να σκεφτούμε ότι μειώνεται συνολικά και ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα με την ηρωίνη», όπως υπογράμμισε ο κ. Γιαμουστάρης.

Σχολιάζοντας την εμφανή τάση μείωσης των νέων αιτημάτων, ο ίδιος απέδωσε το συγκεκριμένο φαινόμενο στην ενημέρωση του κοινού και την γενικότερη δραστηριότητα που αναπτύσσεται, στο πεδίο της ευαισθητοποίησης του κόσμου.

Παράλληλα, ο υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ Βόλου, ανέφερε ότι η ενεργή δύναμη της δομής είναι 220 άτομα, που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της θεραπείας τους, ενώ σημαντικό είναι, τόνισε, το γεγονός ότι από πέρυσι το καλοκαίρι λειτουργεί χωρίς λίστα αναμονής και όσοι υποβάλουν το αίτημά τους, ζητώντας την βοήθεια των ειδικών, παίρνουν κατευθείαν συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης, μέσα σε διάστημα δέκα ημερών.

«Αφού ολοκληρωθεί όλος ο προηγούμενος έλεγχος, σωματικός και ψυχολογικός, εντάσσονται οι αιτούντες στο πρόγραμμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί ανταποκρινόμαστε την στιγμή που χρειάζεται κανείς βοήθεια και αυτό φαίνεται να δίνει και μια καλύτερη πρόγνωση στην εξέλιξη των ανθρώπων», είπε.

Οι ενταγμένοι στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τη Μαγνησία, ορισμένοι είναι από τη Λάρισα, ενώ τους δύο τελευταίους μήνες, λειτουργεί αντίστοιχη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στα Τρίκαλα, που εξυπηρετεί κόσμο και από την Καρδίτσα. Οσο για τις ηλικίες των ατόμων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, ποικίλλουν από τα 21 έτη έως και τα 70 έτη αντίστοιχα.

«Σίγουρα οι νέοι άνθρωποι είναι περισσότερο ενημερωμένοι, περισσότερο ενδυναμωμένοι, ώστε να μη διολισθαίνουν εύκολα στα βαριά ναρκωτικά, και αυτό φαίνεται να αντανακλάται και στην τάση της σταθεροποίησης, με μειούμενη πορεία, των νέων περαστικών που καταγράφονται στη δομή» σημείωσε ο ίδιος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου