ΤΟΠΙΚΑ

Φαρμακευτική δαπάνη: Εξορθολογισμός ναι… αλλά

φαρμακευτική-δαπάνη-εξορθολογισμός-63853

Ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τα σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα βρεθούν στο επίκεντρο του 5ου Συνεδρίου Ελευθέρων Επαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας που ξεκίνησε χθες στο Valis στην Αγριά και ολοκληρώνεται αύριο Κυριακή, με τη συμμετοχή 150 επιστημόνων της καρδιολογίας και της καρδιοχειρουργικής απ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Στο περιθώριο της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ένωση Ελευθέρων Επαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδας, Φώτης Πατσουράκος, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης έχει μειωθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να υπολείπεται του μέσου ευρωπαϊκού όρου, για να επισημάνει ότι θα πρέπει να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη που θα εγγυάται μεν τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά όμως να γίνονται «εκπτώσεις» στα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

«Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε να υπάρξει εξορθολογισμός δαπανών για την υγεία. Εμείς ως ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί ήδη συμβάλλουμε σ’ αυτό. Αναγνωρίζουμε επίσης, ότι έχουν γίνει βήματα στον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς από τα 5,3 δισ. που ήταν πριν μια 10ετία, τώρα η δαπάνη έχει μειωθεί στα 1,945 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό ωστόσο είναι κατά πολύ μειωμένο. Έχουμε πάει στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα να είμαστε κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Πρέπει να ακολουθήσουμε μία μέση οδό», παρατήρησε ο πρόεδρος της Ενωσης.

Στο θέμα των νέων θεραπειών, αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει πρόσβαση όλων των ασθενών, ανεξαρτήτου οικονομικής κατάστασης στα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όσο κοστοβόρα και αν είναι, αναφέρθηκε με δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης, Γεώργιος Μαμπλέκος, ο οποίος μιλώντας για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, άφησε αιχμές ότι ξεκίνησε με προχειρότητα και σε λάθος εποχή, με αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλα προβλήματα, τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στους ασφαλισμένους.

Για την πορεία της επιστήμης της καρδιολογίας ο κ. Μπαλέγκος, εμφανίστηκε αισιόδοξος τονίζοντας: «Η επιστήμη έχει προχωρήσει μπροστά. Υπάρχουν νέες μέθοδοι, νέα φάρμακα που μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του καρδιοπαθή. Το θέμα είναι να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς στα νέα φάρμακα». Το συνέδριο θα συνεχιστεί σήμερα Σάββατο με εισηγήσεις διακεκριμένων καρδιολόγων και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου