ΤΟΠΙΚΑ

Απορριμματοφόρα χωρίς προσωπικό το Πάσχα

απορριμματοφόρα-χωρίς-προσωπικό-το-π-64374

Χωρίς εργάτες στην Καθαριότητα ενόψει Πάσχα μένουν οι ΟΤΑ Μαγνησίας. Ο πρόεδρος των Πρωτοδικών απέρριψε χθες τις αιτήσεις για έκδοση προσωρινών διαταγών για συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων μέχρι την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ, ο οποίος διεξάγει τον διαγωνισμό για μόνιμες προσλήψεις σε ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Μετά την εξέλιξη αυτή, σήμερα Σάββατο 31 Μαρτίου, οπότε λήγουν οι 8μηνες συμβάσεις, περίπου 150 εργαζόμενοι θα πρέπει να αποχωρήσουν και οι δήμοι να απογυμνωθούν από προσωπικό σε νευραλγικές Υπηρεσίες.

Η συζήτηση των αιτήσεων για την έκδοση προσωρινών διαταγών είχε πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.

Ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες διενεργήθηκε μετά την απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε παράνομες τις παρατάσεις στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των εργαζομένων.

Στον διαγωνισμό που «τρέχει», η προϋπηρεσία των συμβασιούχων αναγνωρίζεται ως επιπλέον προσόν. Με την ανακοίνωση του διαγωνισμού έγινε γνωστό εξαρχής ότι η διαδικασία προσλήψεων θα έπρεπε να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Εντούτοις η διαδικασία βρίσκεται ακόμη στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανά βαθμό εκπαίδευσης. Με δεδομένη την καθυστέρηση, οι συμβασιούχοι ζητούν να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους.

Το αίτημα των εργαζομένων όμως δεν ικανοποιήθηκε. Ο πρόεδρος Πρωτοδικών χθες απέρριψε το σύνολο των αιτημάτων. Στην απόρριψη των αιτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναφέρεται το σκεπτικό της απόφασης.

Μετά την εξέλιξη, οι συμβασιούχοι αναμένουν τις επόμενες ημέρες τον προσδιορισμό της συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων από το Μονομελές Πρωτοδικείων Βόλου για το ίδιο θέμα.

Αποδεκατίζονται πασχαλιάτικα οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων

Η δικαστική απόφαση δεν έχει αντίκτυπο μόνο για τους 150 συμβασιούχους εργαζόμενους που από σήμερα μένουν άνεργοι. Κυρίως οι υπηρεσίες Καθαριότητας των δήμων της Μαγνησίας αποδεκατίζονται και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο, μέσα στις γιορτές του Πάσχα, κατά την οποία οι ΟΤΑ φροντίζουν να ενισχύουν το έργο της καθαριότητας λόγω και της άφιξης εκδρομέων και τουριστών. Στοίχημα για τους δήμους αποτελεί ακόμη και η βασική λειτουργία των υπηρεσιών καθαριότητας που αφορά στην αποκομιδή των απορριμμάτων. Ηδη ο Δήμος Αλμυρού, εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα με στόχο να κρατήσει τους συμβασιούχους του.

Στον Δήμο Βόλου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιώργο Πράττο, δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα στην αποκομιδή των απορριμμάτων τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα όσο και στις περιφερειακές ενότητες. Κι αυτό γιατί συμβασιούχοι στελέχωναν κατά κύριο λόγο τα πληρώματα των απορριμματοφόρων. Από τη Μ. Δευτέρα, τα γραφεία στην υπηρεσία αδειάζουν και οι εργαζόμενοι με παράλληλα καθήκοντα θα στελεχώσουν τα πληρώματα των απορριμματοφόρων, ενώ όπου απαιτηθεί θα συνδράμουν και προϊστάμενοι.

Στον Δήμο Αλμυρού, η αποκομιδή έχει διασφαλιστεί από 15 άτομα που θα καλύψουν τις βάρδιες των πέντε απορριμματοφόρων, όλος όμως ο υπόλοιπος τομέας καθαριότητας πρέπει να καλυφθεί από τέσσερις εργαζόμενους. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε», είπε ο δήμαρχος Δημ. Εσερίδης που εξετάζει το ενδεχόμενο κατάθεσης ασφαλιστικών μέτρων. «Εχουμε τα χρήματα για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους εργαζόμενους και να τους πληρώσουμε», είπε.

Στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, για την αποκομιδή θα βγαίνουν εφεξής τα τρία από τα πέντε απορριμματοφόρα, ενώ θα αποσπαστούν οι τέσσερις μόνιμοι από την Υπηρεσία Πρασίνου για να συνδράμουν το έργο της καθαριότητας. «Στο τέλος θα βγούμε μαζί και με τον δήμαρχο για να βοηθήσουμε την κατάσταση», είπε ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Γιαννακός.

Στον Δήμο Νοτίου Πηλίου, θα προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή του προγράμματος αποκομιδής για να μπορέσουν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες στον τομέα καθαριότητας. «Θα περιοριστούμε στην αποκομιδή των απορριμμάτων κι αυτή θα γίνεται δύσκολα. Μας αφήνουν χωρίς καθαριότητα πασχαλιάτικα», είπε ο αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Τσιρέμπολος.

Και στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου εντοπίζεται μεγάλο πρόβλημα. «Σε εμάς το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο δεδομένου και του πλήγματος που δεχθήκαμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Περιμένουμε μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα να έρθουν τουλάχιστον οι διμηνίτες που έχουμε ζητήσει», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Κ. Μαργαρίτης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου