ΤΟΠΙΚΑ

Να ακυρωθεί η επανέναρξη του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ΄οίκον 2 για τη Θεσσαλία

να-ακυρωθεί-η-επανέναρξη-του-προγράμμ-72606

Αναφορά κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας την ακύρωση του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον 2” για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η επανέναρξή του, καθώς πλήθος πολιτών βρέθηκε εκτός προγράμματος λόγω αδυναμίας προσβασιμότητας στο ηλεκτρονικό σύστημα.

Όπως επισημαίνει ο Χρήστος Μπουκώρος, έπειτα από σχετικό υπόμνημα που έλαβε από το ΤΕΕ Μαγνησίας, “η ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αίτησης αποδείχθηκε ιδιαιτέρως διαβλητή, καθώς πλήθος προβλημάτων παρουσιάστηκαν από την έναρξή της. Συγκεκριμένα, οι συνεχείς αναβολές έναρξης υποβολής αιτήσεων σε συνδιασμό με τα τεχνικά προβλήματα παρεμπόδισαν την ομαλή προσβασιμότητα στο σύστημα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους να τεθούν εκτός προγράμματος, καθώς δεν πρόλαβαν να καταθέσουν την αίτησή τους.

Εξάλλου, στο πρόγραμμα εντάσσονταν με σειρά προτεραιότητας και με μοναδικό κριτήριο το χρόνο υποβολής της αίτησης. Όταν όμως το χρονικό περιθώριο για την κατάθεση της αίτησης ήταν συνολικά οχτώ ώρες, οι περισσότεροι εκ των ενδιαφερομένων με έκπληξη διαπίστωσαν ότι δεν μπόρεσαν όχι απλά να συντάξουν την αίτησή τους, αλλά ούτε να εισέλθουν στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ενώ σύμφωνα με το υπουργείο την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 συμπληρώθηκε το ποσό για τους δικαιούχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Πρόκειται για μια κατάφωρη αδικία εις βάρος των ενδιαφερομένων πολιτών που ανέμεναν για πολύ καιρό την έναρξη του νέου προγράμματος εξοικόνομησης κατ’ οίκον. Για τους περισσότερους εξ’ αυτών αποτελούσε ίσως τη μοναδική ελπίδα για την επισκευή και ενεργειακή αναβάθμιση της οικίας τους, καθώς οι ίδιοι αδυνατούν να προβούν από μόνοι τους στις συγκεκριμένες κοστοβόρες εργασίες. Δικαιολογημένα, λοιπόν οι μηχανικοί και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες διαμαρτύρονται για τη διαδικασία συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα και ζητούν την ακύρωση της διαδικασίας και της επαναλειτουργίας της με ισότιμους όρους για όλους”.

Τέλος, ο βουλευτής Μαγνησίας με την αναφορά του ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να επιληφθεί άμεσα του μέγιστου αυτού ζητήματος που έχει ανακύψει με το πρόγραμμα “εξοικονόμηση κατ’ οίκον” και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την επανέναρξή του με πλήρη διαφανεία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου