ΤΟΠΙΚΑ

Απουσίες, αποκλεισμοί, διαμαρτυρίες και πόλεμος ανακοινώσεων

απουσίες-αποκλεισμοί-διαμαρτυρίες-κ-65686

Με απουσίες, αποκλεισμούς, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία αλλά και με φόντο το κλίμα… «πολέμου» ανακοινώσεων κομμάτων «περί ευθυνών», πραγματοποιείται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΑΓΕΤ στον Βόλο, η συνάντηση ενημέρωσης που έχει συγκαλέσει ο διευθυντής του εργοστασίου, Νικόλαος Μπόζος.

Οπως είναι γνωστό, η ατζέντα της συνάντησης από πλευράς της ΑΓΕΤ περιλαμβάνει «την εξέλιξη της αγοράς κατασκευαστικών υλικών, τη θέση και την πορεία του εργοστασίου του Βόλου τόσο στη χώρα μας όσο και στις διεθνείς αγορές, τη συνεισφορά του στην τοπική οικονομία και κοινωνία καθώς και την περιβαλλοντική του αναβάθμιση. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση για θέματα που επιθυμούν να θέσουν οι συμμετέχοντες και αφορούν στη λειτουργία του εργοστασίου».

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί έντεκα εκπρόσωποι φορέων: ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος, η πρόεδρος του ΤΕΕ Μαγνησίας Νάνσυ Καπούλα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος, η γενική διευθύντρια του ΣΒΘΚΕ, Ευφροσύνη Δαγλαρίδου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αρ. Μπασδάνης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απ. Οντόπουλος και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βόλου ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, Β. Χαλαστάρας.

Από τη σύσκεψη έχουν αποκλειστεί -γεγονός που έχει δημιουργήσει έντονη δυσαρέσκεια και μεγάλες αντιδράσεις- οι τοπικοί βουλευτές που δεν πήραν πρόσκληση συμμετοχής, ενώ οι πόρτες του εργοστασίου θα είναι κλειστές και για τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, μολονότι η λειτουργία της ΑΓΕΤ και συγκεκριμένα της καύσης σκουπιδιών, απασχολεί επί μήνες την τοπική κοινή γνώμη που επιζητά επίσημη ενημέρωση για τις θέσεις της εταιρείας και απαντήσεις στα ζητήματα που έχουν τεθεί.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν απουσίες. Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δεν θα παραστεί -και έχει ήδη ενημερώσει τη διεύθυνση του εργοστασίου- λόγω προγραμματισμένης συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας στη Λάρισα. Δια εκπροσώπων τους θα συμμετάσχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου.

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης που θα εξελίσσεται εντός του εργοστασίου «κεκλεισμένων των θυρών», η Επιτροπή Πολιτών Κατά της Καύσης Σκουπιδιών, δίνει αγωνιστικό ραντεβού έξω από την είσοδο του εργοστασίου. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, θα πραγματοποιηθεί στις 11:30 το πρωί. Μάλιστα, χθες συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή για την πραγματοποίηση της παράστασης διαμαρτυρίας, που στόχος της είναι να είναι δυναμική σε όγκο και παλμό.

Πόλεμος κομμάτων

Η σημερινή σύσκεψη διεξάγεται με φόντο τον… «πόλεμο» ανακοινώσεων στον οποίο επιδόθηκαν χθες σε τοπικό επίπεδο οι νομαρχιακές επιτροπές κομμάτων.

Η Ν.Ε. Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το θέμα της καύσης, και ανακοινώνει ότι θα ζητηθεί η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος:

«Παρακολουθούμε άναυδοι ένα ενορχηστρωμένο επικοινωνιακά, αλλά και επικίνδυνο για τους πολίτες του Βόλου, παιχνίδι εντυπώσεων από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλους πολιτικούς εθελοντές που, εντελώς ανεύθυνα, παίζουν πολιτικά παιχνίδια εμπαίζοντας εμφανώς την κοινωνία της Μαγνησίας.

Το ΠΑΣΟΚ , πέρυσι τέτοιο καιρό τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το θέμα καύσης RDF από την ΑΓΕΤ και τις υποχρεώσεις της εταιρείας. Ξαναλέμε, εδώ και τρία χρόνια υπεύθυνη για την ενεργειακή πολιτική της χώρας είναι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, συνυπεύθυνη για την αδειοδότηση και τον έλεγχο καλής λειτουργίας της επιχείρησης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, οι κυβερνητικοί βουλευτές του νομού προβαίνουν στην πολιτική γελοιότητα να καταθέσουν ερώτηση στον υπεύθυνο υπουργό της Κυβέρνησής τους, για το αν στην ΑΓΕΤ γίνονται οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και ποιος είναι υπεύθυνος για τους ελέγχους αυτούς. Προφανώς ένα χρόνο τώρα διακοπεύουν και όταν βρίσκονται στην Αθήνα δεν συζητούν τα τοπικά θέματα. Προφανώς, κάποιοι παίζουν τον καλό και τον κακό.

Ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη, δηλώνουμε έτοιμοι να ζητήσουμε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος στο ευαίσθητο, για τους πολίτες του Βόλου αυτό θέμα και να προβούμε σε όποιες ακόμη πρωτοβουλίες κριθούν αναγκαίες.

Κλείνοντας, θα θυμίσουμε ότι ο Λένιν κάποτε είχε πει: μόνο η αλήθεια είναι επαναστατική. Kαλούμε λοιπόν, τους πολίτες της Μαγνησίας στις επόμενες εκλογές να στείλουν τους «επαναστάτες της συμφοράς» στο σπίτι τους».

Η Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στο ΠΑΣΟΚ, επιστρέφει τα πυρά παραπέμποντας σε απόφαση του 2014 για την καύση απορριμμάτων: «Μικροκομματικές σκοπιμότητες οδήγησαν την ΝΕ Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ στη δημοσίευση ανακοίνωσης με την οποία επιτίθεται στην οργάνωσή μας και στους βουλευτές Μαγνησίας του κόμματος μας για το θέμα που σχετίζεται με την καύση υλικών που περιέχουν RDF.

Δεν πρόκειται να παρακολουθήσουμε το ακραία επιθετικό ύφος της ανακοίνωσης, ούτε να συμβάλουμε από την πλευρά μας στην προσπάθεια πρόκλησης τεχνητών πολιτικών εντάσεων.

Θεωρούμε αυτή την ανακοίνωση ακραίο δείγμα του ορυμαγδού παραπληροφόρησης που υπάρχει στη δημόσια συζήτηση στην πόλη μας για το θέμα, όπου συσκοτίζονται τα πραγματικά δεδομένα αυτής της υπόθεσης (πότε δόθηκαν ή ενδέχεται να δοθούν οι απαιτούμενες άδειες, τι αφορούν, ποιος είναι ο υπεύθυνος φορέας για τον έλεγχο των όρων καύσης κ.λπ.).

Ας ρωτήσουν τον βουλευτή τους κ. Μανιάτη, ο οποίος ως υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά, το 2014, έδωσε την άδεια για την καύση τέτοιου τύπου υλικών.

Ως προς την ουσία της υπόθεσης θα τοποθετηθούμε συνολικά σύντομα. Κύριο μέλημα της τοποθέτησής μας θα είναι η προσπάθεια απάντησης στα ερωτηματικά που διαπερνούν τη δικαιολογημένη αγωνία της τοπικής κοινωνίας για αυτό το σημαντικό ζήτημα. Ενα ζήτημα το οποίο είναι ανεύθυνο να χρησιμοποιείται ως πεδίο κομματικών διενέξεων».

Η Πλεύση Ελευθερίας Μαγνησίας, εξαπολύει πυρά κατά πάντων, κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου Βόλου για το θέμα της καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ: «Τους τελευταίους μήνες η κοινωνία του Βόλου είναι ανάστατη με την απόφαση της πλειοψηφίας Μπέου στον δήμο για την κατασκευή στον χώρο του ΧΥΤΑ εργοστασίου που θα επεξεργάζεται ξηραίνοντας και αμπαλάροντας σκουπίδια (SRF), τα οποία στη συνέχεια θα καίγονται από την ΑΓΕΤ (…) Οταν πριν από μήνες επιτροπή πολιτών επισκέφτηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, θέτοντας το ζήτημα της μόλυνσης που θα προκληθεί από την κατασκευή εργοστασίου που θα τροφοδοτεί την ΑΓΕΤ με σκουπίδια προς καύση και της άδειας που δόθηκε από την κυβέρνηση για τον σκοπό αυτό, είπαν ότι θα μελετήσουν το θέμα. Το μελετούν πολλούς μήνες τώρα και μετά την καθολική κατακραυγή της τοπικής κοινωνίας προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η οποία και επέτρεψε στην ΑΓΕΤ από τον Φλεβάρη του 2017, να καίει σκουπίδια σαν «πιλοτικό πρόγραμμα» φορτώνοντας «πιλοτικό» καρκίνο τους συμπολίτες, αναγκάστηκαν να ψελλίσουν τις προηγούμενες μέρες, κάτι για ελέγχους από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ΑΓΕΤ, καθώς και για επενδύσεις από την ΑΓΕΤ για «ασφαλή» καύση σκουπιδιών. Καταγγέλλουμε για πολλοστή φορά, ότι ο μόνος ωφελημένος από την διαδικασία που προωθεί ο δήμος με την κατασκευή εργοστασίου που θα δίνει σκουπίδια σαν καύσιμα στην ΑΓΕΤ, με την ανοχή της Περιφέρειας και τις ευλογίες και τους νόμους της κυβέρνησης Τσίπρα, θα είναι η ΑΓΕΤ η οποία θα εξοικονομεί τεράστια ποσά, γεμίζοντας καρκίνο τους κατοίκους της περιοχής και αδιαφορώντας για την υγεία των ανθρώπων και τη φύση.

Οι σύγχρονες κοινωνίες προσπαθούν να μειώσουν τους όγκους των σκουπιδιών, να μειώσουν την χρήση πλαστικού, να κάνουν διαλογή και εκ νέου χρήση των υλικών (…) Ο αγώνας μας είναι ενάντια στην La Farge ΑΓΕΤ που για τα υπερκέρδη της αδιαφορεί για την καταστροφή που επιφέρει. Είναι ενάντια στην κυβέρνηση Τσίπρα που νομοθετεί προς όφελος της πολυεθνικής και όχι των πολιτών. Είναι ενάντια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που χρόνια τώρα δεν έκανε έλεγχο σε ό,τι καίει η ΑΓΕΤ χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της κάθε νομοθεσία. Είναι ενάντια στην παράταξη Μπέου και τη δημοτική αρχή που, κόντρα στη θέληση της τοπικής κοινωνίας, επιμένει μέσα από γελοίες παλινωδίες στη δημιουργία εργοστασίου σκουπιδιών».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου