ΤΟΠΙΚΑ

Ρούχα με αρχοντιά και φινέτσα το Μουσείο της Πόλης του Βόλου

ρούχα-με-αρχοντιά-και-φινέτσα-το-μουσε-60835

Σχόλια θαυμασμού συνοδεύουν τα σπάνια ενδύματα, άλλων εποχών, που κοσμούν το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, και αφηγούνται το καθένα την δική του ιστορία. Τα εξαιρετικής αισθητικής ρούχα εκτίθενται από την περασμένη Παρασκευή στο ευρύ κοινό, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έκθεσης, που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα υψηλής αισθητικής, κατά γενική ομολογία, ρούχα, που παρουσιάζονται στην συγκεκριμένη έκθεση, έχουν ιδιαίτερη σημασία, ενώ ορισμένα από τα εκθέματα έχουν συνδεθεί με προσωπικότητες του παρελθόντος και Βολιώτες που άφησαν εποχή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μαύρο φράκο του 1890, που ανήκε στον Ιωάννη Αργύρη ή Χατζηαργύρη, γιατρό και Δήμαρχο Παγασών (Βόλου) την περίοδο 1895 – 1899. Το επίσημο ένδυμα που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ανήκει στην συλλογή του Δημοσθένη Κ. Χατζηαργύρη και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης εντυπωσιακής έκθεσης.

Το παλαιότερο, χρονολογικά, ένδυμα, που παρουσιάζεται, ανάγεται στα 1870, είναι ένα εντυπωσιακό μακρύ φόρεμα με ουρά, από χοντρό μπεζ κεντητό ύφασμα, με ομοιόχρωμα κεντήματα και περίτεχνες λεπτομέρειες. Ανήκει στην συλλογή του Γεώργιου Αντώνογλου – Κασσαβέτη και το φορούσε η προγιαγιά του, Αγγελική Κασσαβέτη, σύζυγος του Δημητρίου Κασσαβέτη.

Αρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης, είναι το υπέροχο μαύρο βελουδένιο φόρεμα με ταφταδένιο ποδόγυρο, του 1980, που ανήκει στην συλλογή Ζ. και Δ. Τσιμπούκη. Το φόρεμα ανήκε στην Ερση Σαράτσα, πρόεδρο των Φιλοτέχων Βόλου, η οποία άφησε εποχή και σημάδεψε την πολιτιστική παρακαταθήκη της πόλης.

Εντυπωσιακά είναι, εξάλλου, τα περίτεχνα κεντημένα νυχτικά και ασπρόρουχα, πολυτελή, φινετσάτα, τα οποία ανάγονται στην χρονική περίοδο 1900 – 1940 και ανήκουν στην συλλογή του ΛΕΒ.

Τα ρούχα και τα αξεσουάρ που παρουσιάζονται, είναι όλα συνδεδεμένα με γνωστά ονόματα της πόλης και οικογένειες με βαθιές καταβολές και παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Πλήθος κόσμου

Πλήθος κόσμου έδωσε, εξάλλου, δυναμικό «παρών» την περασμένη Παρασκευή, επίσημη πρώτη της περιοδικής έκθεσης που τιτλοφορείται «της ΜΟΔΑΣ… τα γυρίσματα», και πραγματοποιείται με τη σύμπραξη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου (Λ.Ε.Β.).

Οικοδέσποινες της βραδιάς των εγκαινίων, η Σοφία Χάλαρη πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, η Αίγλη Δημόγλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ και η Μαρία Σπανού, πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, οι οποίες αναφέρθηκαν στην ενδυματολογική κληρονομιά που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό, ξεδιπλώνοντας στιγμές του παλιού Βόλου αλλά και των νεώτερων εποχών, με τον πλέον άμεσο και βιωματικό τρόπο.

Η έκθεση, που εκτείνεται σε δύο ορόφους, περιλαμβάνει 85 τουαλέτες και ενδυματικά σύνολα, 60 ρόμπες, νυχτικά κι εσώρουχα, περισσότερα από 50 ζευγάρια παπούτσια και τσάντες και 250 περίπου συνοδευτικά του ντυσίματος, όπου συνυπάρχουν δημιουργίες επώνυμων σχεδιαστών υψηλής ραπτικής, ρούχα συνδεδεμένα με ιστορικές προσωπικότητες της βολιώτικης κοινωνίας, προϊόντα ντόπιων επαγγελματιών που διακρίθηκαν στον σχεδιασμό, κατασκευή κι εμπορία ειδών ένδυσης, φορέματα για επίσημες εξόδους αλλά και απλούστερα καθημερινά, ρούχα.

Τεκμήρια του παρελθόντος

Με αυτή την έκθεση υλοποιείται η πρώτη απόπειρα να παρουσιαστούν στο Μουσείο της Πόλης τεκμήρια από την εξέλιξη της μόδας στην πόλη μας κατά τον 20ο αιώνα. Οδηγός σ’ αυτή την πορεία είναι οι συλλογές του Λυκείου Ελληνίδων Βόλου, του Δικτύου Μουσείων του Δήμου Βόλου, αλλά και οι πολυάριθμες προσφορές των κατοίκων του Βόλου για αυτό τον σκοπό. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν η σχεδιάστρια μόδας Δήμητρα Αγορά και η εικαστικός Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη, δημιουργίες της οποίας είναι οι εικαστικές εγκαταστάσεις και στους δυο ορόφους του Μουσείου.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου και θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις συνδεδεμένες με το αστικό αλλά και το παραδοσιακό ένδυμα, ενώ η καλαίσθητη έκδοση που την συνοδεύει, είναι πρωτοβουλία του Λυκείου των Ελληνίδων του Βόλου. Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι Τρίτη – Κυριακή: 10.30 – 13.30, Τετάρτη, Παρασκευή και απόγευμα 18.00 – 21.00.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου