ΤΟΠΙΚΑ

Χρηματοδότηση για την κατασκευή της γέφυρας στον Ξηριά

χρηματοδότηση-για-την-κατασκευή-της-γ-66344

Χρηματοδοτική στέγη για την κατασκευή γέφυρας στον Ξηριά, στο ύψος της Λαχαναγοράς, αναζητούν από κοινού Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Βόλου. Η παλιά στενή τσιμεντένια γέφυρα είχε καθαιρεθεί από το 2013 για λόγους επικινδυνότητας, κι έκτοτε έμποροι, βιοτέχνες και αγρότες που τη χρησιμοποιούσαν καθημερινά για τις εργασίες τους, αναγκάζονται να διανύουν χιλιόμετρα κάνοντας τον κύκλο για να περάσουν στην απέναντι πλευρά του χειμάρρου Ξηριά.

Η χρηματοδότηση του έργου συζητήθηκε χθες στη σύσκεψη που είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος και υπηρεσιακοί παράγοντες των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό το έργο είναι αναγκαίο, πρέπει όμως να βρεθεί χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να ενταχθεί. «Πρόκειται για ώριμο έργο από τη στιγμή που έχει και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», σημείωσε.

Η τσιμεντένια γέφυρα που ένωνε τους δύο καταυλισμούς των αθιγγάνων στην περιοχή της υπερτοπικής αγοράς, καθαιρέθηκε το 2013. Η γέφυρα θεωρήθηκε ως μία από βασικές αιτίες των πλημμυρών στο Πεδίο Αρεως και τη Νεάπολη, και καθαιρέθηκε, καθώς λόγω της στενότητάς της προκαλούσε προβλήματα στην ασφαλή διέλευση οχημάτων, ενώ είχε υποστεί και ζημιές που αφορούσαν στη στατικότητά της.

Η μελέτη για τη νέα γέφυρα που ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου στις αρχές Μαΐου 2014, προβλέπει τη γεφύρωση με τρόπο που να είναι συμβατή με τη χάραξη της περιφερειακής οδού Βόλου, από τη θέση Μπουρμπουλήθρα έως την έξοδο του Περιφερειακού στην οδό Λαρίσης. Αφορά στην κατασκευή νέας οδογέφυρας 40μ., με δύο λωρίδες κυκλοφορίας συνολικού πλάτους 7,50μ. και με πεζοδρόμια εκατέρωθεν. Η μελέτη περιλαμβάνει επίσης τη συναρμογή υψομετρικά της γέφυρας με τους υπάρχοντες δρόμους και την ασφαλτόστρωση όλου του παρόχθιου δρόμου που καταστράφηκε από τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αλλα έργα

Στην ίδια σύσκεψη εξετάστηκε η πορεία έργων που χρηματοδοτούνται είτε μέσω ΠΕΠ (περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα) είτε μέσω ΠΔΕ (πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων).

Ανάμεσα στα έργα που εξετάστηκαν είναι το Δημοτικό Θέατρο Βόλου που έχει ενταχθεί και αναμένεται να δημοπρατηθεί η ανακατασκευή του, οι αναπλάσεις σε Αγριά και Ν. Αγχίαλο που αξιολογούνται, το Κλειστό της Αγριάς που συγχρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με 400.000 ευρώ, αλλά και η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου που βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης.

Ο Δήμος Βόλου

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου επισημαίνει: «Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, και υπηρεσιακών παραγόντων των δυο πλευρών.

Όπως διαπιστώθηκε, η πρόοδος των έργων και η χρηματοδότησή τους εξελίσσονται ομαλά και στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση αμέσως μετά το Πάσχα».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου