ΤΟΠΙΚΑ

Ενα μήνα χωρίς νερό οικισμοί στον Δήμο Ζαγοράς -Μουρεσίου

ενα-μήνα-χωρίς-νερό-οικισμοί-στον-δήμο-70562

Καθημερινή μάχη για την αποκατάσταση των ζημιών από τα πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα – Στις 300 οι αιτήσεις για ζημιές σε σπίτια και αυλές

Χωρίς σταγόνα νερού στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους εδώ και ένα μήνα βρίσκονται δεκάδες νοικοκυριά και μαγαζιά στις περιοχές της Ανάληψης, της Παρίσαινας και στο μισό Χορευτό. Οι καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα, είχαν ως αποτέλεσμα να παρασυρθεί και να καταστραφεί ολοσχερώς το δίκτυο ύδρευσης στον δήμο, ο οποίος μολονότι πνίγηκε στο νερό δεν έχει νερό…

Οι πρόχειρες αποκαταστάσεις συνεχίζονται για την υδροδότηση των οικισμών, όμως υπάρχουν προβλήματα από τη στιγμή που δίκτυο πλέον δεν υφίσταται. Για παράδειγμα στον Αϊ Γιάννη το νερό είναι λιγοστό και για λίγες ώρες την ημέρα και εκφράζονται προβληματισμοί πώς θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις για την περίοδο του Πάσχα.

Στους τρεις οικισμούς όπου δεν υπάρχει καθόλου νερό, κάτοικοι πηγαίνουν με τα μπιτόνια σε πηγές ή σε διπλανούς οικισμούς που έχουν νερό για να εξασφαλίσουν τις καθημερινές τους ανάγκες.

Την ίδια ώρα, οι αποκαταστάσεις για να διατηρηθεί η βατότητα στο οδικό δίκτυο συνεχίζονται καθημερινά από συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Προστίθεται διαρκώς νέο υλικό, ενώ για το Πάσχα θα στρωθεί και ένα ειδικό υλικό σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη, για να περιοριστεί ο κουρνιαχτός που σηκώνεται από την κυκλοφορία των οχημάτων.

Συνεργεία του Δήμου Ζαγοράς, πέρα από τη μάχη που δίνουν για την αποκατάσταση της ύδρευσης, συνεχίζουν εργασίες στο αγροτικό δίκτυο, αλλά και για τον καθαρισμό των παραλιών που έχουν γεμίσει μπάζα, φερτές ύλες και σκουπίδια.

Και η ΔΕΗ συνεχίζει τις αποκαταστάσεις στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Στο μεταξύ, στις 300 έχουν φθάσει οι αιτήσεις ιδιοκτητών σπιτιών στα οποία έχουν εντοπίσει ρωγμές, καθιζήσεις ή έχουν καταρρεύσει αυλές.

«Βρισκόμαστε εν αναμονή για την έναρξη τεχνικών έργων για τις μόνιμες αποκαταστάσεις των υποδομών που καταστράφηκαν», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Κοντογιώργος.

Συνάντηση με Γ.Γ. υποδομών

Μέσα στην εβδομάδα είχαν συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών με τον γενικό γραμματέα Γιώργο Δέδε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Πατής Κουτσάφτης.

Το αίτημα ήταν διπλό: αφενός να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των έργων, αφετέρου να υπάρξει απρόσκοπτη χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την κ. Κολυνδρίνη, ο κ. Δέδες συμφώνησε στις γρήγορες διαδικασίες για την έναρξη των έργων, δεδομένου μάλιστα ότι ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τη χρηματοδότηση όμως δεν υπήρξε σαφής δέσμευση.

Η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας έχει προϋπολογίσει τα έργα που απαιτούνται στο ποσό των 100 εκατ. ευρώ ωστόσο η μόνη δέσμευση που απέσπασε είναι ότι η χρηματοδότηση θα είναι απρόσκοπτη για κάθε έργο για το οποίο κατατίθεται μελέτη και τεχνικό δελτίο. «Πιστεύουμε ότι το υπουργείο θα είναι συνεπές στις δεσμεύσεις και ότι τα έργα θα χρηματοδοτηθούν απρόσκοπτα», σχολίασε η κ. Κολυνδρίνη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου