ΤΟΠΙΚΑ

Μελέτη για το μόνιμο «λιμάνι» της Αργούς ανατέθηκε σε ομάδα

μελέτη-για-το-μόνιμο-λιμάνι-της-αργο-58518

Πλώρη προς το μόνιμο… λιμάνι της βάζει η Αργώ. Στην προχθεσινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Βόλου εγκρίθηκε σε σχήμα μελετητών η ανάθεση της αρχιτεκτονικής μελέτης του μουσείου όπου θα ρίξει… άγκυρα η Αργώ.

Το ποσό της σύμβασης είναι ύψους 121.875,09 ευρώ και τη μελέτη θα αναλάβει τριμελής ομάδα που αποτελείται από τους κ.κ. Ι. Κίζη, Κων. Κίζη και Ευθύμιο Δούγκα, η οποία είχε αποσπάσει και το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

Όπως είναι γνωστό, εξήντα οκτώ προτάσεις είχαν κατατεθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού για το μουσείο, με τα μελετητικά γραφεία να σπεύδουν να συνδέσουν το όνομά τους με την Αργώ, η μόνιμη στέγη της οποίας αναμένεται να τονώσει το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για τον Βόλο.

Συστήθηκε κριτική επιτροπή που αξιολόγησε τις μελέτες οι οποίες φώτισαν τη μυθοπλασία. Στόχος είναι η ανάδειξη ενός κτιρίου – συμβόλου που θα καταφέρει να συντονίσει όλες τις επιμέρους επιθυμίες και τις συμβολικές εκδοχές για την Αργώ και το ταξίδι της, και να τις αποδώσει σε ένα ενιαίο κτιριακό σύνολο.

Στο πλαίσιο της αξιολόγησης των φακέλων, η κριτική επιτροπή πρόκρινε δέκα προτάσεις και απένειμε τρία βραβεία και πέντε τιμητικές διακρίσεις. Το πρώτο βραβείο αποδόθηκε στην πρόταση που εστιάζει στον μύθο των Συμπληγάδων (Γιάννης Κίζης, Κωνσταντής Κίζης και Θύμης Δούγκας). Η σύνθεση προκύπτει από το δίπολο «Αργώ και Ταξίδι», χαρακτηρίζεται από σαφήνεια και αίσθηση της αστικής κλίμακας, και εντάσσει το κτίριο στο πολεοδομικό περιβάλλον του ως μια γλυπτική αστική πλατεία. Το βασικό έκθεμα και η υπόλοιπη μουσειολογική μελέτη είναι άρρηκτα συσχετισμένες μέσα από μια συνεχή κίνηση που συνδέει τον υπαίθριο χώρο – αστική πλατεία με το εσωτερικό του μουσείου. Η συγκεκριμένη πρόταση αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά.

ΕΛ. ΧΑΝ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου