ΤΟΠΙΚΑ

Επ’ αόριστον αποχή στα υποθηκοφυλακεία της Μαγνησίας

επ-αόριστον-αποχή-στα-υποθηκοφυλακε-73801

Μεγάλες αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις και τη δημιουργία κτηματολογικών γραφείων

Συνεχίζεται επ’ αόριστον η αποχή των υποθηκοφυλάκων της Μαγνησίας από τα καθήκοντά τους, στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Ένωσης Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος για την τροποποίηση του Νόμου 4512/2018, που επιφέρει μεγάλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις.

Ο νόμος προβλέπει την κατάργηση των έξι από τα οχτώ υποθηκοφυλακεία της Μαγνησίας, τα οποία συγχωνεύονται με του Βόλου και της Σκιάθου. Το υποθηκοφυλακείο του Βόλου θα συγχωνευτεί με του Αλμυρού, το οποίο θα λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου, της Αργαλαστής, των Μηλεών, της Ζαγοράς, του Βελεστίνου και της Σούρπης.

Αντίστοιχα, το υποθηκοφυλακείο Σκιάθου θα λειτουργεί ως κτηματολογικό γραφείο και θα συγχωνευτεί με το υποθηκοφυλακείο Σκοπέλου.

Τα κτηματολογικά γραφεία που θα προκύψουν από τις συγχωνεύσεις θα υπάγονται στο Περιφερειακό Κτηματολογικό Γραφείο της Λάρισας.

Οι υποθηκοφύλακες λένε «όχι» στην εφαρμογή του νόμου, επισημαίνοντας ότι θα προκύψουν τεράστια προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού. Ένας κάτοικος Ζαγοράς, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, θα είναι υποχρεωμένος να ταξιδέψει στον Βόλο προκειμένου να παραλάβει ένα απλό πιστοποιητικό, ενώ είναι άγνωστο πώς θα λειτουργήσει το νέο κτηματολογικό γραφείο Βόλου που θα προκύψει από τη συγχώνευση, και πώς από άποψη χώρου θα καλύψει τις ανάγκες όλων των υποθηκοφυλακείων που θα συγχωνευτούν με αυτό.

Αντιδρώντας οι υποθηκοφύλακες συνεχίζουν την αποχή από τις 28 Φεβρουαρίου και δεν εκδίδουν πιστοποιητικά και αντίγραφα, ούτε διορθώνουν κτηματολογικές εγγραφές για τις περιοχές όπου
λειτουργεί κτηματολόγιο.

Εξάλλου, η Ένωση Αμίσθων Υποθηκοφυλακείων Ελλάδος επισημαίνει ότι κατά παράβαση του Συντάγματος ο νομικός έλεγχος και η καταχώριση εμπράγματων δικαιωμάτων περιέρχεται από τους υποθηκοφύλακες στην αρμοδιότητα του Ελληνικού Κτηματολογίου. Τονίζουν ότι ο νέος φορέας αποκόπτεται πλήρως από τις δομές της Δικαιοσύνης, ενώ καταργείται η εισαγγελική εποπτεία επί των εμπράγματων δικαιωμάτων, και στη θέση της εγκαθίσταται ένα πανίσχυρα κομματικό διορισμένο διοικητικό συμβούλιο.

Ετσι, τονίζει, οι διενεργούντες τον νομικό έλεγχο και την καταχώριση παύουν να είναι ανεξάρτητοι λειτουργικά και καθίστανται εντολοδόχοι υπαγόμενοι στην πειθαρχική εξουσία του κομματικά διορισμένου Δ.Σ., ενώ δημιουργείται ένας υδροκέφαλος δημόσιος οργανισμός με αποδεδειγμένη αδυναμία να αναλάβει διοικητικά το νέο δίκτυο γραφείων και με νομοτελειακό αποτέλεσμα την τεράστια αναστάτωση στις εμπράγματες συναλλαγές και την υπονόμευση του ίδιου του έργου της κτηματογράφησης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου